Ще свалят ли студентите властта?

Депутатски размисли и страсти по студентските вълнения пред Dnes.bg
Обновена: 30 окт 2013 15:23 | 30 окт 2013 12:10,
269
Ще свалят ли студентите властта?
Снимка: БТА

Депутати от ГЕРБ, БСП и "Атака" са скептични към успеха на студентската окупация по ВУЗ-ове из страната.

"Във вида, в който съществуват протестите в СУ, няма да доведат до нищо", коментира пред Dnes.bg левият депутат Антон Кутев.

"Те не поставят реалните проблеми на студентите. Това, което поставят, са проблемите на Радан Кънев и още няколко човека около него. Именно затова няма да успеят. Ако искаха да успеят, трябваше да говорят за качеството на образованието, да поставят въпроса за заплащането на преподавателите, за базата в студентските общежития и самите университети. Това са реалните проблеми", смята Кутев.

"Аз много се чудя как един студент по право може да завърши право, ако смята, че през окупация може да свали председателя на КС. Това е такъв нонсенс, че аз лично не бих му дал нито един изпит по право", заяви още депутатът от БСП.

"Надявам се това, което се случва в момента, най-сетне да се забележи от управляващите. Не могат като щраус да си заровят главата в пясъка и да се правят, че нищо не знаят и нищо не виждат", призова на свой ред зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той категорично отхвърли обвиненията на управляващите, че студентите нарушават закона, като вкарват политиката в университета.

"Студентите въстават точно срещу това, че не се спазва законът", заяви Велчев и се върна на скандала с бюлетините в Костинброд и обясни, че погазването на закона в деня за размисъл е довело да сегашното положение и формирането на безпринципната коалиция.

Велчев обясни, че в публичното пространство се говори за подкрепа на управляващите срещу пари.

"Ако студентите и младите хора не въстанат срещу неправдите и липсата на справедливост в общестнвото, кой тогава?", попита Красимир Велчев.

Според него управляващите не чуват продължаващите вече 140 дни протести, защото са от възпитани хора, а не от вандали.

"Това търпение се изчерпва сред младите хора", предупреди той, но и допълни, че е скептично настроен, че действията на студентите ще доведат до оставката на правителството.

"Всичко е въпрос на морал, а аз мисля, че моралът липсва сред управляващите", аргументира се Велчев.

"Надяваме се студентските протести да завършат с едно изтрезняване на тези млади хора", заяви пък зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов.

Той обясни, че е прочел информации как една от основните причини тези протести да бъдат подновени, е удължаването на мораториума за непродажба на земя на чужденци.

"Тези млади хора, които претендират да бъдат съвестта и бъдещето на България, видите ли, те били възмутени от този мораториум", ядоса се националистът.

"Не мога да приема тези протести за легитимни, за протести, които отразяват мнението на цялата българска нация. Аз силно се надявам тези млади хора да си отворят очите и да видят кое е правилното за България", препоръча им зам.-председателят на "Атака".

И той обяви обаче, че е скептичен, че студентският протест може да доведе до оставка на правителството.

"Един протест, за да е стабилен, трябва да е стъпил на здрава основа. Отричането на мораториума не е здрава основа. Не трябва да се търсят аналогии в миналото. Трябва да се гледа в бъдещето", заключи Десислав Чуколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
20
 
58
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Няма такава наглост и безочие от страна на БСП. Това са едни дърти, самозабравили се и нагли номенклатурници, които вече 4 месеца се правят на глухонеми. Лъжат, мажат, взимат милярди назаем, за да вдигнат пенсиите и помощите с по 50 лева, понижават цената на тока с 20 стотинки и се тупат в гърдите колко велики и социални са. Тези безбожници целят да вкарат държавата в пореден банкрут само както те си знаят и е крайно време целия народ да се обедини и да ги измете веднъж завинаги!