Да не се вайкаме, че мозъците ни напускат, да търсим решение!

Национален борд за иновации предлага Росен Плевнелиев
Обновена: 5 дек 2013 14:08 | 5 дек 2013 13:19,
61
Да не се вайкаме, че мозъците ни напускат, да търсим решение!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Въвеждането на иновации в различните сектори на икономиката може да спре потока от кадри, които изтичат всяка година от България. Това каза днес президентът Росен Плевнелиев на форум за иновациите и конкурентоспособността.

По думите му именно иновациите носят добавена стойност и ще ни помогнат да се справим с проблеми като ниските доходи, демографската картина и социалните системи. След като днес знаем, че утре по-малко работещи ще издържат пенсионерите, са ни нужни иновации, за да постигнем по-високи заплати, изтъкна той.

Президентът препоръча да бъдат създадени перспективи за тези, които търсят хоризонти в България. „Когато се вайкаме, че мозъците напускат страната ни, трябва да помислим за решение. За създаването на механизми за подкрепа на младите и на талантите, за да останат и да се развиват в България”, заяви Плевнелиев.

“В глобалната криза, в която се намираме вече шеста година, всички разбираме, че счетоводните трикове и отлагането в бъдещето не създават перспективи за следващите поколения. Наличните ограничени ресурси трябва да бъдат надградени”, допълни той.

Президентът коментира наскоро излязлото изследване на PISA, според което 15-годишните ни ученици са на 47-мо място от 65 държави по грамотност. Според него това е моментна картина на ситуацията в държавата ни, която може само да ни амбицира да се придвижим по-нагоре.

Това обаче може да стане само стъпка по стъпка. “Ако през следващата година мотивираме учителите и зададем посоката, след 11 години ще имаме други резултати. Няма как да имаме по-добро ниво на образованието, след като преди 11 години на дневен ред бяха мутрите и чалгата”, категоричен беше той.

По думите на държавния глава спешно трябва да се изгради Национален иновационен борд, който да координира научните разработки, иновациите и образованието.

Той уточни, че ако скоро някое министерство не се погрижи за създаването на такъв борд, той лично „ще бъде принуден" да създаде такъв към президентската институция. Това ще бъде координационно звено по въпросите за научните разработки и образованието.

Плевнелиев обърна внимание и на изграждането на електронното правителство. Той посочи, че от близо 15 години различни правителства, с различни политики и механизми на работа, са се опитали да изградят е-управление. Проблемът е, че все още страната ни само говори за него, а такова реално липсва. Държавният глава посочи, че до този момент в проекта са били вложени общо 450 млн. лева.

"Вече 15 години не можем да направим един от най-важните инструменти, който да подкрепи иновациите и растежа. Електронното правителство не е иновация, а необходимост", категоричен бе той. Плевнелиев припомни една от инициативите на служебния кабинет, който създаде план за развитието и изграждането на електронното управление. Той коментира, че въпросният проект   се намира "в някое чекмедже на администрацията".

Президентът изрази загриженост за бъдещето на друг много важен за иновациите и технологиите проект - технологичният парк София Тех. Той намекна, че правителството на Пламен Орешарски все още няма план за втората част от проекта, която трябва да бъде реализирана с европейски средства в периода 2014-2020 г.

България има голям потенциал за иновации, но предприемачите трябва да бъдат подкрепени от държавата, която да разпределя публичния ресурс смислено, разясни той. Държавният глава беше категоричен, че до този момент не е получил информация за бъдещето на проекта. По думите му за него не се води диалог и липсват решения за бъдещето му.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
този човек просто трябва да си подаде оставката и повече да не ни занимава с глупавите си изказвания.
41
1
 
3
 
! Отговори
RADOSLAV19R0 преди 10 години
Г-Н МАКЛАЙН, ИЗТИЧАНЕТО НА МОЗЪЦИ Е СУПЕР ПАГОБНО, НО ОЩЕ ГНУСНО Е ДА ИМАМЕ ПЕРСЕСТИРАЩО ЗАТЪПЯВАЩ ПРЕЗИДЕТ !!!
40
0
 
3
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Това за електронното правителство си е така...ТРЯБВА ДА ГО ИМА.Но само се"УСВОЯВАТ" пари за софтуер,а резултата е нищожен.Като му запари под краката на някой политик,той захваща темата за електронното правителство.Така е от времето на Ники Василев ,та досега.Орешарски и той ще се замисли публично за електронното правителство след няколко месеца.Големи *** допуснахме до Управление!Още много има да изтърпим.
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До всички симпатизанти на БСП:Реиндустриализацията и развитието на иновациите са основните акценти в предизборната кампания на премиера Орешарски т.е.Плевнелиев си е ваш човек,стига сте го хулили.При 3,5млн. работещи в България и държава пред национална катастрофа е смехотворно да се говори за иновации.П.П. Кристалина Георгиева също е ваш човек така,че може да броите радикалния ислямизъм за иновация.
38
0
 
4
 
! Отговори
laura преди 10 години
Поредната порция глупави и безсмислени изказвания на президента. Този човек не разбра ли че е най-големият срам на за България!
37
0
 
0
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Ако иска да помогне наистина на страната си, то нека настоява пред финансовия министър да има повече пари за образование и здравеопазване. Просто заплащането там е ниско и е твърдо далеч зад това, което младите лекари биха получавали извън чужбина. Точно заради това има такова голямо изтичане на мозъци. Естествено не вярвам да го направи това Плевнелиев, защото в момента му е паднал гарда и не смее много да се противопоставя на новото правителство.
36
0
 
1
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
Плевнелиев или наистина е толкова глупав, или мисли нас за такива. Как мъзаците ни няма да ни напускат при такива политици без грам мозък, които не спират да източват държавата и не създават никакви перспективи за младите?! За какви иновации говори Плевнелиев като университети не бълват качествени кадри?! Какъв е мотива на младите хора да останат тук, като ни управляват и рекетират разни мутри! Празни приказки на един преял с олигарсите човек!
35
1
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Adam SmithАми хайде да помислим. Иновации, технологии, висока придадена стойност - до тук добре, вярно е.И започваме да питаме: - ЗАЩО ДЯНКОВ И ГЕРБ ИСКАХА... ДА ЗАКРИЯТ БАН...?!?!?А, ЗАБРАНИХ...- И ДАДОХА ПАРИ ЗА "НАУКА" НА... ЦВЕТАРСКИ МАГАЗИН...!!!.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да има нововъведения и high tech, трябва да има инвестиции в R&D компании, а България въобще няма благородна почва за такава дейност.Само нахалният, инвазивен, голям и подтискащ бизнес виреят у нас.Държавните уредби и администрация не позволяват подобни явления да хванат корен.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И го казва точно това безмозъчно същество.
32
1
 
6
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До Adam SmithАми хайде да помислим. Иновации, технологии, висока придадена стойност - до тук добре, вярно е.И започваме да питаме: С какво, в смисъл пари, ноухау, технологии? Няма нито пари, нито ноухау, нито технологии, трябва някой да ги вкара, но предпочитат Индия, Китай, Виетнам.С кого, с какви кадри? 95% от завършващите висше и зарзават да продават не стават, нямат нито знания, нито умения, останалите бягат.Как ? Като се построи Техпарк и като няма финансиране, кадри, технологии и пазар за продукта, какъв е резултата?
31
1
 
8
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До Adam SmithТо празнословието на българските политици(в това число и Плевнелиев) е с таргет точно "масата българи". Хвърлят им мезе от "вълшебни думички" към шопската салата и домашната ракия. Днес "иновации", утре "ядрена енергетика", "бежанци" и т.н.Тъжната истина е, че животът ни не е станал и на йота по-добър, че народа, държавата и държавността загиват, че политическата класа е на хранилка при мутро-олигархията, Москва, Вашингтон и всеки друг, който плаща.С трици маймуни не се ловят!
30
1
 
7
 
! Отговори
кикоман преди 10 години
тоест според Адам Смит старейшините на България са одухотворени, емоционално адекватни на идеята за задружно, цивилизовано и напредничаво общество, интелигентни и морално извисени, но ние плюскащите и пиещите електорални единици не можем да ги оценим? Някои си пишат тук колкото да се намират на кликане и щракане..
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Посоката е вместо да учат IT специалности за да пасат овче и да копат картофи да вземат да завършат ВИФ.Последните години имаме доста примери с възпитаници на ВИФ справящи се успешно в личен финансов план и обществен.
28
2
 
7
 
! Отговори
Баба Куна преди 10 години
Аде да я праят тая заплата 800 лв. вече, че ми омръзна вече да работя по чужбините за по 5000 лв. Искам да си дода, па да си пойда на село да гледам кокошки и да тепам 8 часа нейде за 400 еуро :)
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се чете, "Помощ другари, за нищо не ставам, аз съм просто 1 комсомолче расло в саксия". Расиме, Расиме, само да *** резания ставаш, поне допускай бг журналистите и те да се насладят на грозната гледка.
26
1
 
13
 
! Отговори
вишньов преди 10 години
До П.Петровда ама не, те искат да сме тук, повечето да сме крепостни (*** ще ни продават горива, захарта от ловешкия симпатяга, боко ще ни лепи стикери, риск инженеринг ще е единствена в козлодуй и пр), те да изкарват пари от нас и да си ги харчат без да бъдат притеснявани. ако се справят с корупция, съдилища, мешерета и другите идиотизми - секва им бизнеса, приятелите ще пострадат. основният проблем на Бг е, че заетите в управлението имат коренно противоположни интереси от на останалите
25
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Пропуснах, освен в образованието и в инфраструктура и оптимизация на държавната администрация.
24
2
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Всичко спечелено от инвестициите да се реинвестира в реформа на образованието и повишаване квалификацията на всеки , работещ на бюджетна издръжка - лекари, преподаватели, полицаи, следователи, научни работници, държавни служители.
23
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
За да не напускат България всеки що годе интелигентен човек осигурете му нормални, европейски условия на живот!Като начало реформа в съдебната система, следствието и полицията, които да осигурят законова държава, с реална борба с корупцията, злоупотребата със служебно положение и конфликта на интереси.Стабилна и последователна икономическа политика на правителството и парламента, подсигуряващи стабилни условия за бизнес и инвестиции.Всичко спечелено от инвестициите да се реинвестира в реформа на образованието и повишаване квалификацията на всеки , работещ на бюджетна издръжка - лекари, п