Багери гиганти ще заработят в "Мини Марица изток"

Стойнев е договорил това с донорите на Международния фонд "Козлодуй"
17 ное 2013 07:30, Елка Василева
35
Багери гиганти ще заработят в "Мини Марица изток"
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Три мегамашини на стойност 15 млн. евро ще заработят в "Мини Марица изток" и ще сменят амортизираните багери там с нови SRS 1000, които са последен писък на техниката. Това е договорил в Лондон икономическият министър Драгомир Стойнев с донорите на Международния фонд "Козлодуй", пише „Стандарт“. Запознати поясниха, че багерите представляват огромни мощности с големината на 4-етажна сграда.

Общо пет нови споразумения за безвъзмездна помощ на стойност над 85 милиона евро са постигнати от министерството на икономиката и енергетиката в рамките на срещите на Мониторинговия комитет и на 26-ата асамблея на донорите. За следващия период 2014-2020 г. средствата ще отиват само за извеждането от експлоатация на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Фондът отпуска допълнителна финансова помощ в размер на близо 35 млн. евро за изпълнението на пет високоприоритетни за страната ни енергийни проекти в рамките на т. нар. "не-ядрен" прозорец. В тях влизат въпросните 15 млн. евро за новите машини за мините. Постигнато е и принципно съгласие за подпомагане на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ) и за изграждането на преносни газопроводни мрежи с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище и Пирдоп, Банско и Разлог. "Проектът е в съответствие с целите и приоритетите на Международен фонд "Козлодуй", тъй като ще допринесе за намаляване на отрицателните последствия от затварянето на блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй" чрез значително намаляване на консумацията на електричество и подобряване на енергийната ефективност при крайните потребители, в частност в жилищния сектор", коментира министър Стойнев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
10
 
! Отговори
bagerist преди 10 години
10 procenta
11
6
 
9
 
! Отговори
stavri преди 10 години
za komisionnata mu nishto ne pishe
10
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До скромно мнение7Като не знаеш" какви багери",защо вземаш отношение ? Впрочем голяма част от пишещите тук сигурно не могат да различат кое е камион ,кое е багер ,но пишат с "компетентност".Гарантирам ,че ти си един от тях
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, и все пак, дай ни марката на багерчетата, не само модела!
8
4
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До Анонимен 5Кога успя да ги сметнеш тези неща, бе моето дете?Аз пък смятам, че получаваш 89ст. на пост от бай Цецо домакина.
7
3
 
15
 
! Отговори
Миньор преди 10 години
Въглищата в мините са два пъти по-евтини от тези в Европа. Пишете наизуст. А и новите багери се нуждаят от персонал , колкото и старите. Старите са с 1/3 намалени багерни бригади. Ако са попълнени тези бройки ни трябват още 2000 човека. Така че няма проблеми откъм раздут персонал. В Германия са по 8 човека на на багер на смяна, а тук по 4.
6
17
 
15
 
! Отговори
скромно мнение преди 10 години
Драгомире,не знам какви багери ще работят в мините,но търси работа за себе си.Много скоро ще си безработен.
5
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до анонимен,как изчисли,че новите багери ще доведат до 43% съкращения.тези нови багери нали и те ще имат нужда от обслужващ персонал.работя в мини марица изток.били могъл да поясниш.
4
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1Ако мислиш че това е "добра новина", добре е да знаеш че новите багери ще доведат до съкращение на обслужващия сега персонал в мините с 43%.Дали за тях ще е "добра новина", как мислиш?Също ще доведе до повишаване цената на тока с 18%.Това е една много голяма инвестиция.
3
8
 
14
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Каква свежа сила. При положение, че вече не е и обществена тайна, че цената на въглищата залели Европа е по-ниска. Колко време ще се поддържа апаратното дишане на мините?
2
4
 
11
 
! Отговори
Той е преди 10 години
До Миньор Нищо няма да влее, целта е да се пренасочи всичко към неядрените централи, Козлодуй им е трън в очите!
1
11
 
23
 
! Отговори
Миньор преди 10 години
Браво - ето една добра новина за БГ икономиката. С тези багери дето са в добивите на по 20-30 години работата се върши много трудно, а и е опасно за работещите. Това ще влее малко- свежа сила.