2020 година: 76% заетост срещу 3 млрд. лева

БВП трябва да расте с повече от 2% годишно, за да се постигне тази цел
Обновена: 2 окт 2013 18:13 | 2 окт 2013 18:04, Надежда Бочева
20
2020 година: 76% заетост срещу 3 млрд. лева
Социалният министър Хасан Адемов (л) и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: БТА

Общо 3 млрд. лв. ще струва постигането на заложената в Националната стратегия за заетостта цел - 76% работещо население сред хората на възраст 20-64 години през 2020 г. Това стана ясно по време на провелия се Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

1,5 млрд. лв. ще са еврофинансиране от оперативната програма за човешки ресурси. Останалите 1,5 млрд. лв. са национално финансиране, което означава, че 180-190 млн. лв. трябва да бъдат заделяни в бюджета по тази стратегия през следващите години, изчислиха участниците в диалога. Допълнително ще се очакват средства от Европейския социален фонд, който ще финансира оперативната програма за образование.

Участниците в тристранката приеха стратегията с редица забележки и отбелязаха, че без този документ България не може да придвижи Споразумението за партньорство с ЕС, с което договаряме финансиране от еврофондовете за периода 2014 – 2020 г.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че стратегията два пъти е била обсъждана във формат тристранен диалог и е връщана за доработване, като днес е постигнато общо съгласие.

Основната цел за 76% заетост е доста спорна за изпълнение предвид сегашните икономически реалности. За да се постигне, трябва да имаме по-висок растеж на икономиката от първоначално прогнозираните 2% ръст на БВП през следващите години, твърдят работодателите.

Димитър Бранков от БСК припомни, че България е на първо място в ЕС по дял на младежите, които нито учат, нито работят, високи са и нивата на безработица. В същото време макрорамката за развитието на страната до 2020 г. е изключително пасивна и незадоволителна.

Работодателската организация има резерви и към целта за осигуряване на зелени работни места, защото имало противоречие между ограниченията за парниковите газове и намеренията за ръст на заетостта.

Трябва да бъдат създадени поне 80 хил. нови работни места – не новосъздадени на пазара на труда, а в края на годината с толкова да е по-голяма заетостта, изчисли от своя страна Пламен Димитров.

Според представители на бизнеса в стратегията е отделено малко място на контрола по осъществяването на мерките за заетост.

От името на двата синдиката Пламен Димитров настоя заседанията на НСТС да не се провеждат без присъствието на вицепремиера Зинаида Златанова, която днес дойде в края на заседанието, заради продължилите дълго дебати в парламента.

В дневния ред на тристранката имаше и точка за минималните осигурителни прагове, която отпадна. Въпросът ще бъде гледан заедно с проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Димитров поиска и ясно разграничаване между обществените съвети, където се правят консултации с гражданското общество и тристранния диалог. Всяка структура да си знае мястото, настоя той.

Тристранката разгледа и Наредбата за командироване на работници по трудов договор в ЕС. Необходимо е да се правят още доработки, за да влезе документът за окончателно разглеждане в НСТС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Провокатор 19..де да беше искрено..... Жалко.;-)
19
1
 
2
 
! Отговори
на 18 съм преди 10 години
Скъпи родители, баби и дядовци не чувствате ли вина пред децата си, след като допуснахте разграбването на страната, изгонването на младежите зад граница и куп нечистотии. Задоволяват ли ви разговорите по Скайп с децата ви, дългите години на раздяла удовлетворяват ли? Нямате ли нужда от ресурси и инфраструктура че така с лека ръка ги дадохте на Доган Местан Ибрям. Доволни ли сте от нелепия живот на самите вас и този на децата ви. Защо позволихте това, защо допускате бъдещето на България да е в тъмни облаци. Защо сте толкова безочливи и немърливи към бъдещето на народ, родина? Защо?
18
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До 2020-та ще трябва да приемем План за ефективна интеграция на *** в Обществото, тъй щото да пожелаят да се учат и да работят, плащайки осигуровки и данъци. Иначе, не виждам, как, при 50% *** население на РБ през 2050 ще се плащат пенсии."България... Красива и хубава държава, но.... населена." ....беше казал един французин за нас, преди време..Тъжно, нали...;-)
17
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
До 2020 ще има 3-милиона нация със 76% емиграция.
16
0
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
До 2020 година ще се сменят 889087 правителства и всеки ще казва - толкова заетост, ама след 10 години!До тогава ще умрем от глад и в мизерия.Всички са един дол дренки...Чесно казано вече не ми пука кой е на власт-всички са едни и същи палячовци.Лъжат ни 20 и кусур години, а ставаме все по-бедни.Аз нещо да върви към добро не виждам.Направиха 20км пътища, ама хладилниците на хората празни!В тази държава трябва революция, но не със слова, а с оръжие!От добра дума видяхме, че никой не разбира!!!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анонимен, 14...Българскиат народ е лъган от управниците си, с приказки за "светло бъдеще" вече над 65 години. Проблемът е в управниците. За да могат да крадат СЕГА, трябва да заблуждават народа, че ще е по-добре в бъдеще. И така.... 70 години. Социализъм, демокрация, ... Все тая. Едни и същи Управници - крадци и лъжци с бедняшко самосъзнание, при някои, дори бай-ганьовско (еснафско).Питаш, защо няма нов вид Управници? Бай-*** не допуска морални хора във Властта. Рушат схемата на крадене.;-)
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отдавна не бях чел толкова много глупости събрани на едно място. Преди 24 г. ни убеждаваха, че прехода ще трае има няма 4-5 г. и след това...цветя и рози, щастливо бъдеще, равен старт за всеки и т. н. Е, вече 24 г. само затъваме, но към 2020-3000 г. всичко ще се оправи. Аз съм на 60 г. и откакто се помня все живеем с вяра и обещания за светлото бъдеще. С други думи винаги живеем в някакво неясно бъдеще време. Аз искам сега и тук, а не празни обещания забулени в едно неясно бъдеще.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До AzВсеки пълнолетен има право на глас. Това е конституционно право. Но като чета простите коментари на герберите тук, мисля, че само простаците и простите гласуват за ГЕрб, не мислиш ли? :-)
12
2
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Другари, 2020 е близо и колелото на историята ще се върти до окончателната наша победа!По нетърпеливите от вас може да ускорят въртенето, като натиснат здраво ***-далите!За другите сме осигурили червена манивела, която ще въртите само на ляво-защото сме социалисти!
11
1
 
8
 
! Отговори
Az преди 10 години
До Анонимен 8 Извиняай ама нерабптещите които искат държавата да ги храни не гласуват ли за БСП ?
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, ***, защо не лапнете свирката и на улицата.Писна ми от просташки коментари от герберски мутро-милиционерски нещастници.
9
1
 
17
 
! Отговори
мм преди 10 години
Заетост 76% при 20- до 64-годишните не означава ли 24% безработни? Сега безработицата е 12,9%. Мирише ми на празни приказки.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
76% работещи, 24% герберасти и мутри.Напълно постижимо..
7
8
 
7
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
Червени кхмери до тогава няма да сте на власт. ГЕРБ ще отмени абсолютно всички закони, които сега приемате!
6
2
 
14
 
! Отговори
Гошко преди 10 години
Направете си министерство на обещанията бе, толкова е лесно. *** нещастници ...
5
0
 
17
 
! Отговори
saki преди 10 години
Аман от анализатори и спецове. Едни същи муцуни. Обясняват със загрижени физиономии ,какво трябва да правим, а след това разпускат тумбаци с непълнолетните си любовници по скъпите курорти. Скоро ще се стигне до масови и кървави бунтове.
4
3
 
16
 
! Отговори
да, да- ама НЕ преди 10 години
''76% работещо население през 2020 г.'' Това е НЕВЪЗМОЖНО. И то не само в България, но и в която и да е страна. Даже и в Китай не работи такъв процент от популацията. Трябва да няма почти никакви пенсионери и деца, за да стане тая простотия, дето я обещавате...
3
0
 
15
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
danitz3, безработицата се мери в процента на хора които могат да работят но не работят.А трудовата заетост се мери на цялото население включително пенсионери, малолетни, ученици...76% би означавало да вдигнат пенсионната възраст още 10 години и да намалят пенсиите, за да принудят и пенсионерите да бачкат. И като сметнеш. че раждаемостта намалява... тая цифра си е направо постижима (само *** не виждам в схемата).
2
4
 
20
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Baх,комунист почне ли да обещава,настават едни страшни времена!!!Справка 24 години!!
1
3
 
13
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
Това не означава ли 24% безработица????