Хиновски: България има сериозни шансове да спечели делото с "Атомстройекспорт"

"Проектът "Белене" е трябвало да бъде реализиран преди десетина години"
9 сеп 2013 14:37,
4
Хиновски: България има сериозни шансове да спечели делото с "Атомстройекспорт"
Снимка: Bulgaria On Air
България има сериозни шансове да спечели делото за нереализираното изграждане на АЕЦ „Белене“ с руската компания „Атомстройекспорт“, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на Bulgaria On Air. Според него проектът „Белене“ е трябвало да бъде реализиран преди десетина години, тъй като сега той не може да бъде осъществен, така както е заложен.

Хиновски е убеден, че втората атомна централа не може да бъде държавна.

Правителството на ГЕРБ се отказа от централата с аргумента, че няма европейски инвеститор за проекта. Настоящото правителство на Пламен Орешарски пък обеща да направи обстоен анализ на проекта с нагласата да продължи изграждането на централата.

Много експерти обаче остават скептични за това и твърдят, че страната ни има възможност да спечели делото за „Белене“ в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж.

Хиновски подчерта, че са допуснати някои грешки, довели до ръст на цената на тока и даде за пример бумът на ВЕИ проекти. Експертът твърди, че цената на тока трябва да е съобразена с инфлацията. Той отново напомни, че в енергийната система има 16 процента дефицит и на практика няма условия за намаляването на цената на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Независимо какво ще стане с дело, проектът за АЕЦ Белене си остава пример за най-голямото източване на държавни пари.
3
2
 
0
 
! Отговори
ГЕОрГИ КЕрЕНСКИ преди 10 години
мОлЯ НЕ КОмЕНТИрАЙТЕ ВПрОСИ КОИТО НЕ рАЗбИрАТЕ
2
0
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Тодор Живков стартира и лично той спря Белене, защото макар и с основно образование се сети, че руснаците ще го изклатят, после от гьола изплуваха плужеците на Луканов и Лилов като Р.Овч. и решиха да краднат някой лев, да,да ама не - гръмнаха Луканов, Лилов се скри в миша дупка а Серльо щото е страхливец 8год само им плащаше на руските олигарси и сега когато с хидроинженера отново имат власта пак няма да го построят помнете ми думата!!!А арбитража в Париж ще отрежат руската мафия щото не им пука
1
10
 
3
 
! Отговори
гого преди 10 години
Тоз пелтек Е толкова компетентен че ако от него зависеше България отдавна да е минала на газени лампи и ВЕИ