"Южен поток" - рестарт за икономиката ни

Очакваните приходи за периода 2013-2043 са за 2.8 млрд. евро
Обновена: 31 окт 2013 17:14 | 31 окт 2013 15:50, Веселина Йорданова
157
"Южен поток" - рестарт за икономиката ни
Премиерът Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Рестарт на икономиката и катализатор на икономическия растеж - така енергийният министър Драгомир Стойнев и шефът на "Газпром" Алексей Милер определиха българския участък на "Южен поток", чието строителство беше дадено по-рано днес.

Строителството на газопровода у нас трябва да приключи за две години.  Очакваните приходи за периода 2013-2043 година се равняват на приблизително 2.8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета на България, заяви Стойнев. По думите му с реализацията на проекта България се превръща в основен газов център на Балканите.

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че става въпрос за 3.5 млрд. евро инвестиция и около 2000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Новата газотранспортна инфраструктура ще повиши инвестиционната привлекателност на България, смята Милер.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че към днешна дата страната ни е успяла в значителна степен да се включи в първоначалния график на проекта, който беше коригиран няколко пъти в миналото.

Още по темата
Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, които трябва да се доуточняват. В добронамерен стил двете страни продължиха разговорите по-дълго от очакваното. Важното е краят да е добър, заяви Орешарски, който се извини за продължителността на днешните разговори в Министерския съвет.
Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че през последните месеци са се водили интензивни преговори, защото българската страна не е била удовлетворена от "това наследство, което получихме от предишното управление".

Днес са подписани два протокола между председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев. По думите на Драгомир Стойнев българската държава и българските граждани не поемат никакъв риск във връзка с осъществяването на проекта на наша територия. Той определи постигнатото днес като "добра стъпка, която ще ни подпомогне да изведем страната от кризата".

Съотношението на привлечения и собствения капитал е 70:30. Размерът на заема, който следва да бъде усвоен от Българския енергиен холдинг, се равнява на приблизително 620 млн. евро, съобщи министърът, който допълни, че единственото обезпечение по този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на България. Годишният лихвен процент - тема, по която според Стойнев са водени тежки разговори, ще бъде 4.25%, тоест наполовина от първоначално предвижданото.

Срокът на погасяване на заема на БЕХ ще бъде 22 години. От първата година след запълване на капацитета на газопровода БЕХ започва да получава дивидент, тоест  от 2018 година. Само за България той ще се равнява на близо 715 млн. евро, обясни министърът.

Проектът ще се изпълнява в съответствие с българското законодателство.

България и Русия са се договорили, че БЕХ и "Газпром" могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна.

Руският енергиен министър Александър Новак, който определи събитието като "историческо, също заяви, че "Южен поток" ще има сериозни положителни последици за икономиката на България и за развитието на сътрудничеството между Русия и България като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
7
 
! Отговори
не трябваше преди 10 години
Ок е проекта но туризма си заминава а само Сл.Бряг носи над тази сума приходи и там работят над 2000 квалифицирани специалисти.
27
4
 
27
 
! Отговори
националист преди 10 години
за 30 години = 2.8 млрд. евро ПРодадохте Черноморието за жълни стутинки/евраа вие си купихте вили по ревиерата
26
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях 100% сигурен, че ще ни го набута ама от 2 ката... Като направи човек сметката това е по1.29 EURO на човек на година... Да плача ли, да се смея ли, а земята която ще се унищожи толкова ли струва???
25
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 10 години
А дано след като се построи най-сетне да доживеем да видим нещо руско, което е по-евтино за българския потребител, отколкото за европейския.Щото досега всякакви подобни приказки са били 100% лъжи.Да видим един руски газопровод през нашата територия дали ще промени това или пак ще си останем само със старата идеологична дрога + голи *** + по-високи цени.
24
4
 
21
 
! Отговори
bg преди 10 години
Интересно кой лъже - българската част ще струва над 3 милиарда евро (според Милер 3,5 милиарда)а в следващите 30 години очакваме 2,8 милиарда приходи???? Това означава ли че ще задлъжнеем със 700 милиона евро (и то без лихвата, която както ни казаха трябва да е около 4.25% годишно).И къде в цялата далавера се оказва така че от 2018 година "след като бъде запълнен капацитета на трубката" България ще получава и дивидент в размер на 715 милиона евро. Приказки от 1000000000001 нощ на ШехеРУСада.
23
5
 
14
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Всяко правителство предлага един голям "проект" схема за ограбване на държавата в голям мащаб.
22
3
 
24
 
! Отговори
алгоритъм преди 10 години
Очакваните приходи за периода 2013-2043 са за 2.8 млрд. евро"Приходите за Р България за една година от туризъм възлизат приблизително на 2 млр. лева.......................................................................................................................................
21
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страхотна новина!Това е всеедно да кажат на проситутка:"Ще има нова магистрала,много пари ще изкараш", ама накрая парите отиват в сутеньора, кефа остава за тираджията, а за проститутката остава ожуления... пардон, отрудения... г*з.Та познайте кой, кой е в тази ситуация, само ще дам 1 жокер - ние пари от цялата работа няма да видим.
20
18
 
10
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Гербери, не треперете! Спасението е просто - нали пазите червените си партийни книжки? Просто ги извадете, а герберските тапии оставете до другите членски карти - на НДСВ, СДС, ДПС и пр.
19
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пореден категоричен к*р за ГРАБ и мутро-тиквата. Дайте бързо новина за кръвното на Боко или вече ЛИЧНО пълни дупките по Дунав Мост и Тракия - великите конструкции на ГРАБ. А Цеци-мафиота да не е вече при аверите му Галеви? ооо-стааа-вка ууу-стаафкааа - муустафкааа- УУАААХАА, дайте амфети на герберите, дааайте амфета, ууустаафка ииили амфета, УУУСТАФККА ИЛИ АМФЕТА
18
9
 
34
 
! Отговори
ПИЧОВЕ преди 10 години
НЕ Е ПЕЧАЛБА ХОРА.....ЧЕТЕТЕ ПРИХОДИ СА ЗНАЧИ ПЕЧАЛБАТА Е ОКОЛО 30 НА СТО ОТ ПРИХОДА.........СТИГА СА ВИ ЛЪГАЛИ ЧЕРВЕНИТЕ МАСОНИ
17
2
 
15
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
@19 лошата новина е , че ще плащаш екскурзии и яхти и ще гладуваш и зъзнеш като куче !
16
9
 
23
 
! Отговори
румен овчаря преди 10 години
продадох ви енергетика на руснаците сега ме сложиха в лукойл и ще ви разкатая фамилията щото тия ЗАЕМИ ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ ВАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ
15
2
 
27
 
! Отговори
идиот избирател преди 10 години
За периода 2013-2043 2.8млрд. евро? за 30 години по-малко от 3 млрд. евро т.е по 200 милиона на година. Това е около 5 пъти по-малко от бюджета на МВР за 2013г. На мен парите не ми изглеждат много но за съм просто електорат, какво ли разбирам.
14
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пордното умело жонглиране с цифри и думи от страна на ***. Говори се за "приходи" а не за печалба!! Щото от приходите като извадиш разходите може да се окаже, че си и на загуба даже..........
13
7
 
14
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
даа рестарт за джобовете ви ...иде лапачкаааа
12
4
 
27
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Значи за 30 години 5.6 мрд лева или по 186млн.лева на година . Ми то по 26 лева на човек на година. И пак Задунайска губерния.За 26 лева......
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво и АЕЦ започвайте
10
17
 
36
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
ПРЕДАТЕЛИ!!! За жълти стотинки продавате стратегическата ни позиция!!! 2,8 милиарда евро приходи...ама за 30 години ... трохи . Руснаците сигурно гърмят шампанско в момента и ни се смеят от сърце!ОСТАВКА!!! ВЕДНАГА!!!!
9
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кажи , бе , перчем бобовдолски ..Ако другарите съветски кажат - почваме ..***!!! Мириса на рубли винаги ви е привличал ..АНАТЕМА!