Няма да подпиша за завода за боклук без становище на ЕК!

Кметът Фандъкова не се притеснявала за сроковете
19 дек 2013 17:30, Анисия Иванова
30
Няма да подпиша за завода за боклук без становище на ЕК!
Кметът Йорданка Фандъкова. Архив: Булфото

За момента няма притеснение по отношение на сроковете за изграждане на завода за отпадъци, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет.

Столичният кмет категорично заяви, че тя няма да се подаде на натиска да подпише договора за изграждане на завода без становището на Европейската комисия.

Само преди дни министърът на околната среда и водите Искра Михайлова призна, че страната ни може да загуби 200 млн. лева по оперативна програма "Околна среда", с които се строи заводът, ако Европейската комисия установи нередности при избора на изпълнител и спре плащанията по проекта.

Още по темата
В края на ноември трябваше да бъде подписан договор между Столичната община и изпълнителя, но той не беше подписан заради получен сигнал в ЕК и предупреждение от Брюксел, че ще поиска обоснован отговор как е проведена поръчката.

Михайлова заяви още, че ако Софийска община е убедена в своята правота при избора на изпълнителя, може да подпише договора. 

Фандъкова заяви днес, че няма да се поддаде на натиска и няма да позволи сключване на договора преди окончателното становище на Брюксел. "Няма да подложа София на риска да загуби тези средства, при положение че те се отпускат от Европейската комисия", мотивира се тя.

Кметът припомни, че Върховният административен съд е излязъл с решение, с което потвърди класирането на участниците в процедурата за строителство на завода.

"Към момента в България няма пречка за подписване на договора. Изпълнителят е предоставил всички необходими документи. Имаме готовност да пристъпим към подписване на договора веднага след като получим становището на ЕК”, обясни Фандъкова.

Тя каза още, че на 28 ноември в общината е пристигнал имейл от дирекцията по регионално развитие в ЕК, в който се съобщава за внесената от някои от кандидатите жалба в ЕК.

В имейла се посочвал фактът, че се оспорва действителността на референциите, подадени от кандидата за построените от него инсталации в Кипър и в Германия. "Поисках да бъдат потвърдени тези референции и цялата информация по тази тема е в ЕК", каза още столичният кмет.

Фандъкова посочи още, че първият етап от проекта е изцяло завършен, има построени две инсталации и те започват функционирането. Срокът за проектирането и строителството е 19 месеца и всички дейности по него трябва да приключат в края на 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
34
 
! Отговори
иван преди 9 години
Поредната далавера да прилапат тези пари. Защо никой не вижда кой е назначен за директор на завода и кои са фирмите участници . Николай Савов ,човека който източи кремиковци и човека заради когото почнаха трима души при аварията преди години. Човека който съдът призна за виновен за този авария. Всеки ползва гугъл и може да напише това име. Най големия престъпник ще разпределя парите за завод. Е няма по голямо нахалство! !!!!!
27
13
 
33
 
! Отговори
ДОН КОРЛЕОНЕ преди 10 години
ГЕРБЕРАСТКАТА *** НЯМА ДА МОЖЕ ДА ЛАПНЕ ОТ ЗАВОДА И ВСИЧКИ ГЕРБЕРАСТИ СА БЕСНИНЯМА КАК ДА СТАНЕ АМА ДОКАТО ИМА *** ДА ИМ СЕ ВРЪЗВАТ ШЕ ЛАЯТ, ШЕ ПЛЮЯТ И ЩЕ ХАПЯТ. ТАКА ЧЕ СИ ПОМИСЛЕТЕ КОЛКО ОЩЕ ЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ ГЕРБЕРУГИТЕ ТЕ ДОКАРАХА ДЪРЖАВАТА ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ С МУТО-ПОЛИЦЕЙЩИНАТА
26
13
 
38
 
! Отговори
Гербудзъби преди 10 години
Мутрите нямат интерес да има такъв завод, само хората имат. Бойко затлачи завода 10 години.Сигурно го уважават браточките.
25
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На червените мижитурки пак не им мина номера.А на платените от Позитано драскачи изявяващи се по надолу -Много ви здраве.Мишки сте и цял живот ще си останете такива.
24
13
 
45
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
СПОМНЯМ СИ ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ , КАК Б. БОРИСОВ ,ПЛАЧЕШЕ ЧЕ СТАНИШЕВ ПРЕЧЕЛ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ЗАВОДА. БОРИСОВ БЕШЕ КМЕТ , СЛЕД НЕГО ДВА МАНДАТА ФАНДЪКОВА. КАКВО БЕЗДЕЙСТВИЕ. МИЛИОНИ ТОНОВЕ *** СЕ РАЗКАРВАШЕ ИЗ БЪЛГАРИЯ ЗА СМЕТКА НА ДАНАКОПЛАТЦИТЕ. ТАЯ БЕЗОТГОВОРНОСТ МОЖЕ САМО В Б-Я С ТОЯ УПРАВЛЕНЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ СТИГНАХМЕ ТРЕТИЯ СВЯТ........
23
18
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фандък миризлив, 8 години се ЗАПОЧВА да се строи този заводБоко-Тиквата вдигаше военно положение в страната,заради този заводЦиркаджии,смърдите!!
22
16
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гузен негонен бяга... Ако беше чисто, нямаше какво да мисли, ама пуста герберастка лакомия...
21
14
 
43
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
"няма притеснение по отношение на сроковете за изграждане на завода за отпадъци "---------------------Само хрантутници работят без срокове, да мине месеца, да дойде другия и да влезне заплатата в банковата сметка. Бездомни кучета нападат хората, а общината не реши проблема с точните и ефикасни мерки. Нощни гонки на хора от улични кучета !? Що за терапия провеждате на на двукраките обитатели на тази страна ?
20
15
 
44
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Тая както чака становище на ЕК за завода за ***, така чака ОК за всичко друго от Тиквата.
19
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Влезте и в положението на Фандъкова.Има си йерархия:Първо трябва да поиска разрешение от губернатора - Офшорко Плевнелиев, после той трябва да поиска разрешение от неговия шеф - Еврокомисарите, а те пък от своя страна от техните шефове - Билдърбъргския клуб.
18
21
 
44
 
! Отговори
сънчо мечтателника преди 10 години
Червените ще се спукат от яд, че никога няма да могат да "вземат" София!
17
15
 
50
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Интересно-Бойко Борисов упреква министър от правителството, че нямали смелост да преговарят сами за "Южен поток" и възложили на ЕС да го прави( Не може вчера да дойде български министър, дори да се нарича Стойнев, и да слезе секретарката да вземе пълномощното на еврокомисаря Йотингер, с което на практика се отказваме от суверенитет и предоставяме на Европейската комисия да преговаря вместо България за Южен поток. ), а тук кметът на София не смее да подпише без становището на ЕК. КЪДЕ ЖИВЕЕМ?
16
11
 
38
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
До като тук в България - На гола поляна - 50%.....Ако искаш вярвай!
15
11
 
41
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
До стоян петровНе съм платен друже! Еднакво мразя БСП, ГЕРБ, АТАКА, ДПС, и всички СИНИ! Мразя ги от сърце!А колко до историята, разказа ми е един приятел , на които родителите работят за въпросния чужденец- бизнесмен! Той им сподели , че е направил друг завод на друго място (не в България) и там му поискали рушвет от около 20% , но вече когато бил изградил завода, взели си рушвета в оформянето на документите и пускането на завода в експлоатация.....
14
14
 
44
 
! Отговори
ХАХАХА преди 10 години
До Анонимен12--как браво бе пича---БОКОЛИНО БЕ КМЕТ ДВА МАНДАТА,МИНИСТЪРО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И СЕГА ГЕЙБЕРАСКА Е КМЕТИЦА И НЕ ПОСТРОИ ЗАВОДА--ТИ ЛУД ЛИ СИ БЕ ПИЧА--ИЛИ ЗАКЛЕТО ГЕЙБЕРАСЧЕ--БРАВО БИЛО--ТОВА Е ЦИРК-ГЕЙБЕРАСКИ--ДИВОТИИТЕ ИМ ПРОДЪЛЖАВАТ
13
19
 
47
 
! Отговори
Григор преди 10 години
До ТОЙ КАЗА Вярвам на написаното от теб, друже! Борисов и компания са патологично алчни мутри. А Данчето саботира с позицията си цялото начинание. По-важно е другото - чичко Брюксел е този, който казва дали да пръднем, кога да пръднем, как да пръднем! Егати независимата държава!
12
22
 
42
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
До ТОЙ КАЗА На мой близък пък друг който искаше да строи разказа, че Бойко му поискал 85% от завода за голата поляна. А между другото да кажа на теб и другите "платени червени ***", че бедността е достойно наказание за мързела и глупостта.
11
41
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво,Фандъкова,действай смело,софиянци те харесваме и пак ще те изберем.Знаем,че чакалите на БСП направиха всичко възможно,за да пречат и да бавят проекта,проблеми с терена,обжалване на 3 инстанции,сега и сигнали до ЕК,а после наглеците питат-ама защо се бавят нещата?А като го построите ще изхвърлим *** от НС и КС право в него.Начело с Пеевски,който *** оставиха депутат.
10
15
 
65
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
Този завод искаха доста хора да го правят! Един от хората които искаха да го направят (чужденец) разказва на мой близък приятел: "Дойдох и те (Бойко Борисов и компания) ми поискаха на гола поляна 50% от завода....."Не искам да споменавам конкретни хора, за да не им навлека неприятности, но по горе написаното е истина! Ето защо София си няма още завод за ***!
9
13
 
48
 
! Отговори
Lermontov преди 10 години
Naki uj si go uchila,Fandakova! Tam kakvo pishe- che horata sa otminali i pak shte otminavat. Broi kraia na dnite si - po-smotan i neorientiran kmet ha sofia ot teb ne e imalo. Zatova se mahame ot tozi grad i tazi darjava!