По нарастване на възраст и стаж за пенсия сме пред страните в ЕС

Адемов: Млади пенсионери и инвалидни пенсии са големият проблем
Обновена: 26 ное 2013 14:53 | 26 ное 2013 14:52,
45
По нарастване на възраст и стаж за пенсия сме пред страните в ЕС
Министър Хасан Адемов. Архив: Булфото

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране в България значително изпреварва нарастването на възрастта и стажа в другите страни от ЕС. По този начин министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов отговори на критиките на опозицията, след като парламентът прие на второ четене Закона за бюджета на ДОО, по който депутатите спориха близо 4 часа.

Още по темата
ГЕРБ се обявиха категорично против замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране в рамките на година.

"Трябва да се опитаме да намерим онзи механизъм, който да не е зависим от волята на случайно попаднали в политиката, в това число и министри. Позволете ми в рамките на следващата година до потърсим по-високо ниво на съгласие между всички, които са ангажирани с промените в пенсионната реформа“, заяви министърът.

Той посочи, че са готови да предложат и да съобразят увеличаването на възрастта и стажа с продължителността
на живота. Адемов отбеляза, че през 2012 г. фискалният ефект от увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране е само 35 млн. лева по-малко разходи в бюджета на ДОО.

Той се спря на проблемите в пенсионната система и посочи като такъв броя на инвалидните пенсии и факта, че тези плащания „не могат да намерят своето място“.

„Големият проблем на българската пенсионна система не е само възрастта и стажа, а и т.нар. ранно пенсиониране. В България преобладават т.нар млади пенсионери и т.нар инвалидни пенсии. Българската пенсионна система продуцира млади пенсионери и повече хора с инвалидни пенсии“, заяви Адемов.

По негови думи тези пенсии представляват между 10-15 процента от всички, което е колкото средният процент в ЕС.

Според Адемов обаче трябва да се реши какво представляват те и къде е тяхното място, защото те по същество представляват социални плащания.

Министърът се спря и на призивите на ГЕРБ да се вдигне дневното обезщетение за безработица на 9 лева.

"Трябва да има някаква хигиена на социалната памет, защото през миналия мандат в продължение на близо четири години тези пари бяха по един и същи начин", заяви той.

Министърът призна, че и през следващата година ще се следва същият път. Логиката на това предложение е да увеличим броя на заетите", обясни той.

Министърът се спря и на критиките на опозицията, че минималните пенсии скачат само с 4,50 лева.

"И ние не сме доволни от това. Ние сме доволни от това, че възстановяваме принципа", каза Адемов, визирайки т.нар. „швейцарско правило“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той посочи, че са готови да предложат и да съобразят увеличаването на възрастта и стажа с продължителността на живота - В България продължителността на живота е по-малка от тази в западна Европа и възрастта за пенсиониране трябва да е съобразена и с това.
13
6
 
25
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Нямам нищо против, че е турчин, а че е от Д(П)С !
12
11
 
45
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Прав е Адемов! Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране в България значително изпреварва нарастването на възрастта и стажа в другите страни от ЕС! Този геноцид ни го осигури ГЕРБ! Дано най-сетне приложат добрите европейски практики - възрастта за пенсиониране да бъде 12 год. по-ниска от средната продължителност на живота ( но в България, а не в Германия, Франция и т.н.)
11
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе мушмурок осигурете работа на хората и тогава яжте л.... .*** взимат помощи въпреки, че работят на черно ако е българин веднага секирата. Нали 200 000 работни места щяхте да осигурите. Като вдигнете стажа за пенсия къде да работя като съм пред пенсия никой не иска на 64 г.
10
0
 
45
 
! Отговори
киреца преди 10 години
Не знам колко ранно се пенсионираме ,но нефтохимици,металурзи и работещи в ядрената енергетика в Германия при 20 години стаж ги пенсионират защото са преценили че вече са амортизирани.А тук и 35 години стаж не стигат, а и в повечето случаи не дочакваш пенсия щото Господ те прибира при него.То това е и целта на пенсионната система.А проблема е другаде докато са такива политиците и принуждават младежите да се изселват от България няма да има кой да запълва пенсионния фонд.
9
2
 
44
 
! Отговори
Да плачеш ли, да се преди 10 години
Тоест да преведа за всички :Бачкаме повече но взимаме най-малко.Нищо ново за 30 години крадци на власт! Това е положението!
8
13
 
18
 
! Отговори
ХАХАХАХХААААААА преди 10 години
Хора не се лове да пишете на ПЛАТЕНИТЕ пишещи от ХУНТАТА ..плащат и да манипулират мненията нахората.ето ВИЖТЕ БАДЕМОВ е ЕДИН КЕНЕФОТЕРАПЕФТ в сарайте ...тия червените масони нямат един Експерт да сложат ВСИЧКИ МИНИСТРИ СА НА ДПС....Атака подкрепя дпс ибкп с цената на 10 милиона лв в брой на БОЛЕН ПИЗДЕРКАТА...ТОВА Е ЗА 200 *** ПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА В ХАОС И ФАШИСТКИ РЕЖИМ ..200 ЧОВЕКА СА И НИ ПАРАЛИЗИРАТ ДА ЖИВЕЕМ СВОБОДНО
7
4
 
16
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
До червени гадовеспоко те си крадат толкова много че се пенсионират млади където и да погледнеш по всичко върхове където гушкат хилядарки са само техни хора така че и да го кълнеш си е все тая че и децата и внуците си уредиха
6
13
 
15
 
! Отговори
червени гадове преди 10 години
*** търски червени фашисти от ДС!Дано викога не видите пенсия ***!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
lidislidis.blog.bg/izkustvo/2013/11/23/sagata-noi-i-geroite-ot-bloga
4
4
 
10
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
В крайна сметка всеки народ си заслужава управляващите както казват турците *** си бяхме и *** сме си дали ще останем такива от нас зависи
3
1
 
7
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
Ами фраги народни представители за съжаление ние сме си виновни че не Ви трпимевече нз и аз колко години
2
4
 
19
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Мндаааа, парите от заемите свършиха, "обръчите" и *** ги опапаха и Бадемов наааааай-накрая каза къде е заровено кучето. Ама що не каза преди това (щото е ясно, че надали се е сетил точно сега), ами чак след като бяха опукани парите.
1
1
 
45
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Половината *** вземат инвалидни пенсии ,благодарение на корумпираната телк . комисия !! Там да започне да рови полицията !!!