Проблемът на България – ранното пенсиониране

Хасан Адемов: Едно поколение изтърпя цялата пенсионна реформа
Обновена: 9 окт 2013 11:41 | 9 окт 2013 11:40,
36
Проблемът на България – ранното пенсиониране
Хасан Адемов. Снимка: БТА

Едно поколение изтърпя цялата пенсионна реформа през годините, призна социалният министър Хасан Адемов.

По думите му увеличението на изискуемия трудов стаж у нас изпреварва показателите в останалите европейски страни.

"Проблемът на България е в ранното пенсиониране", посочи той и даде пример с няколко професии, в които продължава да се прилага, най-вече в сектор "Сигурност".

Още по темата
Всеки, който има идентификационен осигурителен код, може да изчисли каква пенсия ще получава, като се възползва от услугата на сайта на Националния осигурителен институт, отбеляза социалният министър.

За да се изчисли размерът на пенсията обаче, са необходими няколко показателя, най-важният от които е осигурителният доход за последната година от стажа.

Хасан Адемов коментира и очакваните надбавки за пенсионерите в края на годината. Едната възможност е всички пенсионери да получат по 50 лева. Другата - помощта да бъде диференцирана.

Един от вариантите за тавана на пенсиите пък е той да бъде обвързан с максималния осигурителен доход. Иначе увеличението на пенсиите ще се случва по швейцарското правило, потвърди отново министърът.

Тенденцията в социалната сфера е изключително негативна в България. Освен че се увеличава продължителността на живота, населението застарява, пресметна Адемов.

"Знам какви са очакванията и какви са възможностите", каза министърът в коментар на социалния натиск. По думите му правителството ще направи всичко възможно да ги срещне в сравнително висока точка след 4 г. без социална политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Да ти го НАЧУКАМ, г-н ЦЕНЗОР на мненията на сайта...Нека бъде публикувано...;-))))))))))))))
33
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
...Няма "ранно пенсиониране". Има "бягаща млада работна сила от България, която би могла да внася данъци в НОИ".Затова са виновни ПОЛИТИЦИТЕ, които, крадейки, за 25 години накараха Младите да бягат от РБ, заради порочната среда за работа... Порочни политици - бедна държава...Елементарно Уотсън...;-)))
32
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
ТЪЙ НАРЕЧНИЯ "ПРОБЛЕМ" С "РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ" е всъщност проблем на обществено-политическата система в РБ. Властимащите грабят безогледно, осигурявайки себе си и децата си, а НАРОДЪТ да му мисли. При такава система, младите бягат, тъй като ВЛАСТИМАЩИТЕ не им създават условия да печелят в БЪЛГАРИЯ. Следствие - след като плащащите данъци РАБОТЕЩИ в РБ намаляват драстично, КОЙ ще ПРЕВЕЖДА пари в НОИ от данъци, ЗА ДА ИМА ПЕНСИИ? М????;-)
31
2
 
4
 
! Отговори
Ан преди 10 години
то толкова млади хора си отидоха от стрес и немотия...а те за увеличение на продължителноста на живота говорят...
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът на България е в липсата на елементарни чисто човешки качества като морал,етика и почтеност.Оттук следват всички останали ядове съсипващи обществото.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът на България ПАРЛАМЕНТААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!! Ако се разстрелят само половината, ще има и за пенсии и здравеопазване и какво ли още не!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Пенсиите по-големи от заплатите?! Ъ...??
27
1
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Ти не си в час!!! Коя пенсия е по-голяма от заплата???
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОБЛЕМЪТ ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ АКО ПРОДЪЛЖАВА СЪС СЪЩИТЕ ТЕМПОВЕ ЗА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ - В КОЯ ДЪРЖАВА ОТ ЕС ПЕНСИИТЕСА ПО ГОЛЕМИ ОТ ЗАПЛАТИТЕ - САМО В *** ИЛИ АБСУРДИСТАН
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като говорим за ранното пенсиониране, я да видим колко са в Българската армия. Колко "шапкари" от нея годишно се пенсионират на 45-50г?Какво толкова им е било опасно на професията та стават пенсионери рано рано?По цял ден преливат от пусто в празно о разхождат чанти напред назад.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се увеличи драстично максималният осигурителен доход!Да се отделят пенсионните вноски от всичко останало по социалните плащания - инвалидни, социални помощи и т.н. - знаят ги отлично!Още в 2000 - та година предвидих, че се правят много успешни опити пенсията да бъде свпревърната в социална *** помощ.За съжарение това се случва.Ранното пенсиониране е такова, защото не всички работят в кабинета на Масларова, която направи труда в рискови условия равен на нейния.
23
0
 
10
 
! Отговори
софия преди 10 години
Крайно време е да извадят сивата икономика на светло и да се плащат реалните осигуровки,но тъй като много от работодателите са бивши и настоящи политици това няма да стане скоро.И за това най лесно е да се вдигнат годините за пенсиониране пък и на кой му пука че много хора не доживяват до пенсия.
22
0
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 10 години
При сегашните условия на живот и труд не считам,че е редно да се правят удръжки за пенсионни и здравноосигурителните фондове.За пенсионни - почти е сигурно, че не ще стигнем до заветната възраст, за здравноосигурителните - обезсмисля се, от плащането под различна форма при извършване на услуги в болниците.Стигаме дъното, държавата фалира...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът сте вие нагли, прости и крадливи политици и антуража ви , така наречената администрация от *** в инстанциите НОИ ! Нямате ззакони, не спазвате и законите ,които ги има по света! Крадливо и мръсно племе сте! Имам впредвид и Дирекцията за международни договори , в която работят изпечени крадци и простаци и брутално се гаврят със законите на другите страни, когато става дума за пенсиониране на българин , които има стаж и в България и в чужбина! *** мръсни вие сте за затвора,!!!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на вдигането на пенсионната възраст е колкото се може по-малко народ да доживее до пенсия и ако доживее, да взима пенсия до 3 год. максимум. От както НОИ съществува който се е пенсионирал - намазал е. Да му мислят тези, които са на по 20-30 години, защото докато стане тяхното време за пенсия с тоя солидарен принцип, на който е изградена системата, няма да има кой да влива с осигуровки пари във фонда. *** не се славят като най-изрядните платци.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С 39 години трудов стаж!Не мога повече-болен съм!
18
0
 
18
 
! Отговори
Нели преди 10 години
"Проблемът на България е в ранното пенсиониране"Да, ама не! Проблемът на България са некадърните политици. Всички други проблеми са следствие от този.
17
0
 
10
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Проблема на България са първо поитиците .Трябва да се преразгледат всички привилегии останали от социализма.Толкова ли е трудно да се прочетат правилата за пенсиониране в една страна съизмерима по население,например Белгия и да се вземат полезни и приложими при нашите условия неща.Безкрайното увеличаване на пенсионната възраст не е решение,защото обезсмисля самата идея на пенсионирането.
16
0
 
3
 
! Отговори
ДО-12 преди 10 години
Да прав си,а мислиш ли че те ще доживеят до 90г ? Не виждаш ли с каква "НАРОДНА ЛЮБОВ СА ОГРАДЕНИ"?
15
0
 
20
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Много точно са го казали под мен - Проблемът сте вие г-да политици.Проблемът е милиона ***, че може и повече.Защо аз да плащам осигуровки за да взимат мангетата помощи?Че и по-големи от помощите за българите.И кво верно милион и половина издържаме държавата.