Ксенофобията – начин на парламентарна употреба

Всички ПГ-та с виждане по въпроса – осъждат, но с едно наум
Обновена: 12 ное 2013 14:01 | 12 ное 2013 11:51,
27
Ксенофобията – начин на парламентарна употреба
Снимка: София прес

В декларации и изказвания от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака" осъдиха проявите на насилие в обществото.

Нюанс разлика от общото говорене срещу ксенофобските прояви добавиха националистите на Волен Сидеров, които настояха притокът на бежанци да спре, инак ще продължат проявите на насилие.

Първи декларация направиха от ДПС. Лидерът им Лютви Местан призова всички парламентарни групи да се разграничат от нападенията и проявите на омраза на етно-религиозен характер.

Местан припомни, че още в петък партията му е призовала да се спре с ксенофобията. Само ден след неговото изявление обаче станахме свидетели на кървави прояви на нетърпимост и омраза.

"Тази сутрин бях във ВМА и видях обезобразеното лице на един младеж на 28 години, който в момента се бори за живота си. Видях и трагедията, изписана на лицата на неговите родители. Метин е жертва на омразата, на етническата и религиозна нетърпимост", настоя Местан.

Dnes.bg припомня, че Метин - българин от турски произход, беше зверски пребит в събота и изпадна в кома след побой от няколко мъже в центъра на София.

"За сетен път от името на ДПС осъждаме проявите на насилие, независимо дали жертвата се казва Метни или Вики. Призоваваме всички парламентарни групи да изразят ясна позиция на осъждане на проявите на насилие и да призоват своите членове и симпатизанти да се разграничат от проявите на етническа и религиозна нетърпимост", заяви още лидерът на ДПС.

Той се обърна към всички членове и симпатизанти на партията му да се въздържат от какъвто и да било отговор на прояви на насилие, освен със сигнали до компетентните институции.

"Ако тези прояви на насилие останат ненаказани, никой от нас няма съмнение, че ескалацията на насилие ще се окаже неизбежна", посочи Местан.

Веднага след него думата взе Волен Сидеров, лидер на "Атака".

"Искам да заявя категорично и ясно, че ние сме против насилието в българското общество, че ние сме против вандализма, че ние сме против нападението на когото и да било", отбеляза лидерът на националистите.

Сидеров поиска да не се прави разделение по имена или вероизповедание, обръщайки се към депутатите от ДПС.

"Много бих се зарадвал, ако господин Местан беше обърнал внимание на Виктория и беше отишъл да я види в болницата. Призоваваме всички парламентарни групи да заклеймят нападението над това момиче", заяви той и допълни, че националистите призовават да се заклейми и полицията, която допуснала нападателят й безпрепятствено да напусне страната.

"Ние смятаме, че става нещо много тревожно в България", заяви Сидеров, визирайки действията на протестиращи в събота, които изгориха и свалиха реклами на телевизията на "Атака" - Алфа.

"Точно това е фашизмът, точно така са горели книги. Ние искаме ли в България да се горят портрети на хора, които не харесваме. Ние категорично не го искаме", опълчи се Сидеров.

Според него единственият начин да се успокои българското общество и да се спрат нападенията е да се затвори българската граница и да се експулсират всички нелегални емигранти.

"Това е единственият начин да успокоим българското общество, иначе не знам докъде ще се стигне", заяви Сидеров.

Трети взе думата лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Важно е всяка ПГ, а и всяка отговорна политическа сила да има ясна и отговорна позиция срещу насилието, не само етническото и на религиозна основа, но насилието като израз на нетърпимост. Очаквам това да бъде направено и от парламентарната опозиция и от другите политически партии", каза той.

Лидерът на столетницата припомни, че днес президентът и премиерът са излезли с обща позиция срещу ксенофобията.

"В страната се насажда страх, насажда се ксенофобия. Тази омраза почива и върху реално напрежение в българското общество от неизвестността и последиците от бежанската вълна", категоричен бе той.

"Нека всички ние да си спомним традицията на толерантност в българското общество", призова Станишев.

По негови думи в момента средата у нас не се основава на тези ценности, а се наблюдават прояви на омраза към инакомислещите.

"Израз на подобна нетърпимост станаха и прословутите списъци на журналисти и общественици, които имат различно мнение от това на протестиращите. Срам и позор", обобщи Станишев, но пак се върна към темата за бежанците.

"Трябва да покажем от една страна че хората, които бягат от война, от разруха и смърт, ще бъдат приети в България", каза Станишев, но предупреди, че е нужно да се покаже и друго, че няма да се допускат нелегални имигранти у нас, които нямат право да търсят убежище.

Последен думата взе зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев, който обаче се съсредоточи върху политическата обстановка в страната.

"Аз не виждам и не мисля, че съществува такава парламентарна група, която да не се разграничи от насилието и хаоса. Добивам впечатлението, че се говорят общи приказки. Аз мисля, че ние не разискваме основния проблем – дефицита на справедливост, какво доведе до този хаос в държавата?", попита той.

Според него един от основните въпроси, които са предизвикали хаоса в държавата, е начинът, по който е конституирано това НС.

"По-безпринципна коалиция надали е имало. Ние чакаме отговор на много важни въпроси. Единият от въпросите е кой предупреди бившето ръководство на ДПС за действията на Бисеров? Кога ръководството на ДПС разбра за всички тези нередности? Знаел ли е вицепремиерът и министър на вътрешните работи за разработката в ДАНС? Ако не е знаел, въпросът е кой управлява ДАНС? Ако е знаел, защо излъга българското общество", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок постанови състав на Окръжния съд в Благоевград за ходжата от сатовчанското село Вълкосел. 30-годишният Юсеин Шехов е лишен и от правоуправление на МПС за срок от 5 години.При направения оглед на местопроизшествието разследващите органи не откриха следи от спирачен път, което доказа, че водачът на пикапа убиец не е направил и опит да намали скоростта или да спре и да окаже помощ на прегазения мъж, а го оставил на пътя и избягал.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски вкарва хиляди имигранти от Турция за да им краде европомощите! ЕС да изпрати одит за да видят как 10000 човека на консерви са изхарчили 258 милиона лева пара от гърба на бедстващия български народ! Орешарски, дано още от утре да не си премиер! Ще те помним завинаги като изменник и ще те проклиняме и теб и децата ти!
22
0
 
2
 
! Отговори
нараода преди 10 години
За сетен път призоваваме,всеки нечувстващ се българин, всеки неуважаващ българия, всеки който си мисли че тук, на гърба на изстрадалия българин ще си развява феса, ще си строи джамии...и т.н - моля да бъде така добър да напусне тази страна. България няма нужда от малцинства. Ако малцинствата имат нужда от българия -.да спазват стрикто законите и се съобразяват с тукашните норми на поведение.
21
0
 
5
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Всичко опоскахте гадове мръсни и сега пълните страната с арабски *** за да крадете от помощите които Европа отпуска. Продадохте и държавата и българите *** крадливи. Само че дано този път сметката ви е грешна и народната любов да ви овеси по диреците пред народното събрание. Спрете да ни лъжете че това са бежанци. Затворете границата. Вън арабските *** от България. Обираме *** от целия арабски свят дето за нищо не стават и само се чудят кой да ги храни.
20
0
 
2
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
До Да не стане късно?Да, ама от евроатлантическите ценности не дават така! хахаха! Я питай Монката Паси да те светне как емигрантите ще ни оправят демографските проблеми! хахаха
19
0
 
10
 
! Отговори
Да не стане късно? преди 10 години
Докога ще лянкате и се правите на политици в тоя скапан Парламент, ВМЕСТО ДА СЕ РЕШАВАТ СВЕТКАВИЧНО ПРОБЛЕМИТЕ С бежанците ! ВЕДНАГА ДА се ВРЪЩАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ВЛЕЗНАЛИ ДО ЕДИН !!! Нашите проблеми няма кой да реши, та сме седнали с ЕДНА МЮСУЛМАНСКА *** да се занимаваме! НАПРАВЕТЕ като Гърция, БЕЖАНЦИ от Сирия, НО САМО ХРИСТИЯНИ ако са ! НИЕ СМЕ И ЩЕ СИ БЪДЕМ ХРИСТИЯНИ и не желаем да имаме нищо общо с мюсюлмаската вяра ! Даже и нашите *** да се измитат в Турция! ЗАЩО НЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ???
18
1
 
5
 
! Отговори
Кой преди 10 години
има интерес да не се спира този поток?Защо,никой не подкрепи поне веднъж националиститев името на мира в страната?Защо,другите партиидето много "милеят" за нацията ни,не приематнаистина важните предложения на Атака-за запазване на земята ни от чужди ръце,за връщанеи населяване на свободните територии с избягали българи,които веднага ще се върнат тук,акополитиците променят законите така,че да устройват нашите интереси???
17
1
 
2
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До StealthОтговорът е "комунист" в тази проста дума се съдържа отговора. За да притежава една личност този етикет той трябва да е едновременно анархист, атеист, фашист, кръвопиец на народа, олигарх, не-човек а желязо, родоотстъпник и т.н.
16
1
 
8
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Те това прави ДПС, насажда омраза и разделение, с това държат власта.А и другите от АТАКА доказаха че те само потдържат, както партията така и разделението.ОСТАВКА!!!и да се реши проблема с бежанците да не бягат от тази тема..!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ксенофобията е инструмент срещу мултиетническия модел на глобализацията.
14
1
 
14
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
Кой викаше, че в България не е възможен косовският сценарий? Ами ето го - на вратата е! Водят ви го за ръчичка овчеглавите, дето сте ги избирали в парламента, а вие им ръкопляскате!Плюйте, ругайте по ДПС, Бойко ще ви помогне да изгоните турците от България, да разберат къде се намират те! хахаха!Пълни са секата из Родопите, Рила и Пирин с муджахедини и само чакат ДПС да падне, за да станат те! Вие си играйте на "ранобудни"... хаха
13
2
 
4
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
"Трети взе думата лидерът на БСП Сергей Станишев."Важно е всяка ПГ, а и всяка отговорна политическа сила да има ясна и отговорна позиция срещу насилието, не само етническото и на религиозна основа, но насилието като израз на нетърпимост. Очаквам това да бъде направено и от парламентарната опозиция и от другите политически партии", каза той." - Ако някой може да ми преведе на *** български език, кратко, точно и ясно, какво иска да каже Станишев - шапка му свалям!
12
1
 
14
 
! Отговори
мето преди 10 години
Докога ще харчите по 258 млн. лв. /колко от тях откраднахте?/, а я ще получавате по 90 млн. лв. от ЕС, я не? И като свършат парите, които вземате от здравеопазването, за да храните нелегалните от криво разбран хуманизъм и тези хора почнат да се издържат по престъпен начин, кой ще лекува жертвите на криминалните сблъсъци, които сега наричате ксенофобия? Вместо да вардите парламента от студентите, вървете да вардите границата докато не са ви измели като ***, каквато сте.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"и "Атака" осъдиха проявите на насилие в обществото"---Една дума: facepalm!Точно Атака са най-големите подстрекатели на насилието! Подобни партии съществуват благодарение на него, и на насаждането на страх и вражда.Нуждаят се от "враг" за да съществуват - първо бяха ***, после бяха турците, после пак *** (защото не върви да подкрепяш ДПС пък да ревеш срещу турците), а сега са бежанците.Но не са те врага. Враговете на народа са ония дето са вътре в парламента. ВСИЧКИ!
10
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Има нещо сбъркано в избирателния процес. Уж всички милеем за България, а все избираме на власт крадци и гробокопачи на Родината. Кой обработва, издига, популяризира и лансира латентни предатели за народни представители?Ето ги и тези - вместо да се съберат да помислят как да се избавим от лавината на емигранти и бежанци, те се тревожат за "ксенофобията"!? Единственото, което ме успокоява е, че за всичките тези 24 години нито веднъж не са били във властта хора, за които съм гласувал...
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС е отявлено етническа партия!Факт!
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
taz mediika balgarska li e? plus da minus ne..
7
0
 
27
 
! Отговори
Валери преди 10 години
А кога ще бъдат наказани престъпниците които ритаха паднал човек и са маскирани като депутати от ДПС?
6
0
 
33
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Господин Местан КОЙ раздели народа на турци и българи? Не сте ли вие? Докато я нямаше на тази партия деление нямаше. Сега пак яхвате нещо ,за което виновнисте вие. Забрана на тази партия и на всички националистически.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Dnes.bg припомня, че Метин - българин от турски произход"Скандална простотия !Това е турчин с български паспорт.