Празнуваме Йордановден

Над 100 хиляди българи имат имен ден
Обновена: 6 яну 2014 08:17 | 6 яну 2014 07:22, Анисия Иванова
21
Празнуваме Йордановден
Архив: Булфото

Днес честваме един от най-големите християнски празници - Йордановден (Богоявление). На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.

Според библейския разказ Йоан Кръстител потопявал до шията всеки човек, когото кръщавал, и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус обаче, той веднага се поклонил и казал, че Исус трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение".

Съществуват свидетелства, че празникът се е чествал още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението си в Йорданските води Исус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да чества двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.

В страната празникът има различни имена - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София в съслужение с епископи и свещенство на Българската православна църква.

Начало на литургията е 8:30 часа. След края на Литургията патриарх Неофит ще отслужи на площада пред патриаршеския храм Велик водосвет.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои пред Паметника на Незнайния воин в София.

По време на ритуала ще бъдат осветени бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски", военните формирования 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, и 44 510 - София, както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-и Ломски полк, 13-и пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-и пехотен
Шейновски полк и 25-и пехотен Драгомански полк.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на освещаването на бойните знамена и знамената-светини. Богоявленският водосвет ще се извърши и във всички гарнизони  на Българската армия.

Над 100 хиляди българи днес празнуват имен ден, сочат данни на Националния статистически институт.

В края на 2013 г. мъжете с името Йордан са 54 хил., а жените с името Йорданка - 41 хиляди.

Богдан и Богдана са съответно 4100 и 3500 души.

От родените през 2013 г., 1043 деца ще празнуват за първи път своя имен ден на Йордановден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Две(много) петлета се скарали,пред поповата врата,поп изле,Зъл и им казал: Иж-миш,ти мижиш!".....vbox7/play:262536f5
20
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Вместо да скачате като жаби,по добре попитайте поповете за Първа и Втора заповед.При отказ-"Philips".
19
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
В други ден ,след изтрезняване и настинки- да почерпят,спорeд православния календар : 8 януари - Св. преподобни Георги Хозевит от остров Кипър и Емилиан Изповедник. Св. преподобна Домника. Св. мъченици Юлиан и Василиса. Св. Григорий, епископ Български
18
0
 
12
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Живи и здрави да бъдат всички Данчовци и Данчета ! И ние покрай тях !
17
0
 
7
 
! Отговори
Теди преди 10 години
Честит празник на всички именници.
16
0
 
6
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Януари и иэобщо эимните месеци, са времето наситено с най-много именни дни!!! Още в началото на Новата Година, праэнуваме края на мръсните дни и началото на ОБНОВЛЕНИЕТО!!! Смята се, че в нощта на эимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните, могат да го видят, и пожелаят ли си нещо ще се сбъдне!!! Честит Праэник на всички праэнуващи!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Честит празник на всички именници! Да сте живи и здрави!Бог да закриля вас и всички българи! Време е вече да Се яви в България и да Я прочисти! Амин!Хубав младеж. Защо обаче така си скубят веждите тия деца?! Не я харесвам тази мода. Разберете - смешно е за един мъж. Смешно е да стоиш до приятелката си или жена си и да си скубите веждите заедно. Хигиената и поддържането са важно нещо, но това отива към женственост... Да са живи и здрави и той и връстниците му и да "надскочат" тази "мода"...
14
0
 
3
 
! Отговори
es преди 10 години
До Рали1 blagodarq, vinagi praznuva me na tozi den, no ve4e ste ima me povod i prez mart
13
0
 
6
 
! Отговори
Волен преди 10 години
Честит имен ден на моя съратник и кольега Данчо Ментата.Да е жив и здрав.И след днес да е пречистен.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит имен ден на всички празнуващи!
11
11
 
0
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Извинете, ама какво му е "християнското" на този празник? Това си е жив езически ритуал, на който е прилепен епитетът "християнски". Аз не знам някъде Христос да е казвал да се хвърляме във водата да вадим кръстове. Това си е живо сектантство, кой каквото ще да ми дрънка за традиции и тем подобни простотии. Че и разни "умници" се изказват компетентно колко голям християнски празник било това. Е колко метра е голям, бе?
10
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До esНа св.Боян през март .Но може и сега да почерпиш,за здраве е .
9
1
 
0
 
! Отговори
es преди 10 години
imeto BOIKA ,ima li imen den dnes
8
0
 
2
 
! Отговори
Гларус преди 10 години
Сминката е от Варна или Бургас,има медуза в морето,водата е още сравнително топла
7
0
 
1
 
! Отговори
ккк преди 10 години
До иванами, не е днес... ама и на деня, в който е роден пак нямаше никъде статия за него... поне не съм видял
6
0
 
6
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
До 5 Иван Има сайтове. Примерно, в сайта на в-к СЕГА има новина озаглавена: "166 години от рождението на Христо Ботев ще бъде отбелязано в няколко градове".
5
1
 
18
 
! Отговори
иван преди 10 години
Днес е роден Ботев. Няма нито един сайт, който да извади този факт.Нима е забравен?
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хубав празник! Честито на всички именници и християни!
3
0
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"На Йордановден,когато се отварят небесата,се изчиства със светената вода и с кръста всичката злост и всички негативни сили,които са се натрупали през годината,всичката мръсотия."-Дано да е вярно,че много мръсотия и злоба беше през отминалата година !А на всички празнуващи-да е живо и здраво името! Много късмет и вяра !
2
16
 
0
 
! Отговори
Мемед преди 10 години
Приказки с очакван край...най накрая ще се сбият ...ха..ха А и реките по градовете са превърнати в канализации .Какво ли ще е пречистването?