Новият пътен закон - безпощаден и за пътниците

Всеки, който се вози при пиян шофьор, ще отнася солена глоба
Обновена: 27 дек 2013 13:59 | 27 дек 2013 08:04,
108
Новият пътен закон - безпощаден и за пътниците
Снимка: архив, Булфото

Подготвяният нов Закон за движение по пътищата - безпощаден и за пътниците. Така например всеки, който се вози при пиян шофьор, ще отнася солена глоба.

Продължават обсъжданията за това как да изглежда бъдещият нов Закон за движение по пътищата. По тази причина при авторите му непрекъснато постъпват нови и нови предложения от различни организации и институции. Те са насочени, както към обучителния процес и вземането на книжка, така и към поведението на пътя и конкретните нарушения.

Още по темата

Някои са много крайни и сурови, други са дори екзотични, съобщи bTV. Сериозно внимание се обръща на младите водачи - предлага се, ако шофьор вземе книжка преди да навърши 18 години, да шофира с придружител, който да бъде глобяван при нарушение.

Освен това младите водачи ще трябва да карат по магистрала с до 110 километра в час, с до 80 километра по извънградски път, а допустимата им алкохолна проба трябва да е не 0,5, а 0,1 промила.

Всички предложения са за по-рестриктивен закон - например, когато водач излезе от пътното платно и се удари, да ходи отново на шофьорски изпит. Нова книжка ще трябва да изкарват и шофьорите, които направят челен удар или блъснат пешеходец.

"Едно от интересните предложения, което е постъпило - това е пешеходец, който извърши нарушение, пресече неправилно или нещо друго и ако той е шофьор, да му бъдат отнемани 6 точки от свидетелството", коментира Георги Свиленски, Коалиция за България.

Това, за което със сигурност се мисли и се предлага от всички, е връщането на полигона, но не само в частта с паркирането, а възможност за имитиране на различни настилки като мокър път и пясък.

След Нова година обсъждането на тези предложения и приемането на нови продължава като изцяло нов закон за движение по пътищата трябва да имаме най-късно през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
Чужденеца преди 10 години
Законът е едно, а правилното му прилагане е съвсем друго. То закони има и сега но не се прилагат правилно - най-вече заради корупцията, също така и особеностите на БГ манталитета ("абе тоя ли ще ми каже бе"). Не се ли изкорени първопричината за неправлното прилагане на законите, всички нови закони колкото и да са добри си остават само на книга.
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, аз имам книжка от 12 години и не съм карал кола, понеже не мога да си я позволя. Живея във вилна зона извън града и от къщата ми до магазина НЯМА подлез или пешеходна пътека, но минава 1-во класен път свързващ курортите, като ми свършат точките- ко прайм?! Да ходя до най-близката пешеходна пътека на 12 км. в града или да си поръчам хляб, цигари по пощата?? Трябва да звъня на 112 че съм в бедствено положение с обяснението, че ме управляват д?били
87
1
 
4
 
! Отговори
Дегенерация преди 10 години
Колега, за нашите управляващи е по-лесно да приемат, че всички освен тях са ***. Затова те не смятат за нужно да спазват законите, които пишат. От друга страна, народът подтвърждава очакванията им: читавите хора се изнасят в чужбина и наистина остават предимно ***.
86
0
 
3
 
! Отговори
Шафиор преди 10 години
В белитедържави,законите се усъвършенстват според културата на нацията. Не се ли връщаме назад?
85
0
 
7
 
! Отговори
Малоумие - страшно преди 10 години
С всяко следващо правителство ЗДвП се изражда все повече. Ако преди години той беше един съвсем логичен договор между участниците в движението и координиращите го органи, то днес вече звучи по-скоро като бълнуване на луд. Малоумната идея в слънчеви дни да караме и да си светим като коледни елхички, прехвърлянето на отговорността от шофьора към пътниците, придружителят за велосипедистите... Не може ли да се наемат читави експерти от чужбина, веднъж да се напише нормален закон и да настъпи мир?
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... a aко шофьорът, причинил птп-то, е от правителствен кортеж, или държавна служба за охрана, да му се отнема гражданството ...какви са тия малоумия - ако излезе от пътя и се удари, изпит? Ами ако е излезъл от пътя, за да избегне удар с нарушител? Сещате ли се, че у нас за всяко произшествие пишат "несъобрзаена скорост" и си измиват ръцете, като изкарват потърпевшия виновен?а най опасните джигити на пътя карат автомобили със специален режим на движение.
83
0
 
7
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИ!!! преди 10 години
Лесно се пишат закони за шофьорите, когато теб самия те вози някой друг! Още по-лесно става в случай, че законите важат за всички околни, но не и за теб! Касапницата по пътищата не е защото съществуващият закон е лош, а защото не може да се осигури спазването му. Убеден съм, че и с новия ще е същото. Следователно, великите усилия на законотворците май-май не са в правилната посока.
82
2
 
0
 
! Отговори
saglasen преди 10 години
Protiv izmeneniqta sa vsi4ki malumni naru6iteli.
81
2
 
5
 
! Отговори
Black Death преди 10 години
Убийство на човек при ПТП в следствие нарушение на закона за движение по пътищата да се третира като предумишлено убийство. На всеки, който шофира в нетрезво състояние да се конфискува автомобила, който уравлява. Тези две неща трябва да залегнат в новия закон. Всичко друго е отчитане на работа.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анти БКП преди 10 години
Аз предлагам да вмъкнат, че ако водач, който направи ПТП се докаже, че има връзки с управляващи, олигарси, виден спортист е и т.н. да му се отнема на него и на връзката му свидетелствата за правоуправление до живот, да им се отнемат превозните средства и да им се наложат максималните наказания, съгласно закона.Защото тези измислени закони ще са пак само за обикновените хора, а тарикатите с връзки и власт ще продължат да ни газят по улиците.
79
2
 
5
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Полицаите стават направо данъчни,защо да стоят на пътя..Ааааа,сетих се ще вардят пред парламента...
78
2
 
9
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Идиотизмите край нямат...А после, социализма бил лош, а сега какво,превръщаме се в дресирани маймуни!Ама тогава,фарове се пускаха по усмотрение на водача,както и много други неща,имаше се много повече доверие в шофьорите,а сега освен забрани и ограничения, друго няма!Сега вече не им стигат шофьорите,ще изцеждат и от пътниците!И що за дивотия,да ти вземат точки за пеши ход?А ако нямаш книжка,какво,черен печат в паспорта ли ще слагат! ***!
77
0
 
11
 
! Отговори
pit преди 10 години
Тез в парламента пак са пили
76
5
 
2
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
На вниманието на админа!!!! Това е един върховен закон,който защитава народа от пияните шофьори по един много солидарен начин..Хвала на такъви закони....
75
2
 
13
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
КАКТО Е ТРЪГНАЛО ЩЕ ЗАБРАНЯТ И ВОДА ДА ПИЕМ. А ХОДЕНЕТО ПО ПЪТЯ ЩЕ СЕ ТАКСУВА КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ . НАЙ- МНОГО ПАРТИИ , НАЙ - БОГАТИ ДЕПУТАТИ . НАЙ НЕВЕРОЯТНИ ЗАКОНИ... НАЙ - ТЪРПЕЛИВ НАРОД
74
2
 
4
 
! Отговори
хамалина преди 10 години
Защо се карате,бе хора?Изкажете мнение-културно и обосновано!23 години взаимоизяждане-СТИГАТ!По-долу ,колега е споменал германския закон-ако имате нещо от тоя закон -публикувайте го!Вместо да се дървиме един на друг,който има идеи за закона ,да ги сподели в нета и да ги предложи в НС!Другото е чесане на езици! Иначе,новият закон трябва да е много строг-стига талибани по улиците и магистралите!
73
2
 
2
 
! Отговори
До kotarakavi4o преди 10 години
Една компания сте, водача удря едно или някилко малки, кило винце и т.н. - ти виждаш всичко това и си мълчиш. Това е класическият случай по селата и малките градчета.Това се има предвид.Останалото за което говориш е чешане на езика ти.
72
5
 
4
 
! Отговори
!!! преди 10 години
От години насам накрая смислена работа в парламента...пътниците трябва да споделят за всяка вина причинена от некадърен и *** шофьор!
71
1
 
16
 
! Отговори
Bu-ha-ha преди 10 години
А ако и пътника се окаже че е бил пиян, просто е влязъл на 4 крака в колата и е заспал - и той ли ще бъде глобен!??Става ми жал като ви гледам как се мъчите да измислите нещо оригинално, а излиза само шит. Препишете германския закон за движение по пътищата и се кротнете! Махнете и тъпотията с фаровете!!! Фарове се пускат само при намалена видимост и нощем (в нормалните и нескандинавски държави)!!!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До przitХахахахаха, те хубаво ще го мислят инструктори и тираджии закона, въпросът е, че няма да могат да напишат квото са измислили ...