Организираш протест – не питаш кмета, а МВР?

ГЕРБ скочи срещу идеята, БСП отрекоха, от "Атака" смутени
Обновена: 20 ное 2013 14:34 | 20 ное 2013 14:33,
37
Организираш протест – не питаш кмета, а МВР?
Снимка: Булфото

Противоречиви мнения предизвика у депутатите проектът за новия Закон за МВР, който предвижда разрешенията за протест да не се издават от кметовете, а от МВР.

Първи Красимир Ципов от ГЕРБ се възмути от текстовете в него, докато левият Атанас Мерджанов отрече да има подобно нещо. Националистът Павел Шопов пък се смути.

Пред журналисти Ципов обяви, че в новия закон за МВР пише как занапред вътрешният министър ще разрешава протестите и митинтиге.

"Дефакто кметът на общината вече няма да разрешава събрания, митинги и манифестации.

Тези протести ще бъдат разрешавани само и единствено със санкцията на министъра", разказа Ципов.

По думите му след такова разрешение за позволяване на протест ще се събират оперативни данни за участниците във въпросните мероприятия.

Ципов обвини управляващите, че въпросните лични данни ще се ползват от тях, за да "може премиерът да прецени дали държавните служители са протестирали в работно или извънработно време и да уволнява тези държавни служители, които присъстват на такива мероприятия", твърди депутатът от ГЕРБ.

Според него в законопроекта е записано още, че МВР ще може по своя преценка да арестува хора, ако те изглеждат в нетрезво състояние или агресивни.

"Неслучайно в последните няколко дни се поставя въпросът за милиционерската държава", настоя депутатът от ГЕРБ, който бе категоричен, че ако такъв закопроект стигне до пленарната зала, неговата парламентарна група няма да подкрепи.

"Няма такова нещо. Това са спекулации на господин Ципов. Първо - новият закон за МВР все още не е обсъждан, не е приет и каквито и да било изводи са прибързани, спекулативни и не отговарят на действителността. Има специален закон за митингите и събранията", опита се да успокои страстите депутатът от БСП Атанас Мерджанов, който е и председател на вътрешната комисия в НС.

От "Атака" обаче не бяха запознати със законопроекта.

"Аз считам, че и сега съществуват достатъчно механизми за справяне с безредици", заяви Павел Шопов, но побърза да уточни, че един проектозакон не бива да ограничава демократичните права на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
ЮЛИЯ преди 10 години
ЧЕСТИТ ВИ КОМУНИЗЪМ!
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ !!! РЕПРЕСИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА - МИЛИЦИОНЕРСКА МАШИНА СЕ ЗАВРЪЩА !!!
29
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой никъде не е повдигал този въпрос, а Ципов е като ПРАЗНА МАРА ТЪПАН БИЕ, ИЛИ РИБАТА В МОРЕТО, ТОЙ ТИГАНА НА ОГЪНЯ СЛОЖИЛ!А и тъпанарите герберски му пригласят!
28
16
 
7
 
! Отговори
г-н никой преди 10 години
Това не е отговор на въпроса ми.Това е демагогия.Кой чл. от Конституцията ни, ме задължава , мен дядката , да плащам на такива като теб.Мен може и да ме няма , но съм научил хлапето ми да се труди.Теб на какво те научиха ? Да ми правиш ТЕАТРО пред Парламента ли ???Е затотова не се чуди и не се сърди на другите за твоя хал.
27
5
 
25
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Организираш протест не питаш кмета, не питаш МВР, a питаш НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ .
26
7
 
44
 
! Отговори
llll преди 10 години
държавните служители нямат право да ходят на протести - ще ги уволняват, но на контрапротести за правителството може да ходят, защото ще ги повишават - хахаха
25
8
 
44
 
! Отговори
хора бдете! преди 10 години
Червеният фашизъм настъпва !
24
0
 
1
 
! Отговори
:L преди 10 години
investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sivata-ikonomika-se-razshiriava,161831/?utm_source=dnes.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box
23
8
 
38
 
! Отговори
ехххх преди 10 години
Етно-национал-социалистическата коалиция се чуди как да се самозатрие чрез приемане на абсурдни закони. Адски им бърка в здравето, че явно не могат да купят софийските избори за кмет така, както могат да купят парламентарния вот в провинцията. Проблемът е, че в София гласуващите не се изчерпват с електората от Факултето и катуна в кв. Хр. Ботев :))) Смешници! Оставка бе *** !!! Хахаха, падам от смях просто!
22
8
 
23
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Довечера искам яйца с лук,кмета ли да питам дали може?
21
37
 
9
 
! Отговори
Браво на полицията! преди 10 години
Браво на полицията! Народът на България ви е благодарен!
20
9
 
41
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Става напечено. Властимащите само със силово сплашване могат да пазят натрупаното свое имущество, както и това на олигарсите и мафията. Всячески се търси начин за забрана на протестите. Демократично е само това, което те казват. Сигурно ще намерят начин да забранят и истински свободните медии. Имаш ли пари, значи имаш всичко. Всички други ряпа да ядат. Но...май и ряпа няма да има. Алчни, нагли и страхливи насилници ни управляват с манипулации. И как самодоволно се усмихват в парламента...Докога
19
14
 
8
 
! Отговори
въздух под налягане преди 10 години
В главата на тази девойка има много повече въздух под налягане, отколкото в нейния тъпан!
18
17
 
9
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Добре де, ясно е вече, че Протестите са си вид развлечение и вече са, даже хоби за определена група граждани. Просто няма вече много други събития, където човек може да има свободно, социални контакти, да се разходи и да си повика на воля, Може спокойно да си псува, да се почувства някак и той малко Значим... Да се определи една "Улица на Протестите" в някой "Пазарен ден" в определено време... и да се знае вече, че Протест-ването, няма връзка с Правителството, а е просто - начин на живот...
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дДядка, ти утре ще умреш но твоя избор хлепето ще трябва да го понесе
16
13
 
5
 
! Отговори
г-н никой преди 10 години
*** , ако по време на работа , този човек е бил на митинг или протест , кой член от Конституцията , ще ме задължи да му плащам заплатата ?????
15
29
 
7
 
! Отговори
д преди 10 години
хлапе,аз не искам оставка. Аз харесвам това правителство. Твоето мнение срещу моето. Нашето срещу вашето.И ????
14
8
 
25
 
! Отговори
тигъръъъъ преди 10 години
Хайде някой умник да ми напише по кой член от ЗДС ще бъдат уволнени държавните служители които 1 ден в месеца са били на протест? Смешно некомпетентно изказване. Всеки юрист ще каже, че това няма как да стане, няма такъв текст в закона. Но то *** винаги са над закона.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демек разрешават се само на хора, които не говорят български. Брей брей брей...
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВР са прогнили от корупция и това значи че само който плати повече ще получи разрешение.