БСП за машинно гласуване и активна регистрация

Бюлетините ще имат сериен номер, предвиждат промените в ИК
19 окт 2013 11:30,
44
БСП за машинно гласуване и активна регистрация
Мая Манолова. Снимка: БТА

През следващата седмица "Коалиция за България" ще внесе проекта за Изборен кодекс, изготвен от специалната парламентарна комисия. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред БНТ. Тя изрази надежда, че до седмица и другите парламентарни групи ще внесат този проект със свои корекции.

"Ние сме казали ясно, че сме за мажоритарно, за машинно гласуване, за започване на активна регистрация, за осигуряване на равнопоставеност на участниците в изборния процес, за други правила на предизборната и на медийната кампания", посочи Манолова.

Активната регистрация като механизъм срещу т.нар. мъртви души е най-сложното решение, изтъкна Мая Манолова. Тя обясни, че се предвижда гласувалите на следващите европейски избори да станат база за списъците за активна регистрация.

Още по темата
 Останалите граждани, които не са гласували на изборите за евродепутати, но желаят да бъдат в списъците, ще могат активно да се регистрират по един облекчен начин - по електронен път, чрез заявление или по пощата. Освен това пропусналите тази възможност ще могат да упражнят правото си на глас в секцията по постоянен адрес.

Машинното гласуване е един от начините хората да бъдат убедени, че вотът за партия и за кандидат ще бъде коректно отчетен, подчерта Манолова. Тъй като това е една доста драстична промяна за част от хората, затова от "Коалиция за България" предлагат на следващите национални избори да има избори и с бюлетини.

За да няма случаи с надпечатване на бюлетини, левицата предлага това да стане в печатницата на БНБ или под нейния контрол. Предвижда се също за първи път да има сериен номер на бюлетината, като така комисията ще може да направи съпоставка дали гражданинът е гласувал със същата бюлетина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
za takiva samo vajeto ,za tva bix glasyval.
35
1
 
2
 
! Отговори
Raychevski преди 10 години
samo s prastov otpechatak da sa novite majoritarni izbori v bg - prosto, efikasno i eftino - kakto v bg pasportite.
34
1
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Моника, явно си Моника Йосифова.
33
1
 
4
 
! Отговори
Ели преди 10 години
До Анонимен 40 Поддържам Ви напълно. Тази дама със стил, трябва да застане първо в съда и да обясни как се провалят избори и след това, ако е достатъчно "интелигентна" веднага да си тръгне от народното събрание.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 27 до Моника- Само стил не е достатъчен, лицемерието и наглостта й са безгранични. Такъв човек не може да ме кефи. Да не би в парламента да избираме модели!?!?!?!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тази някой вярва ли й? Абсурд над абсурдите?Какъв кодекс от тая брантия? Нали тя забърква постоянно някакви каши.ОТ ЗЛОБНИ ХОРА НИЩО СВЯСТНО ТЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ!!!!!!!
30
3
 
10
 
! Отговори
avenir преди 10 години
А това нещо на снимката, е машинка за прецакване на избори!
29
2
 
9
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Трябва непременно да се намери начин за премахването на мъртвите души от избирателните списъци, дано парламента намери начин как това да стане
28
3
 
6
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Трябва непременно да се намери начин за премахването на мъртвите души от избирателните списъци, дано парламента намери начин как това да стане
27
11
 
5
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Добре ще е бюлетините да се печатат от БНБ, че знаем ли Бойко още колко тайни печатници има дето още не са разкрити и пак да изфалшифицира изборите
26
2
 
12
 
! Отговори
Ferocity преди 10 години
Да го направят гласуването задължително.Така хората с турски и *** гласове влезли в парламента ще намалеят драстично.Класирането на изборите би изглеждало така:Герб - 20% , Бсп - 15% , Дпс - 7% , Атака - 3% , НФСБ - 3% , Реформаторски Блок 2% = При 50% гласували от 100% .
25
3
 
16
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
ха-ха-ха Мая костинбродска голям спец станала по въпроса за бюлетини и честни избори откактоспретна фалшивия сигнал през месец май..НО колкото и да се обясняваш сега пак НЯМА да гласувам за БСП
24
1
 
25
 
! Отговори
681 преди 10 години
Кво стана с тия бюлетини бе?Ако от Герб са виновни-затвор.Ако Бсп и Дпс са ги исценирали-това си е държавен преврат и гавра с демокрацията-пак затвор и то точно тази от снимката трябва да е първа.
23
1
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
до 19-ти2 мандата, но на власт! Защото може човек и 20 мандата да е, но като е в опозиция не може да направи нищо. Иначе депутат изкарал и 1 мандат като управляващо мнозинство му стига - каквито идеи е имал да ги е реализирал.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До моникаТова в паузата м/у кърменето на Сергей Джуниър и 349-ти епизод от "Пепел от червени рози" ли го написа?
21
14
 
6
 
! Отговори
дени преди 10 години
Герб няма да искат сега да има избори ,защото ще се види какви са им били гласовете.
20
3
 
27
 
! Отговори
ddda преди 10 години
Докато беззъбата *** завършила 2ри клас има равен глас с професора от СУ, всички промени в избирателния закон за безсмислени. А тая смачкана *** много добре знае това.
19
24
 
6
 
! Отговори
моника преди 10 години
Много харесвам Мая Манолова ,много се радвам ,че има толкова стилна и интелигентна жена в Парламента !
18
2
 
6
 
! Отговори
симо преди 10 години
Хубаво ще бъде така да се гласува да няма пак да печатат бюлетини.
17
3
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
Как да не се отбелязва, нали всеки си дава личната карта като влезе да гласува??