Промените в Здравната каса няма да доведат до нищо по-добро

Милан Миланов: Задълженията на болниците трябвa да сa последна грижа на министъра
11 дек 2013 13:16, Екип на Bulgaria On Air
0
Промените в Здравната каса няма да доведат до нищо по-добро
Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е Националната здравноосигурителна каса да се национализирана на 110%, защото тогава няма да има проблеми. Предстоящите промени, за които много се говори, няма да доведат до съществена промяна. Това коментира в ефира на Bulgaria On Air проф. Милан Миланов, шеф на анестезиолозите в „Пирогов“.

По думите му състоянието на НЗОК няма да се промени, защото същината ще си остане същата.

„Касата е обществен фонд, събиран от всички нас, и трябва да бъде управляван от всички нас чрез истинските ни представители. Какво прави в продължение на три или четири мандата представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов, който не е стъпвал от 25 години в болница?“, попита Миланов.

Според него трябва да има представители на общините, на обикновените граждани, на църквата, както и представители на държавната администрация.

Във връзка с наболелия проблем на болниците и задълженията им Миланов каза, че това трябва да е последната грижа на всеки един ресорен министър, защото „навсякъде по света болници са длъжници“.

Той посочи, че най-важното е да бъдат поддържани пет стратегически болници на 100%.

„Между медицина и здравна система има огромна разлика. Медицината  в последните години отиде на светлинни години от това, което беше преди, а здравеопазването е на противоположния полюс“, каза още Миланов.

Той коментира и темата със скандала между уролозите, анестезиолозите и ръководителя на отделението по анестезиология и реанимация Цветан Борисов.

„Много ми е болно от тази ситуация. Решиха, че трябва да си изкарат нааканите гащи пред цялото българско общество и не разбраха, че освен собствената си физиономия, омазаха и тази на "Пирогов".

„Ние се мъчим 4-5 години да се справим с този проблем – освен посягането от страна на Борисов, има посягане и от другата страна. Аз съм сезирал Етичната комисия на Лекарския съюз, защото това е междулекарски проблем. Това не е медицински проблем. Става дума за морал, етика и чест – човешкият фактор ще бъде елиминиран“, коментира той.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Милан МилановBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари