Масовата сеч в горите "отряза" главите на горските

Министър Греков отрича смените да са политически
Обновена: 31 авг 2013 15:18 | 31 авг 2013 14:56,
13
Масовата сеч в горите "отряза" главите на горските
Снимка: Булфото

Масова сеч в българските гори, липса на залесяване и лоши финансови резултати са причина земеделският министър да смени всички шефове на горски стопанства. Той обаче отрече смените да са политически.

"Нямаме масова смяна на шефове, направихме анализ на работата им и се оказа, че през последната година са залесени само 10 хиляди декара, имало е огромна сеч", каза земеделският министър Димитър Греков.

Той е поставил задача на шестте държавни предприятия десетократно да се увеличи залесяването.

Министърът даде началото на гроздобера край пловдивското село Устина и обяви, че до 40% повече грозде очакват винопроизводителите тази година.

"Гроздето е в големи количества, дори се наложи да започнем гроздобера по-рано с две седмици", разказа пред Dnes.bg Милко Цветков, който е винопроизводител от Устина.

Годишно България изнася 10 милиона тона грозде. В развитието на десертното гроздопроизводство бележим забавяне през годините, смятат експертите.

Цената на гроздето обаче притеснява производителите, защото не знаят дали ще покрият своите разходи.

Земеделският министър е категоричен, че изкупната цена на гроздето е ниска, но държавата няма механизми да влияе на пазара.

"Изкупната цена се договаря с винопроизводителите, но цената е незадоволителна за нашите гроздопроизводители и смятам, че тази година те заслужават по-висока цена", каза още Димитър Греков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не вярвам на ГЕРБ БСП ДПС АТАКА НФЗБ СДС РЗС и още куп популиски партийки в село Осетеново Александрово Тъжа Манолово Турия град Павелбаня от доста време фирми на един преближен на партия "ДПС" така наречения ИСА ЕМИН БЕСОЛУ режят главоломно плащат кадето трябва. Ако иска това правитество хората да повярват в него трабва такива хора като ИСА ЕМИН БЕСОЛУ да понесът своята справедлива съдебна отговорнос, за да повярват хората че жиеят в правова Европеска държава.
10
0
 
4
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Забрана на сеч по време на вегетация. Забрана на износ на дървесина. Елементарно.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През последните години такава сеч имаше ,че сърцето ме заболя от оголените гори. Бат Боко плюй ДПС,а защо никой не му зададе въпроса -къде отиваше дървения материал от изсечените ни гори? Всички кораби,и камиони,които заминаваха с нашия дървен материал-посредници бяха турски фирми.
8
1
 
9
 
! Отговори
хгйлк;л преди 10 години
В България най-голяма и силна е дървената мафия, и никой не говори за това!
7
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 10 години
браво,по централна северна българия навсякъде се сече с благословията на местните горски и управници на герб.за 6 години между севлиево и павликени 50% от горите ги няма.
6
0
 
15
 
! Отговори
страничен преди 10 години
Герберите, като дойдоха на власт, направиха същото и дадоха обектите на свои и започна яка сеч за износ. Дано тези въдворят малко ред, но много не ми се вярва.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, да.... А шефът на горското в с.Кости, който изгради система за видеонаблюдение и защита от пожари, и вместо да сече поголовно със спестените пари произвежда мед и го реализира на пазара си замина не по политически причини и заради чистка, нали?а на негово място сложиха някакъв парашутист сменил през 2-3 месеца половината стопанства в Бургаска област..... и все като отговорник за лова. явно ще да е много ценен кадър ....
4
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 10 години
Абе вие знаете ли колко са 10 милиона тона .... че да изнасяме толкова ааахаахахахаха
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
така си е сече се яко и без контрол познавам един горски които за много кратко време смени две коли направи голям ремонт на къщата си при положение че заплатата му е 500 лева как стават тия работи правете си изводите сами
2
2
 
39
 
! Отговори
Садам Дуганов преди 10 години
да им секат главите, на тези корумпирани директори.... Останхме без природа...
1
14
 
35
 
! Отговори
Стаматов преди 10 години
Този министър ми харесва! Браво!