Без цигарен дим в баровете на Нова година

НС едва ли ще успее да приеме промените в Закона за здравето
Обновена: 9 дек 2013 08:42 | 9 дек 2013 08:34, Петя Славова
46
Без цигарен дим в баровете на Нова година
Снимка: Булфото

Пушачите ще трябва да посрещнат Нова година, без да задимяват заведенията. Оказа се, че парламентът няма да има време да приеме промените в Закона за здравето, според които да се либерализира режима за тютюнопушене в ресторанти и барове.

Заради проточилите се дебати по бюджета за догодина тази седмица законът няма да влезе в зала, прогнозира пред в. "Преса" соцдепутатът Спас Панчев.

Шансовете това да се случи в следващите пет дни били 30%, защото макар че депутатите ще заседават в понеделник и вторник извънредно, не са оптимисти, че ще успеят да гласуват бюджета бързо.

Причината е, че ГЕРБ максимално се възползват от процедурата и бавят приемането на текстовете. "Най-вероятно ще гледаме закона за здравето на първо четене едва между 18 и 20 декември", призна Панчев.

Това означава, че второто четене ще бъде чак след празниците, тъй като Народното събрание излиза в коледна ваканция. В левицата са притеснени, че туроператорите ще им се разсърдят за поет, но неизпълнен ангажимент към тях, свързан с пушенето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Petar, NY преди 10 години
Ех защо си тръгнах от България.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 42 Като не си ходил да видиш не се обяснявай - пуши се в Австрия, там собствениците сами решават, а в Германия всяка провинция си избира .
43
1
 
2
 
! Отговори
Zlatin.Mladenski преди 10 години
До ГуньоДа ти кажа само, че в Австрия и Германия наистина се пуши на закрито - НО има такава вентилация, че изобщо не се усеща.Посочи ми едно такова заведение в България и ще се съглася с теб.
42
3
 
6
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 10 години
На пушачите видиш ли им ограничавали свободата. Чак започнаха да нареждат на хората кой къде да ходи. Понасям цигарите, но не ми е приятно да ми димят наоколо. Особено като се прибереш, косата и дрехите ти ухаят чудно. А да не дава Господ да не се изкъпеш или да оставиш дрехите в някоя стая вместо на терасата! Желателно е на другия ден да не ти идват гости. :))) А за свободите: Димът се диша от всички. Аз като пия, да не съм тръгнал да наливам примерно ракия 50 град. в устите на хората наред. :)
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гуньоя ме светни в кое заведение за хранене в Германия или Австрия викаш е позволено да се пуши /както беше в България преди забраната/ ??? стига сте си измисляли само и само да защитавате някаква умряла и гнусна мярка. Това е въпрос за референдум, но не и политически
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушенето на обществени места се забранява по цял свят така, както се забраниха пушещите и миризливи двигатели на коли. Помните какво беше преди, сега дори не можеш да помиришеш гориво до пътя. С пушенето е същото-един *** седи и се трови, а около него облаци катранен дим който всички са длъжни да дишат. Защо срещу пиенето не скача никой? Ами пий си до припадък, щом не пречиш на никой няма проблем. Лошото е, че ограничения балкански *** трудно осъзнава значението на думата "съобразителност".
39
0
 
5
 
! Отговори
до Гуньо преди 10 години
Гунка, тук в Германия има някои специални заведения в които пушенето е позволено (това се обявява на стъклото), като входа там е забранен на лицата под 18. Така ли е било в България преди забраната и така ли се готвят да го направят сега? Не. Ще го направят както си е било преди- на една маса се пуши, на съседната-не. И на дима му се забранява да лети около чужди маси.
38
4
 
0
 
! Отговори
Гуньо преди 10 години
Вместо до 33 да се чете до 37
37
5
 
2
 
! Отговори
Гуньо преди 10 години
До 33Ако Австрия и Германия са никъде в Западна Европа - тогава по-добре си стой на село и не прави *** коментари. Просвети се малко преди да се правиш на отворен.
36
5
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
Не говори измислици, НИКЪДЕ в Западна Европа пушенето не е разрешено на закрито! От Словения включително на запад няма такава държава, лично съм се уверил.
35
1
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Значи аз като не пуша, да не излизам, така ли?!
34
4
 
8
 
! Отговори
Гларус преди 10 години
До пушачОхлюв ,какво прави твоя дим на моята маса.Не съм седнал в любимото си кафе заради ,*** като теб.Има си още закон ,който такива комплексари ,като теб трябва да спазват.Не си плащам някой гнусен да ми плюе в лицето.Аз също пуша ,но ако беше поне малко мъж ти щеше да си излизаш от вън с цигарата ,а се да се криеш усоите и квичиш по форумите.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В левицата са притеснени, че туроператорите ще им се разсърдят за поет, но неизпълнен ангажимент към тях, свързан с пушенето." Че и пари може да се наложи да връщат депутатите...
32
13
 
4
 
! Отговори
информиран преди 10 години
Всички ***, които вият, че не било европейско да се разрешава тютюнопушенето искам да светна, че пушенето е РАЗРЕШЕНО във всички водещи европейски държави, във вида в който съществуваше в България преди пълната му забрана. На някой си банкянски селянин му хрумнало да се прави по-голям светец от папата и хоп - пълна забрана! На всичкото отгоре въпросният *** продължава да смърди с ... пури независимо, че видите ли - той бил за спазване на забраната!!!
31
0
 
9
 
! Отговори
Zlatin.Mladenski преди 10 години
До Анонимен 1Ами възможно е и да е така. Винаги има варианти - правиш снимки, клипчета, пращаш до Господарите, до други предавания, качваш във FB. Човек, ако е непримирим с простотията, винаги ще намери начин да противодейства.А иначе, най-лесният и може би най-добър вариант е просто бойкот на такива заведения.Аз лично за себе си мога да кажа, че един път, ако се пуши някъде, повече не стъпвам на това място.Изборът на заведения в СФ поне е достатъчно голям, винаги можеш да смениш заведението
30
3
 
10
 
! Отговори
сами м преди 10 години
Пушачите искат забраната да остане. Те вече свикнаха да излизат за по цигара и видяха хубавото на чистия въздух вътре. Така че с отмяна на забраната ще има голям отлив ... на непушачи.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до Zlatin/ Пробвали сме го много пъти...РЗИ нищо не правят-връщат отговор: "Не констатирахме нарушения"...ще ожулят някой, който няма абсолютно никакъв гръб, но такива абдали са рядкост...тоест, като знае, че никой не го протектира, в заведението му не се пуши...Забраната почна първо да се нарушава в заведения на хора от властта или близки до властта(две седмици след като я приеха)...кой общински съветник, кой братчет на еди кой си, и тн...Това е реалността в нашата мила татковина...
28
2
 
13
 
! Отговори
Zlatin.Mladenski преди 10 години
А където не се спазва, си тръгвам и после ги скъсвам от сигнали и не се спирам, докато не получа адекватен отговор от РЗИ. Убедил съм и други хора да правят като мен, за да може смърделниците да намалеят или поне да не ми влизат в личното пространство. Който е пу*ка и е ЗА забраната, но си мълчи като види нарушаване на Закона, си заслужава да го тровят.
27
1
 
13
 
! Отговори
Zlatin.Mladenski преди 10 години
До АнонименПо рок баровете, както и по-алтернативни заведения (разбирай, с по-интелигентни посетители) не се пуши. Забраната се нарушава по чалготечниците, по лъскавите заведения с високи претенции и на повечето места по крайните квартали.Нарушаваше се и преди, а сега, след изказванията на любимците от БСП, вече се нарушава масово.Това, което ме интересува е, по баровете, където аз ходя и по местата за хранене, които посещавам, да не смърди на ***. Засега това се случва.
26
8
 
7
 
! Отговори
пушач преди 10 години
а бе *** като ти смардят дрехите чиий го дириш при пушачите