Да изнасяме части за коли за Словакия, предлага президентът

Въпреки кризата стокообменът ни расте
Обновена: 6 ное 2013 19:25 | 6 ное 2013 19:25, Камелия Цветанова
50
Да изнасяме части за коли за Словакия, предлага президентът
Снимка: БТА

Словакия е сред водещите държави в Европа в производството на автомобили и автомобилни компоненти и България ще търси по-тясно сътрудничество в тази област. Това предложи президентът Росен Плевнелиев в Братислава, където откри словашко-български бизнес форум, заедно с президента на Словакия Иван Гашпарович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Според президента с натрупания през последните години опит и с квалифицираните си кадри български компании имат потенциал да доставят детайли и оборудване за автомобилните заводи в Словашката република.

„България постигна много и днес в този сектор на икономиката у нас работят над 15 000 души. Само през последните месеци бяха открити 15 нови производствени мощности  за автомобилни части в страната“, припомни Росен Плевнелиев пред повече от 50 представители на българския и словашкия бизнес.
 
Президентите Плевнелиев и Гашпарович подчертаха, че страни със сходна икономическа структура, каквито са България и Словакия, са длъжни да насърчават диалога между бизнеса от двете страни в търсенето на общи решения за устойчиво развитие. Въпреки влиянието на икономическата криза стокообменът между България и Словакия нараства с 20 на сто годишно и това създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на икономическите отношения, беше отбелязано на форума. Двамата държавни глави насърчиха компаниите от двете страни да реализират повече взаимни инвестиции.
 
Инфраструктурните и енергийни връзки са определящи за динамиката на икономическия живот и България и Словакия предприемат необходимите мерки за гарантиране на своята енергийна сигурност, отбелязаха още Росен Плевнелиев и Иван Гашпарпович. Те отново определиха като приоритет сътрудничеството за диверсификация на енергийните доставки в региона на Централна и Югоизточна Европа. „България е в процес на изграждане на интерконекторни връзки със своите съседи“, припомни президентът Плевнелиев, който беше категоричен, че не трябва да се повтаря кризата в доставките на природен газ от края на 2008 г. и началото на 2009 година.
 
Акцент в разговорите на двамата президенти са били също така възможностите за по-тясно сътрудничество в областите на науката, информационните технологии и иновациите. „Убеден съм, че България и Словакия ще задълбочат връзките си и заедно ще използват пълноценно средствата, които Европейския съюз предоставя за развитието на тези сектори“,  каза президентът Иван Гашпарович.
 
Български фирми с опит в предоставянето на лечебен и спа туризъм да инвестират в развитието на минералните извори в Словакия, предложи още словашкият държавен глава. Той припомни, че България е една от предпочитаните дестинации за туристите от Словакия и очаква увеличение на туристическия обмен през следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Предложеине преди 10 години
А аз предлагам да изнасяме хладилници за северния полюс!
38
0
 
3
 
! Отговори
не е Проблем преди 10 години
Може да изнасяме не е Проблем , ние изнасяме дори БГ лични карти за Сърби в Германия за по 1500 евро брой
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братислава в завода на Фолцваген се произвеждат моделите на Ауди Q7 Порше Каен Фолцваген Туарег и др,Жилина произвежда Kia CEED и Киа Спортич а в Търнава в Завода на Пежо се произвеждат Пежо 208 и Ситроен Пикасо.Тия Словаци станаха най големият производител на автомомобили от глава на населението в цяла Европа.Само евала мога да им правя на Словаците,просто дръпнаха много и са пред Чехите .
36
2
 
2
 
! Отговори
do 45 преди 10 години
Пич, ти сигурно си свикнал у вас баща ти да крещи и да удря по масата и затпва не възприемаш човека сериозно. Аз гледам какво прави и слушам какво казва и съм много доволен. И не ме е срам като отиде някъде на среща. Прокарва си идеите и се грижи за България. За разлика от всички предишни артисти. Така че за мен тои е от много мъжки пол. Или може би искаш Митето Очите да е президент
35
2
 
7
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Някой знае ли полът на този от снимката?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименха ха ха ооох че се смях на коментара ти!!! До сълзи! Прав си отвсякаде!
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МОЖЕ ДА ИЗНАСЯМЕ ДЪСКИ ЗА КАРУЦИ ; ))
32
1
 
11
 
! Отговори
До дегрес преди 10 години
До Дегрес Някога България беше космическа държава,подготвяше космонавти,приготвяше храни за космонавтите и беше призната в Байконур! Сега с тази Америка,сънува Хамъркур.......
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сирийци на части по 100 в пакет с безплатна доставка за завода на Пежо в Търнава предлагал кауна Герберски.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми браво!!! После сигурно на ескимосите ще предложи да продава лед?
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по-добре да си предложи оставката
28
1
 
12
 
! Отговори
XXL преди 10 години
Е-е-е-ех розово бъдеще ни чака,сигурно ще им предложим некоя *** технология,като пълнени болтове или ковани накладки или възстановяване на демферни шайби с електрожена ;)) Голям смЕх ;)) Ама да не се окаже,че било не да изнасяме части,ми да внасяме чеснов лук и праз с листа ;))
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета изказванията по-долу,вече съм наясно защо БГ е най-бедната държава в ЕС.Защото много червени мурзеливци очакват държавата да ги изхранва ,взимайки пари от малцината рабитещи.Икономиката на една държава се развива благодарение на ИНДУСТРИЯТА,не на търговията и пълните кафенета.Главният проблем на всяка индустрия са ПАЗАРИТЕ.Като има в Словакия пазари ,защо да не изнасяме за там.Нали не си мислите,че някой ще ви се моли да произвеждате за тях?!***,освен да рушат,друго могат ли?
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червенушчета, толко нямате аргументи че глупости пишете вече, излагация, от 9 кладенеца вода носите само и само пумия да изкарате
25
4
 
9
 
! Отговори
преди 10 години
Еми не мое ли да изнасяме комуноидчета у Китай за по 1 лев?Ще има по голяма далавера!
24
5
 
25
 
! Отговори
... преди 10 години
Браво!!! Словакия тръпне в очакване да получава части от БГ! VW и KIA още малко и ще фалират, защото не им стигат частите :D :D :D
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Hairliia da e, taz godina poluprovodnici, dogodina - celi za iznos v Botswana...
22
7
 
18
 
! Отговори
сънчо си преди 10 години
Каруцар за каруци си сънува , а бре нахрани магарето иначе може и да си останеш някъде между Виетнам и Словакия.
21
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Пинокио,да не е станал Бос на Автомаиятя,та им търси Пазар
20
7
 
31
 
! Отговори
Дегрес преди 10 години
Индия праща сонда на Марс ние произвеждаме части за каруци.