Мораториумът за земята - нарушение на договора ни за ЕС!

Златанова нямала самочувствие да се изказва за решението на НС
Обновена: 30 окт 2013 15:24 | 30 окт 2013 15:22, Веселина Йорданова
40
Мораториумът за земята - нарушение на договора ни за ЕС!
Зинаида Златанова Снимка: БТА

Едностранно удължаване на мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС и на европейското икономическо пространство означава нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС с всички юридически последствия. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова, която днес представи на Министерския съвет възложения й от премиера доклад след решението на НС.

Според анализа на Златанова в решението на депутатите не се дава мандат за денонсиране на договора ни за членство с ЕС и за започване на нови преговори за съставяне на нов договор.

Вицепремиерът обаче смята, че парламентът е имал предвид граждани и юридически лица на трети страни, тоест извън ЕС, за които и към момента има забрана да купуват българска земя. 

На въпрос защо смята така, Златанова заяви, че българските народни представители са "добре запознати и са прочели договора за присъединяване на България към ЕС".

Нямам ни най-малката амбиция, намерение или самочувствие да се изказвам дали едно решение на НС е конституционносъобразно, уточни тя.

Граждани на трети страни могат да придобият право да купуват земя у нас при условията на ратифициран международен договор. Такива договори към момента няма. 

Считаме, че искането на НС за въвеждане на забрана или мораториум в частта спрямо чужденци и техните юридически лица от трети страни извън ЕС е изпълнено от настоящото законодателство, каза Златанова.

Министерският съвет може да поиска тълкуване от Конституционния съд, напомни вицепремиерът, но уточни, че "следващите дни ще покажат как ще се развие ситуацията".

Тя напомни още, че Министерският съвет по Конституция не разполага с правен инструментариум да налага мораториум, а това може да направи НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
19
 
! Отговори
ЕR преди 10 години
До Бог да пази Българияумнико всеки международен договор е с по-висок статут от българските закони , а правото на ес е и над конституцията. И да всяка страна членка на ес е трансферирала част от суверенитета си на Съюза доброволно. Като не ти харесва предлагам ти да напуснеш ти ЕС
19
1
 
25
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Тази, или е *** или нас прави на такива...Тя просто ни лъже:- "Едностранно удължаване на мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС и на европейското икономическо пространство означава нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС с всички юридически последствия."Истината - Тешение на НС - "... МС да предприеме всички действия и актове за нарагате намораториум продажбата... и т.н."- ПРЕДОГОВАРЯНЕТО НА ТОЧКИ И ЦЕЛИ ГЛАВИ Е ... ЧАСТ ОТ ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ДОГОВОРА...!.
18
2
 
31
 
! Отговори
Бог да пази България преди 10 години
Ако законите на ЕС са над БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ ПРИЕТИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕН значи България НЕ Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА! Ако е така- или да напускаме ЕС или да разпускаме и правителство и парламент и държава.
17
0
 
22
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До Rhapsody of fireточно така и там стоят подписите на БСП и ДПС, а тази грозотия е вице благодарение на същите тези некадърници от същия този парламент, ама нейсе то мазния Местан ще им го подаде отзадзе щото му разбира, а Хамстера пак ще има да се пули кат свинка в джамия от къде му е дошло
16
1
 
20
 
! Отговори
До kolcho преди 10 години
Те и сега могат. Трябва само БГ юридическо лице което е стотинки. Така, че всичко това са кьорфишеци. Пък и никой, не те задължава насила да продаваш. Дай боже всеки му да си има земя и да си я обработва.
15
6
 
21
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 10 години
Златанова е права. Решението на НС е въпиюща форма на примитивна вандалщина, на ***, които нямат и елементарна форма на разбирането за законност.Договорът е подписан през 2005г. и ратифициран от НС през същшата година. Съшият договор допуска да се иска пререзгледане до края на 2010г. Такова не е направено - правилно.Сега 3 месеца преди изтичането на осем годишния срок, някакви невежи изведнъж се сещат, че едно от условията не им харесва, след като през ЦЕЛИЯ 8 ГОДИШЕН ПЕРИОД СА СПАЛИ.
14
4
 
27
 
! Отговори
SS преди 10 години
Ако бяха питали хората не референдум дали са съгласни с условията за присъединяване към ЕС със сигурност нямаше да сме в него.АЕЦ Козлудуй затваря, Фирмите за електроразпределение не могат да са Български, Земята ни може да я купи всеки с достатъчно пари, Задължение да копуваме скъпия ток от ВЕЦОВЕ и ВЕИ-та, а ония *** КОКОЛАТ с трабанчето рева като чели ни е подсигорил клучовете за рая на светипетър.Ицелата работа я направиха тихомълком да не вземе някой да се събеди.
13
2
 
31
 
! Отговори
kolcho преди 10 години
Не е за вярване докъде е докархме.... ако не си продадеш земята ще те накажем! И как точно ще санкционира ЕС най-бедния си член? Директно говорим за изкупване на България! Нека сме наясно, че цените на земята ни са едни от най-ниските; има организации с огромни възможности, които сега легално могат да дойдат и да си ни къпят, защото ес ти връзва ръцете... А как да споменем, че края на ес е обозримото бъдеще до 10г. Това не са управляващи - това са слуги, на които им нареждат какво да гласуват!
12
1
 
25
 
! Отговори
! преди 10 години
А за какво имала самочуствие да се изказва? Сега ще почне да се крие и тя като премиера, да излиза от задните входове.
11
1
 
26
 
! Отговори
до офф преди 10 години
Става въпрос за земеделска земя, не за хотели по Черноморието.
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горкият ЕС, всичко му е наред, само едни българи дето не искали да си продават земята са му проблема! Не,че ни взеха суровините, банковата система, работоспособното, образовано и адаптивно население.... Сега остана и земята, после удряме кепенците!
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след свещената бъл. земя,почвайте да продавате и населението!ей,така-за радост и полза на новите ни господари от богатия ес.да не стане така само,че след време да мънкате -кой какво подписал и гласувал и да се чудите каде да се покривате от обливащата ви всенародна любов!!!
8
7
 
22
 
! Отговори
офф преди 10 години
До АнонименБи могло,ако бяхме нормални,ама повечето не сме!Бай *** все нещо му е криво!Големи патриоти сте,няма що!А това ,че морето ни се изкупи от руснаци,защо не се коментира?ТЕ не са ли чужденци?Една част от народа ни е много плиткоумен,затова е така!
7
0
 
28
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
И какво сега? Пак се били объркали, пак нещо не били разбрали и затова така се получило ... Е, докога с тези циркове и демагогия? Какъв е този парламент? Какво е това правителство? Ако са толкова *** наистина, мястото там им там ли е?
6
3
 
42
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Тези договори са ги подписвали антибългари...Скръцнаха им със зъби от Брюксел и се *** от страх да не им спрат краденето...
5
1
 
28
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До Джедай МастърНищо ново под слънцето когато шведската тройка се вихри в парламента, само лъжи и демагогия. Ама то Мазньо ще ги оправи отзадзе
4
1
 
42
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
То на всичко ......мамата оправдавайки се с директиви,клаузи,договори-присъединителни и предприсъединителни на ЕС,че житницата на Балканите ли няма да превърнем в житница на Турция и Гърция!! Дадоха ни европейските инвеститори ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ,сега на ход е ЕВРОПЕЙСКА ЦЕНА за декар българска земя.Хахахахахахаааа!!!Блаженни чакащите и вярващите,че това ще стане!!!!
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и ние трябваше да може да работим в ЕС и в шенген да сме и да може да се лекуваме без пари в ЕС, ама на, не може. Така че и БГ земя не може!
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, вещице срината! Пази си гърбината!
1
14
 
31
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Това, разбира се, е пълна лъжа. Аз лично не смятам, че ако се разреши продажба на земя на чужденци ще ни завладеят и пр., т.е не съм против, но ме дразни червената демагогия, на която сме свидетели ден след ден.