Плевнелиев сезира КС за Пеевски

Президентът пита откога се прекратяват пълномощията му на депутат
Обновена: 28 окт 2013 16:05 | 28 окт 2013 15:46, Веселина Йорданова
120
Плевнелиев сезира КС за Пеевски
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд по казуса "Делян Пеевски".

Държавният глава сезира съда с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни, с което парламентът отмени избора на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от 14 юни.

Според президента решението на Народното събрание е в противоречие с принципи, предвидени в основния закон.

Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията.

Още по темата
Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма, посочват от прессекретариата на държавния глава.

На 8 октомври магистратите решиха, че Пеевски остава депутат. Съдиите отхвърлиха искането на 96 народни представители от ГЕРБ от 42-рото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията му на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Държавният глава е отправил и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Според Плевнелиев в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
10
 
18
 
! Отговори
vyara dimova преди 10 години
Президентът наистина ли няма по-важни проблеми, с които да се заеме?!!!!
75
8
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
"Държавният глава сезира съда с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни, с което парламентът отмени избора на председател на Държавна агенция Национална сигурност от 14 юни." Излиза, че Плевнелиев иска Делян Пеевски да остане шеф на ДАНС. На герберите наистина не може да им се угоди. И да е Пеевски председател на ДАНС и да не е - пак са недоволни.
74
11
 
20
 
! Отговори
Не на Бойломунизма преди 10 години
Как не сезирате поредната провокация на ГЕРБерунгелите?! Техните Коституционни съдии върнаха Пеевски в Парламента за да може Боко, Цеко и Плевльо да продължата да нагнетяват напрежение. Ако Пеевски беше изваден щеше да дойде друг от същата партия и практически ГЕРБерунгелите марионетки и Боко губеха аргументи. Сега Боко и Плевльо брутално използваха послушните си Конститиционни съдии и се отърсиха от отговорност, криейки се зад тях, но рестартираха напрежението.Що се отнася до питането на президента, то е толкова неиздържано, че е ясно за пореден път, че той става само за президент на пион
73
16
 
25
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ТО БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ БОРИСОВ СТОИ ЗАД ВСИЧКО!!!ПОДЛОГАТА МУ ПЛЕВНЕЛИЕВ ГО ИЗДАДЕ!!11
72
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само така Роска, бий Пеевски по всички фронтове! Кеф ми е да гледам УСПЕЛИТЕ дечица на соц номенклатурата как се дърлят като бесни *** за още по- голям кокъл, щото на малък не са свикнали...
71
14
 
20
 
! Отговори
емо преди 10 години
Пак се мъчиш да имитираш дейност Росене, но е по добре да не се хабиш.
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Л. Гоцев трябва да е на 100 години вече завалията.Тоя е кат дъртите вечно умиращи мафиоти дето всички ги подценяват.Да ходи да задява момченца по Борисовата и да спре да дирижира.
69
8
 
19
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 10 години
Kрадеца вика дръжте крадеца,***.
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Д. Пеевски е близък с Л. Гоцев от кръга ' монтерей ', Доган и Цв. Василев , а оставането му като депутат САМО показва кои лица задкулисно вече 24 г. контролират държавата ...Към тях принадлежат и Гоце, и Цацаров, и Г. Гергов, и Станишко, и сестра Галева , и ... Все едно институциите в САЩ да овластят Ал Капоне (пеевски)
67
8
 
19
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Плюнката бил направил политически успех - ***, ти още ли не си разбрал, че си по зле от марионетка. Някои хора писаха тук, че децата ти ще ги подиграват цял живот, евала, че им купи къша в Гърция - да имат къде да се крият горките. То е ясно, че вече и да се докаже вината ти няма да има наказателна отговорност, но лошото е, че не си МЪЖ и да кажеш наведнъж - честен съм и си подавам оставката !!!
66
8
 
23
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
ЗАЩО ЛИ ВСИЧКИ ПАЗЯТ ИЗУМИТЕЛНО, ЕДИНОДУШНО И МЪЛЧАЛИВО *** НА ПЛЕВНЕЛИЕВ, РЕСПЕКТИВНО НА БОРИСОВ?!
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уж плюете герб а не разбрахте герберския номер с неправилно формулираното питане.Не се изисква специална правна подготовка за да разбереш отговора на КС стига да го прочетеш, а именно:Искането както е формулирано е извън юрисдикцията по този начин е на КС и за това той няма върху какво да се произнесе.Цялата работа е КС (съставен предимно от гербери, КС се избира явно и по закон на квотен принцип)да върне искането та да се вдигне джабала.Да каже бойко вижте ги ако рекат и магаре ще сложат.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Президентът Плевнелиев за когото опасна не е бежанската вълна, а липсата на организация за нейното посрещане?! Очевидно в опитите си за криворазбрана самостоятелност на президентската институция г-н Президентът ще си остане самостоятелен и в разбирането си за конституционните си задължения във връзка с дейността на Консултативния съвет за национална сигурност, а и в качеството си на Върховен главнокомандващ.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
В интерес на истината трябва съвсем отговорно да заявим, че България никога не е била готова за посрещане на чисто хуманитарна бежанска вълна от където и да било. Ние нямаме необходимия опит, не разполагаме с необходимия кадрови ресурс, нямаме и необходимия брой помещения за настаняване на появилите се на територията ни чужденци
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу Прокопиев само Божков и Василев!Долу Шеврон! Само Газпром и РусАтом!
61
4
 
9
 
! Отговори
tonkata преди 10 години
Интересно е, че когато случаят беше нашумял най - много, президентът ни нищо не направи, а сега след като утихна, се намесва. Това според мен е висша форма на неадекватност .
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МИШОК ПРЕСТАНИИИИИИИИИИИИИИИ - СКРИИ СЕЕЕЕЕЕЕЕ
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Както се случи при последното правителство, външната ни политика към арабските страни и по-конкретно към Сирия стана заложник на недоносените импровизации и нарцистични изпълнения на един външен министър, с които България взе страна в арабския конфликт, организира у нас среща на онази част от сирийската опозиция, която сега е на страната на джихадистите и в крайна сметка, под чужд диктат и с лека ръка се ликвидираха двустранни отношения градени с години.
58
1
 
7
 
! Отговори
охохо преди 10 години
Знаете ли че....---ИВО Прокопиев му е съсед в Халкидики и с.Баня---Иво Прокопиев си е купил от Бизнеспарк София \ през 2007 г. \ сгради -5та.- 8ма и 14 та- Алфа Дивелопмънс ЕАД.
57
6
 
6
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
росен се занимава с упражнение за ***. на всички им стана ясно какъв ще е отговора на кс и не виждам причина да се пита повече. ясно е, че росен има правото да направи такова питане, но това е повече от безмислено и вместо да насочи усилията си към овладяване на ситуацията в страната, той се опитва да я нажежи още повече.