Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ

Общо 5 формации влизат в парламента, сочи ново проучване
Обновена: 17 ное 2013 18:58 | 17 ное 2013 16:30, Красимир Ангелов
301
Ако изборите бяха днес: Абсолютен паритет между БСП и ГЕРБ
Снимка: Институт за модерна политика

Абсолютно равенство между БСП и ГЕРБ дава ново социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 1-10 ноември.

Ако изборите бяха днес, за социалистите биха гласували 26,2% от избирателите. Абсолютно същия процент гласове би получила и партията на бившия премиер Бойко Борисов, сочат данните от проучването. Социолозите отчитат, че тези резултати се дължат не толкова на ръст на ГЕРБ, колкото на лек спад в доверието към БСП.

"Факторите, обуславящи този спад, вероятно са свързани с разразилия се по време на провеждане на изследването корупционен скандал с Христо Бисеров, хвърлил сянка върху управляващата конфигурация, както и цялостното обществено напрежение и ескалацията на антиправителствените протести", смятат от Института за модерна политика.

Според проучването общо пет партии биха влезли в следващия парламент, ако изборите бяха днес – БСП, ГЕРБ, Реформаторският блок (8,2% от гласовете), ДПС (8,1%) и „България без цензура”, ВМРО – 6.1 %. Очакваната избирателна активност е 60,6% от имащите право на глас.

От сегашните парламентарни партии под границата на парламентарното представителство към момента на провеждане на изследването остава „Атака” с 1.3% от евентуалните гласове. Извън парламента остава и НФСБ, който получава подкрепата на 1.9 % от избирателите. Според социолозите обаче и двете националистически формации запазват шансове да преодолеят изборната бариера.

На двата полюса е и общественото мнение за студентските протести, става ясно от изследването. Повече от половината – 54.1%, от запитаните посочват, че одобряват действията на младите хора и окупацията на учебните заведения. 35,5% пък е делът на респондентите, които заемат противоположната позиция. Друг съществен въпрос, който се дискутира и полага разделителна линия спрямо подкрепящите протеста на студентите и хората, които не са съгласни с него, е въпросът дали протестът е режисиран.

На твърдението: „ Протестите на студентите са режисирани“ 37.9 % от анкетираните смятат, че окупацията е дирижирана от външни за студентската общност фактори, докато 48 % смятат действията на студентите, включили се в окупацията, за самостоятелни и неповлияни от външни сили и среди. Висок е процентът на колебаещите се между тези две крайни позиции – 14.1 % от анкетираните не могат да преценят какво стои зад действията на студентите.

Резултатите от проведеното проучване показват още, че повече от половината от анкетираните – 51.2%, смятат, че президентът Росен Плевнелиев не изпълнява отредената му от Конституцията роля на обединител на нацията. На обратното мнение са 42,8%, а 6 на сто не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито една от тези партии не трябва да влиза в парламента. Така добре ни настроиха един срещу друг или сини срещу червени и турци срещу националисти, че няма излизане от този хаус. Разделяй и владей, но докога?!
26
11
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
аз за НфСБ!!!
25
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А стига сте ни занимавали с глупостите на цариста Цеков.
24
3
 
16
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Института за модерна политика и онзи мазния Цеков могат да направят едно добро за България като се изнесат в която си искат посока!
23
2
 
12
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Тия измислени 6% за Бюрека са точно като царевицата, която се хвърля на шараните. Сега електоралите шарани ще почнат да ги хранят всекидневно и постепенно. Балона на бюрека ще се надуе и накрая ще се напълни с вотове. Социолога хвърля проценти като царевица за зарибяване, неориентираните шарани гледат някакъв калабалък, някакво раздвижване в дадена посока и айде натам. После в мрежите. И после "пак ни излъгаха".
22
5
 
12
 
! Отговори
аз преди 10 години
Само ВМРО
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със стaрите ку.ви нов бaрдaк/пaрлaмент/нямa дa стaне.Циркa БГ "демокрaция" продължaвa и щепроцъфтявa.
20
26
 
20
 
! Отговори
До 19 преди 10 години
На "митинга" на ГРОБ има само *** и назначени от ГРОБ които ги е страх да не си изгубят работата.Това ли е Б-я ? 1000 ***?
19
5
 
22
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Нашите политици са долна *** и заслужават единствено куршум.Как хитро само успяха да разделят народа и сега пак продължават да го ограбват.
18
21
 
7
 
! Отговори
Данчо преди 10 години
аз бих гласувал за НФСБ. Не защото са някакви, а просто са най-малкото зло (според мен).
17
19
 
16
 
! Отговори
Libra преди 10 години
Гербаджиите и най-вече смешниците от РБ не се ли виждат, че за никакъв *** не стават. Дори и тези проучвания показват категорично, че нямат шанс да управляват, а да не говорим, че РБ искат сами да управляват (смях в залата). Как?! С мизерните 7-8% ли? :)Аре бегайте от тука нещастници!
16
14
 
32
 
! Отговори
антикомунист преди 10 години
На митинга на БСП и ДПС само пенсионери и турци.Това ли е България?Това може да е провинцията-гладни цигаи-турци, и пенсионери, но не е София.Гилотина пред Парламента трябва да се сложи и да не спира да работи!
15
2
 
16
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 10 години
Тоест- Надежда всяка тука оставете! Старите мутри, старите партии, старите сценарии... Дали пък не си заслужаваме съдбата?!
14
2
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Много яка стъкмистика !Толкова еднакви цифри просто будят съмнение.Къде правихте анкетите - в София и Пловдив на площадите ,че там бяха горе-долу равни ?
13
4
 
24
 
! Отговори
Доктора преди 10 години
Реаниматорския блок на другарката Пръмова, другаря Костов и Сивите вълци има повече проценти от ДПС? Хахаха шегаджии... голям смях наистина. Защо никой не включва в сметките НФСБ? Това е четвъртата политическа сила. Говорете на шапката ми, дето не я нося, че не са платени тези така наречени социолози и техните така наречени проучвания
12
8
 
6
 
! Отговори
ISTINATA преди 10 години
I VSE PAK IMA LYCH NADEJDA, SHTOM PSIHOPATA I MAIKOPRODAVEC VOLEN SIDEROGLU E VECHE POLITICHESKI TRUP!!! TAKYV AROGANTEN, BEZKRUPULEN *** NQMA V POLITICHESKATA ISTORIA NA BG I ZARADI TAKIVA URUDI SME PREDAVANI I SME NA DYNOTO NA SVETA!!! DANO TOI I NEGOVITE BIACHI OT KRASTAVATA IM PARTIIKA CHERNA BOLEST DA GI PRESECHE I DA UMIRAT V STRASHNI MYKI!!! URUDI!!!
11
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** , собственост на Пеевски недейте залъгва хората! Процента за БСП няма как да е повече от 14%
10
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С 40 800 души са се увеличили безработните през Септември спрямо Септември 2012. Познайте те за кого ще гласуват. И не мога да разбера кой ще гласува за смешника и лъжеца Бареков. По тъпо и лъжливо проучване НЯМА.
9
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тройната коалиция пак и спряха еврофондовете!
8
5
 
32
 
! Отговори
куку преди 10 години
на този институт не може да се вярва. начело е Борислав Цеков- нагаждач.