Общинари скочиха срещу "полицейския режим" в София

Усещането за военно положение идва от струпването на полиция и техника
21 ное 2013 11:49, Анисия Иванова
66
Общинари скочиха срещу "полицейския режим" в София
Архив: Булфото

Столичният общински съвет прие декларация против блокирането на централната градска част на София.

Декларацията беше подкрепена от 43 общински съветници от групите на ГЕРБ, НДСВ и "Синята коалиция" в Столичния общински съвет /СОС/, с изключение на БСП.

Текстът на декларацията ще бъде предоставен на главния прокурор.

Още по темата
По думите на Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС, е недопустимо достъпът до централната градска част да става чрез легитимация на гражданите и преминаването им през пропускателни пунктове. Безпрецедентно е струпването на полицейски части в центъра и блокирането на огромно обществено пространство. Всичко това противоречи на българското и европейското законодателство и на правото на свободно придвижване, посочи Едрева.

Тя попита защо продължава разширяването на периметъра за сигурност в центъра. Усещането за военно положение е провокирано от струпването на полиция и специализирана техника, така се нагнетява напрежение и се противопоставят гражданите, които публично изразяват своята позиция, отбеляза Едрева.

По думите й гарантирането на правата на всички граждани е в основата на демокрацията, а противопоставянето на хората е типично за едно отминало време.

Според общинския съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев това, което сега се случва в София, е връщане към един режим, който ние искаме да изтрием от съзнанието си. Ако целият този полицейски режим бъде насочен към ограничаването на битовата престъпност, би било много по-добре за града, посочи Янакиев.

Трябва да ви е срам от всичко това, което се случва в града, обърна се Янакиев към съветниците от БСП и ги призова да подкрепят декларацията.

Според ген. Атанас Атанасов от "Синята коалиция" хората са на улицата, защото не искат това правителство. То трябва да си отиде, за да се успокои ситуацията в държавата, отбеляза той.

Милка Христова, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, заяви, че сградите на Народно събрание и президентството са включени като обекти от особено значение. „Нарушение няма. Настояваме законовото право на протест да се осъществява в рамките на закона. Сегашните мерки не успяват да осигурят спазването на реда в столицата”, добави тя.

Политическите сили да се въздържат и разграничават от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение в столицата, заяви  Христова.

Йорданка Фандъкова заяви, че тя като кмет няма ресурс да осъществи обществения ред в града, това се прави от полицията.

Тя се обърна към групата на БСП с думите, че е готова да докладва с колко заповеди и документи е изисквала спазване и контрол върху обществения ред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
22
 
! Отговори
az преди 10 години
ами като са 20 защо ги е страх толкова да оставят 20 полицая и готово ,само бездарните безработни стоят и реват тука който има акъл си защитава правата не да защитава еничарското бсп видяхме му електората дето ходи на протест заради разходка мин вода и един сандвич и даже не знае за какво е на митинг аре у лево сега
31
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради двайсетина протестиращи, тази сутрин бяха отбили движението пред НС. Това определено дразни хората.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До sorry 30Подкрепям написаното, но недей да си гласуваш по 10 пъти сам за себе си, или поне позабавяй темпото. Очевадно е.
29
2
 
29
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
джавкайте се един друг кой да блокира кой да не блокира!Ограничени българи още не могат да разберат, че ви моткат за глупост.Политическият керван си върви българ(ски)те кучета се джавкат.
28
4
 
33
 
! Отговори
sorry преди 10 години
следващият пътместан ще се извини за атентатите на Гара Буново, Хотел Сливен, църквата в село Бенковскиволен пък щял да се извини за цирка пред джамиятасерго и той да не остане назад щял да се извинина "атака" за антифашистките политики.после пък щели да викнат боко, попа, мавъра, жан-валжани задружно щели да се извинят за бруталното и необратимозаличаване на цяла една нация от картата на планетата-майка,след извинението щели да се сбогуват сърцераздирателно с целувки и милувки амен
27
3
 
25
 
! Отговори
ИДЕЯ преди 10 години
Натоварете дебелите гъ.ове на депутатите на хеликоптери и ги качете на Мальовица, там да заседават, без телефони и връзки с мафията, без протестиращи, на чист въздух, да им изтрезнеят празните глави.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми /а/ stef4i, върнете се в гимназията и отново залегнете над българската граматика, дори никнейма Ви е обида към родния език. Ако пък сте ранобуден студент - Господ да пази България от такова "бъдеще".
25
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някакъв ранобуден студент, Борис, при Цецето и Митака в Лице в лице показа книгата на проф. Авраам Ноам Чомски Окупирай и свития юмрук демек ранобудните са част от движението Окупирай Уолстрийт?!?Алооо, тъпанарите, ами защо не окупирахте банките, а не Университета бе? Защо тъкмо представители на олигархията като Прокопиева и другите *** са ви водачи, нали сте част от световното движение тъкмо срещу господството на едрия капитал? Защо атакувате Алма Матер и Парламента, а не офисите, именията и собствеността на мафията, която няма партиен цвят, защото всички партии
24
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите могат да управялват само на щиковете на жандармерията.
23
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези протестиращи кой ги издържа?Кметицата защо мери с двоен аршин- полицаите да не блокират улиците, а *** могат да спират движението и да пречат на нормалните хора.А герберастите тука здраво са се активирали с минусите!
22
11
 
39
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
Точно БСП се скъсаха да обвиняват ГЕРБ и в частност Цветанов за полицейщина, а такива масивни полицейски блокади като през последните няколко месеца, аз в България за пръв път виждам !!! Орешарски нека обяви публично колко пари се плащат ежедневно за засиленото полицейско присъствие, целящо единствено да пази него и още няколко негови съидейници от народното недоволство !
21
4
 
16
 
! Отговори
хахааааа преди 10 години
До софиянка: ай,ай,айййй...знаеш ,че мъжо ти чете тук, и разчиташ да се оправдаеш кат те пита що закъсняваш вечер ...кажи си му истинатаааа...не изкарвай хората виновни,а си признай що закъсняваш всяка вечер.....
20
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Аз питам:ЗАЩО селската даскалица Фандъкова разрешава на куцо и сакато да задръства центъра на София и да *** всичко? А?
19
6
 
32
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
е те комунистите затова обвиняваха Бойко за полицейщината,те си си искали МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА
18
4
 
7
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До Анонимен 17 Аз пък настоявам да си ходиш при другарите...знаем,че не ходиш на работа а само гледаш сапунки и новини така,че бягай да лъжеш в твоето село....
17
1
 
16
 
! Отговори
УРАААА преди 10 години
ЙОВЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕВ,отваряй БЕЛЕНЕ,викай ТАНКОВЕТЕ,напълни се всичко с Враг на Народа,ДОЛУ Полицията,ГОРЕ Милицията,ВЕнсеремос и Ура
16
4
 
12
 
! Отговори
поля преди 10 години
До софиянкаИ кат се прибереш кво правиш, бързаш към жалкия си животец
15
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха, приключи финансирането на студентите-театрали и рипнаха общинарите герберасти. Прозрачно, Борисов, прозрачно ...Настоявам полицията да осигури нормалното движение на градския транспорт в центъра на столицата. Ако трябва и с бой.
14
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нарушен е закона за митингите и протестите ,който изисква загражденията да са на не повече от 20 м около народното събрание. Т.Е. Извършва се беззаконие от страна на МВР. Няма виновни.Подпис: не се чете.
13
3
 
7
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До Анонимен 9 Поредния анонимен или ти просто си един и същ човек.Както и да е...когато прочетеш половин книга и два учебника пиши пак,защото тава дали си обръснат или с брада не те прави *** или пияница.Ти обаче изглеждаш доста *** с изказванията си!