Кабинетът ще подкрепи банките, обеща Орешарски

Поздравът на премиера бе по повод празника на банкера
5 дек 2013 21:26, Петя Славова
41
Кабинетът ще подкрепи банките, обеща Орешарски
Снимка: БТА

Предстоят ви нелеки задачи - да се справите с отшумяващите ефекти на кризата, да въведете новите общоевропейски правила за регулацията на банковия сектор и отново да поемете най-присъщата си дейност - да трансформирате спестяванията във възможно най-добрите инвестиции.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред представителите на банковия сектор, които се събраха на традиционния годишен коктейл, организиран от Асоциация на банките в България по случай празника на банкера - 6 декември.

Орешарски заяви, че изброените предизвикателства стоят и пред правителството и за справянето с тях банките ще имат подкрепата на кабинета, пише БТА.

Премиерът посочи, че в своята професионална кариера е бил непрекъснато свързан с банковото дело и че с много от представителите на банките е преминал заедно през трудности - икономически кризи, кредитната експанзия и финансовата криза от 2008 -2009 г.

Орешарски подчерта, че банките са водили благоразумна политика преди кризата и това е намалило ефектите от нея върху българската банкова система. Премиерът поздрави банкерите и им пожела успешна нова година.

Управителят на БНБ Иван Искров очерта перспективите пред банковия сектор през следващата година и прогнозира, че ще има нови предизвикателства, свързани с европейските банкови регулации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Горките банки ! Брюксел ще им налага регулации, да не могат да дерат по три кожи, само по една, искат да им разтурят картела. Орешарси и той се разтревожил дали ще има с какво да му плащат и ще помага.Освен, че маржа между лихвите по кредити и депозити е твърде голям в България, с разни таксички, зад които не стои никаква реална работа, банките го надуват още повече.Трябва да има задължително безлихвено предсрочно погасяване, фалит на физическите лица и закон определящ какви такси могат да имат банките и в какви граници..
33
0
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Нееееее! само това не бива да става. Банките трябав да се одържавя. Прекалено моног ЧАСТНИ баник имаме които прокрават чужди интерис у нас, а от БНБ нищо не зависи. И най-лошото е че повечето са гръцики - Алфа Банк, корпоративна, Банка,си Банк, АгроБанк,....Била също е гръцка. Доскоро и нова ТВ беше гръцка. Гърците ни превзеха.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***
31
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
ДО 22 !!! ***, в други държави лихвеният процент е 3%,а ти колко плащаш или работиш в банка и ми пускаш вноската по кредита на срочен влог ,имаше такъв случай във Враца скоро.
30
0
 
11
 
! Отговори
pena123 преди 10 години
Сега е момента ние да спреме да ги подкрепяме банките с парите си ...
29
0
 
9
 
! Отговори
БГ преди 10 години
*** КОМУНИСТИЧЕСКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28
0
 
9
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 години
Под помощ аз разбирам рефинансиране.Това означава обезценка на лева и отхвърляне на Валутния борд.Концентрацията на пари в определени хора е опасна за банките,защото гляма част от тях нямат ликвидност.Ако тези хора поискат парите си банките ще изгърмят по силно от тези в САЩ.Досега тежестта се поемаше от фирмите и гражданите,но вече фирми и граждани няма достатъчно и системата се самоизяжда.С две думи маимунките на клона са много и ще намалеят.Пет банки стигат според мен разбира се,може и две.
27
1
 
15
 
! Отговори
Мунчо - продължение преди 10 години
На този огромен ръст на депозитите лихвите би трябвало да намаляват. След като "обуха" народа с кредити, сега хората с мижавите си заплати погасят вноските, вместо да пазарят. Това уби икономиката и ликвидира фирмите.
26
0
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Разбирам го така: "Кабинетът ще подкрепи банките срещу ощетените граждани". Вината на банките е не, че отпускаха необезпечени кредити, а че не си поемат риска от това (като загубите си останат за тяхна сметка както във всяка една фирмичка, а сложиха заробващи клаузи, с които принуждават кредитополучателя да им плаща "до живот") и също така кредити, чийто вноски не са съобразени с финансовото състояние на кредитополучателя. Също така вдигат лихвения процент без да имат основание.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дошъл е да си уточни хонорара за новия закон който ще гласуват в полза на банките.
24
0
 
8
 
! Отговори
redi roho преди 10 години
Да им е честит празника ,днес нее само ден на банките и моряците а и на проститутките.Честит ви празник
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало еврейче нема да и целуваш дупето на тая *** Орешарска, че доган -бей е много ревнив да не удариш греда..
22
0
 
29
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Еврейски влечуги
21
1
 
43
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
До сега подкрепях правителството , но след тази статия надявам се да не съм само аз на друго мнение!
20
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БАНКИТЕ ТЪЙ ЛИ ОСИРОТЯХА И ОБЕДНЯХА ,ЧЕ КАБИНЕТА ЩЕ ГИ ПОДКРЕПЯ АХ,*** С *** ,седнете си на г*за и вижте разплакания изнемощял българин мачкайте ,мачкайте господа политици народа български па белним един ден си платите за тарикатлъците думата България нече не ни радва само заради вас иззедници долни /но вие сте само наядени въшки /и вие ще гниете един ден г-да милионери и милиадери
19
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tова пък че банките грабили народа нещо не е така,не ги защитавам и аз имам кредит,но нали като вземеш нещо трябва да го върнеш,иначе не вземаш и нямаш проблеми..виж ако са данъци,глоби мита си е грабеж,ама той пък бил законен ..
18
0
 
30
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Ужас - физиономията на тази банкова акула вляво става все по-алчна. Същността на един човек с годините излиза на лицето му - да си спомним знаменитата творба на Оскар Уайлд " Портретът на Дориан Грей". Освен това " Уникредит" е някъде на 15 място в списъка на световната верига от банки и корпорации-монополисти - разбирай: онези които всъщност управляват света днес.
17
0
 
33
 
! Отговори
kos преди 10 години
Банките са правителството в сянка.
16
1
 
28
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Пичове, най-добре е да престанем да се занимаваме с тези престъпници, като тези на снимката. Те няма да ни оставят докато не съсипят тази държава, заради тяхната алчност. Само ни промиват мозъците, на запад никой не го *** за политика, а ние тука за всяко нещо се вързваме. Оправяйте се кой както може, имаме поне малко свобода, не парична разбира се....които може ще се оправи и в тия мътни води, даже и без измами. Пълнат ни главите колко зле било, децата голи ходили-промиване на мозъка, само циг
15
4
 
28
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Ха ха като чуя за Атака веднага се сещам за оня мишок дето надничаше изпод масата