Златанова се отказва от текста в НК за затвор за снимка

Поведението на Сидеров е недопустимо, категорична е тя
Обновена: 10 яну 2014 14:01 | 10 яну 2014 10:01,
57
Златанова се отказва от текста в НК за затвор за снимка
Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Текстът от проекта за нов Наказателен  кодекс, който предвижда затвор за хора, които снимат или записват някого без съгласието му, най-вероятно ще отпадне. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова пред Нова телевизия.

Проектът не е гледан дори на МС, това е обсъждане. Отказваме се от текста, защото консенсусът е много голям, заяви Златанова.

Още по темата
„При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст бих била склонна да се откажа от него”, подчерта Златанова.  Тя обаче беше категорична, че когато се свалят правата на политиците, се свалят и правата на гражданите, които могат да бъдат преследвани и снимани.

Златанова се спря и на историята на поправката в НК. Според нея архивите в Министерство на правосъдието показват, че този текст е бил предложен през 2012 година.

2012 година беше пикът на незаконните подслушвания и ние имахме една голяма нетърпимост към намеса в личното пространство, заяви Златанова. По нейни думи въпросната поправка в НК е била предложена и подкрепена от правозащитни организации.

Новият Наказателен кодекс ще преследва цензурата, стана ясно от думите на Златанова. Така например, ако журналист иска да пусне даден репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, тогава журналистът трябва да подаде оплакване в прокуратурата.

Тя обясни, че дебатът по този текст ще бъде много интересен за нея и иска да види как ще реагира медийната гилдия.

„Колко по-малко се възползваме от правата си, толкова по-зле ще живеем”, подчерта Златанова.

По думите на правосъдния министър при законите, както и да бъдат приети, най-важно е прилагането. Тя коментира и идеята в новия НК „доживотният затвор без право на замяна“ да отпадне.

Според Златанова юристите имат консенсус, че текстът трябва да отпадне. Моето лично мнение е, че трябва да отпадне – и като юрист, и като гражданин, каза вицепремиерът.

Тя коментира, че очаква дискусията в Народното събрание по казуса. Според нея това ще покаже дали обществото е готово.

Вицепремиерът Зинаида Златанова определи като „недопустимо“ поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров във Варна. Извън всякакво съмнение е, че това поведение е недопустимо, още повече от депутат трети мандат, защото народните представители трябва да служат за пример на гражданите, а не обратно, заяви Златанова. Крайно неприемливо е поведението му, категорична е тя.

Златанова подчерта, че би призовала Сидеров да се извини на служителката на Френското посолство, защото „най-малкото е кавалерско”. Вицепремиерът обясни, че има притеснения и от други неща.

Има две неща, които ме притесняват – опитваме се да прехвърлим отговорността на всеки друг, но не и на себе си.

Сидеров не е назначен в НС, той е в парламента по волята на хората, подчерта министърът на правосъдието. Тя обясни и какво е второто нещо, което я притеснява. Имахме такива инциденти и преди с него. Ако се беше реагирало по същия начин, по които сега действа главният прокурор, може би нямаше да стигнем дотук, каза Златанова.

Тя отбеляза също, че нейните възгледи и тези на лидера на „Атака” са диаметрално различни. „Няма как да се чувствам аз зависима от него”, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
10
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
Ей ,откъде го изкопаха този гущер?Не,че Моника Йосифова е по-красива, ама тази би всички стайлинги.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази има някаква прилика със Сидеров.
7
4
 
8
 
! Отговори
бобо преди 10 години
Г-жо Златанова ,дали у вас имате огледала!!! Един съвет,не се оглеждайте за да не се уплшите!!! Готин,някои травестити са по симпатични,за да некажа красиви!!! И колко ли време тея некадърници го мислиха този закон!!! И щом така се отказват,що не се откажат и от заплатите си за това време!!! Та те не са работили!!! Така е,едно време казваха,че труда краси човека!! Е ...,нали виждате какъв е резултата,какъв кукузавър се получава!!! Продължавайте да се трудите Златанова,пък може да се получи нещо,
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро ще се откаже и от поста който заема или с Йовчев ще ни вкарват и по затворите за коментари. Тези върнаха тоталитаризма с по голяма скорост отколкото Живков и партията майка успяха да го наложят,
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко трябва да си нагъл, въобще да си помислиш да вкарваш такъв текст?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали имат, имунитет какво им пука кой,къде и как ще ги снима. Гадове, гадни само свойте благинки си гледат и забравят, че народа ги е избрал и съответно има право да ги наблядава и снима. Щом човек е публична личност, заедно с бонусите трябва да поема и негативите.
3
3
 
13
 
! Отговори
Интернет лумпен преди 10 години
Генетичен ***!
2
0
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
За жалост цяла България или поне кворума в парламента се оказаха зависими от него.Кой го допусна във властта питам,кой?
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя травестит докога ще ми трови живота, спрете да я отразявате, че ми причинява стрес!