България се е почувствала застрашена от Македония

Вигенин очаква частично падане на Шенген през март 2014 г.
Обновена: 3 сеп 2013 10:46 | 3 сеп 2013 10:45, Елка Василева
64
България се е почувствала застрашена от Македония
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

България се е почувствала застрашена от провежданата в последните години политика в Република Македония, още повече, че тази политика не е била предизвикана с нищо, казва в интервю за Дойче веле министърът на външните работи Кристиан Вигенин. "Напротив - България от самото създаване на Република Македония подкрепя новата държава във всяко отношение. Но когато все по-целенасочено се поставя под въпрос българската история, българското културно-историческо наследство, обосновава се несъществуващо македонско малцинство у нас, не можем да си затваряме очите“, посочва министърът.

"Добрите отношения с Република Македония имат много важно значение за нас, но трябва със съжаление да отбележа, че за момента в диалога между двете държави се забелязва определен дефицит. Вероятно това в голяма степен се дължи и на факта, че през последните години в Република Македония съществува тенденция към засилване на национализма, което неизбежно води до задълбочаване на недоверието между нас", посочва министърът.

„За да стане член на Европейския съюз, Република Македония трябва да реши съществуващите проблеми със своите съседи, да покаже, че се придържа към принципа на добросъседство и да реализира необходимите реформи, които се очакват от Европейската комисия. Това не е лесен и бърз процес, но за Република Македония няма друг път", казва Вигенин.

Вигенин отново заявява настояването на страната ни с Македония да бъде подписан Договор за добросъседство и сътрудничество. „Подписването му ще позволи да развием в пълен обем сътрудничеството си и ще премахне резервите на България по отношение даването на дата за начало на преговорите за членство в ЕС", подчертава в интервюто си за "Дойче веле" българският външен министър.

В отговор на въпроса дали статутът на българите, живеещи в Западните покрайнини, е удовлетворителен, Вигенин припомня, че на територията на Република Сърбия /във Войводина, Царибродско, Босилеградско, Нишко и Зайчарско/ живеят няколко хиляди потомци на българи, които в един или друг исторически период са останали в пределите на сегашната сръбска държава. И техният статут и права като признато от законодателството на Република Сърбия национално малцинство са ключова тема в българо-сръбските отношения.

Външният министър посочва, че Република България има по-големи очаквания по отношение на социално-икономическото състояние на районите в Сърбия, в които живеят представители на българското малцинство, участието им в обществено-политическия живот на Сърбия, правото на информиране и на обучение на майчин език, използване на български език в богослужението, защита и развитие на културната идентичност и др. "В тази връзка се надявам, че в процеса на европейската интеграция на Република Сърбия всички нерешени въпроси и проблеми на българското национално малцинство ще намерят своето положително развитие в духа на европейските ценности и норми", заявява Кристиан Вигенин.

По повод процеса на присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство Вигенин изтъква, че България е изпълнила всички условия и изисквания за присъединяване към Шенген и „нашата безспорна готовност за членство бе многократно призната на най-високо ниво от страните-членки в рамките на Европейския съвет, както и от Европейския парламент и Комисията“. "Надяваме се, че първият етап с отварянето на вътрешните морски и въздушни граници ще може да започне още през март следващата година и в нормални срокове ще се премине към премахване на контрола и по вътрешните сухопътни граници", очаква Кристиан Вигенин.

Българският министър на външните работи не приема формулировката, използвана в Германия за прииждащите десетки хиляди граждани на България и Румъния - т.нар. "мигранти по бедност". Вигенин е на мнение, че тази формулировка звучи дискриминиращо, внушава погрешна представа за българските граждани и не отговаря на действителността - 80 процента от българските граждани, пребиваващи в Германия, са квалифицирани, добре интегрирани и дават своя принос в германската икономика и общество.

През септември започва осъществяването на конкретни дейности за сътрудничество: изпращане на полицейски служители, социални работници и експерти по интеграционнните въпроси от България, които съвместно с германските си колеги ще съдействат за по-бързата и ефективна интеграция на българските граждани, каза Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
aNTImAC преди 10 години
До MacedoniaАбе няма да е далече деня, когато ще си върнем своята територия, наречена МакИДония......натяквам на Маки.....щото там всичко е Маки Маки.........както казват някои.....Добре че бяхте общност в Държава Югославия, та ви направиха хора, иначе сега сте едно племе...без история, затова сега се опитвате да крадете история от Европейските Държави, съседни до вас. Виж това Европейски, че само тук ще го видиш, както и МакИдонията също.....ще трябва да клекнете по френски пред нас.
33
1
 
1
 
! Отговори
Pirinsky преди 10 години
Do DartanjanZabravil si da spomenesh i turci i *** i deliormanci i dermendzij i kopanari i t. n.Barkash poniatijata geografskite ,s naimenovanija na plemenata.Zabravil si da spomenesh,che v Bulgaria ima i bulgari.Malak si i zelen da me uchish koi kakav e
32
2
 
2
 
! Отговори
баба марче преди 10 години
докато ,съществува Гърция, нямаааааааааа такава държава с това име ,ама нашите са пез панталони и затова така става ,*** да бяха политиците щеше да е по добре
31
4
 
6
 
! Отговори
КНК преди 10 години
ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА БРЮМ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА НАД 5,5 МЛН ДУШИ С ПРОИЗХОД ОТ МАКЕДОНИЯ !!! ПРАВИЛНО !!! ТЕЗИ 5,5 МЛН ДУШИ СА СЕ САМООПРЕДЕЛИЛИ КАТО +БЪЛГАРИ+ !!! Е,ТОГАВА 5,5 МЛН ДУШИ ТИ КАЗВАТ,ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ ,ТИ И 1 МЛН СЕ РЕПЧИТЕ И ВИКАТЕ : НЕ ,НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ ??? ВИЕ ЛИ ЗНАЕТЕ ПОВЕЧЕ ИЛИ ТЕЗИ МНОГО МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ??? ТЕЗИ ХОРА,КАКТО И ТЕХНИТЕ ДЕДИ И ПРАДЕДИ ПОМНЯТ МНОГО ОТДАВНА,ЧЕ СА БЪЛГАРИ, А ВИЕ ПОМНИТЕ ОТ 1945Г.СЛЕД БОЙ И УБИЙСТВА !!! ПОМНЕТЕ ТЕРОРА И СЛУШАЙТЕ РОДАТА СИ !!!!
30
3
 
6
 
! Отговори
Pirinsky преди 10 години
Vigenin li si ,Vaginin li si,ne znam ,no e dobre da znaesh ,che ima makedonsko malcinstvo v Bulgaria.Neka vseki sam se samoopredeli,a ne da se pravi vsichko vazmozno za asimilirane na malcinstvata.To i etnicheska patija niama v Bulgaria,ama sega sa vi nadupili zdravo
29
3
 
8
 
! Отговори
ист преди 10 години
България била застрашена от Македонската политика според Вагинен, По голяма глупост никой друг не може да измисли,Македания трябва да се притеснява от позицията на България защото от глупавия македонски национализъм след 10-15 години Албания ще граничи с България,
28
2
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до анонимен 37,За разлика от твойте прародители ние траките сме си били тук и гърците ни питаха какъв спорт да включат в игрите, как да обработват златото и гроздето пък вас пришълците ви учеха как да крадете и лъжете щото то *** на друго не може да се научи. Тогава от прабългарския *** се родил и живял Борис посекъл *** и ослепил първородния,приел учениците на братята и дал възможност на Симеон ама *** още ги има, щото не са вярващи а атеисти.
27
19
 
5
 
! Отговори
Macedonia преди 10 години
Българската нация е продукт на нискокачествения остатък на всички етноси и народности на Балканският полуостров. Всеки етнос и народност възпроизвежда определен процент ***, който граветирал и създал българския (днешния български) Разбира се да е нация на Готи,Траки,Прабългари,Кумани, Славяни, Македонци, Гърци и що ли не но само *** от тези етноси
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания нас прабългари и славяни ни нямало на света дори като сперматозойди или ако ни имало някъде по-казахстанските степи сме се люлели на клона хванати с опашката диви и варвари мастурбирайки като маймуните макаци, мяукали както котките и лаели като кучета, без писменост и азбука до 9-ти век след христа.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Makedonia skoro shte se prisaedini kam Albania ne kam ES...Za ES e veche kasno...
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До orceАло, Ало, научи се да говориш на Български! Къде мислиш, че се намираш? Тези тука от Днес.бг няма ли да забранят най-накрая писането на латинеца и други езици? Това е български сайт! Вие "Македонците" от местността Македония 70 години май ви учиха на Сръбска история? Ало,Ало вземи прочети един читав учебник по история, да си опресниш паметта!
23
8
 
6
 
! Отговори
orce преди 10 години
Toa sto go kazuva Vigenin e dobro ama samo za osvojuvanje na domasni poeni,no da imat nekakva tezina za graganite vo Makedinija da zaboravi.Pa nie takvi neseriozni ponudi sme imali i do sega.Znaci treba da se razbereme deka za identitet,jazik,nacionalnost ne se pregovara nigde vo svet pa nema ni nie.Ako toa se znae se drugo e lesno reslivo.Aza ovoj Dartanjan podobro i da ne odi povece vo Ohrid posto za imbecili i *** ovoj grad ne e podoben.Eto neka si odi vo Sozopl kaj B.DIMITROV i toj e ist
22
1
 
1
 
! Отговори
Мето преди 10 години
Тази Вегина е много вулгарна! Говори за малцинства и в същото време подкрепя политика за потъпкване правата на всички малцинства в България.
21
0
 
7
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
DO KOSTAS:AIDE HODI SI V RODNATA ETHIOPIA BE GRUCKI *** CHEREN....... KVO DIRISH TUKA? VIE NE STE BALKANCI VIE STE EDINSTVENATA SBIR6TINA S DOKAZAN ETHIOPSKI(AFRIKANSKI) PROIZHOD...... DRUGITE SA CIGANSKITE VI BRATQ EVREITE.......... TAKA CHE AIDE IZNIZVAI SE BE NEGRO
20
0
 
11
 
! Отговори
Тони До Мистър Х преди 10 години
Македонците с български паспорти имат право да гласуват, но почти никой от тях не го прави, защото ги боли оная работа за България.
19
0
 
3
 
! Отговори
kostadin преди 10 години
ei kostas... shipter kva voina be?albancite oshte malko denari da poizkarat po italia i she vi kupat i she vi prodadat!!!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направи ми впечатление, че много агитатори са на почивка в България. Забележете как на различни места (аз съм виждал във Велинград) някакви чичковци уж почиващи почват да разправят за Македония някакви работи. Обикновено някакви объркани бръщолевения.Чудно ми дали нашето разузнаване вижда тия работи или спи.
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърция каза на тези палячовци да си сменят името на държавата, ако искат да влезнат в ЕС. А ние? ... имало дефицит в диалога ни... Бой по македонската *** политика за промиване на мозъци и хич да не ни пука. Нямаме политици, а някакви безразлични мекотели.
16
3
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
И сега какво? Кристианчо ще излезе по мъж от Николайчо...Макаците да подпишат, че нямат самостоятелна история преди 1945 или да умират в лъжи!
15
5
 
16
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
НЕ! Никакви договори, никакво съгласие, да си ибават ммта. Сите сте *** ееее да си знаете бе и да ми пушите шнуреца бугарСКИ!!!