Улесняват налагането на глоби на шофьори при нарушения в други страни

Вътрешната комисия прие на първо четене промени в Закона за движението по пътищата
15 яну 2014 16:58,
4
Улесняват налагането на глоби на шофьори при нарушения в други страни
Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов. Снимка, архив: Булфото

Макар и с дискусия и много въпроси парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене промените в Закона за движението по пътищата.

Промените касаят влизането в сила на европейска директива, която е трябвало да влезе в сила още на 7 ноември миналата година. Директивата все още не е минала във водещата транспортна комисия.

С промените в закона се улеснява процедурата за налагане на глоби на шофьори, извършили нарушения в други страни.

Вече по-лесно ще могат да се санкционират превишена скорост; неизползване на предпазен колан; неспиране на червен сигнал на светофара; управление на МПС след употреба на алкохол и/или на упойващи вещества; неспазване на изискването за носене на предпазен шлем; използване на забранена лента за движение; използване на мобилен телефон или други комуникационни средства по време на шофиране.

Промените касаят и прехвърлянето на собствеността на автомобили на лица без постоянен адрес у нас.

В края на миналата година имаше множество законопроекти, свързани с бюджета на републиката, данъчни закони, които имаха приоритет, заяви Атанас Мерджанов от Коалиция за България. Фактът, че директивата се разглежда на първото заседание на комисията показва колко е отговорно отношението към закона, допълни той.

Председателят на вътрешна комисия обясни, че приемането на законопроекта не е минало без въпроси.

"Имаше доста въпроси, включително свързани с досегашната практика по собствеността на автомобилите, а също така и режимът, по който ще се осъществява отнемането и даването на контролните точки. Това е въпрос на последващи действия на транспортното министерство и МВР в подзаконови нормативни актове. Има много неясноти, но да не забравяме, че водещата парламентарна комисия е комисията по транспорт.", заяви Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Симулацията на активност, е не по-малко вредна от БЕЗДЕЙСТВИЕТО.
2
0
 
2
 
! Отговори
емигранта преди 10 години
КАКВО ЗНАЧИ ПО ЛЕСНО ДА МОГАТ ДА СЕ САНКЦИОНИРАТ, та нима сега не санкционират тези нарушения само глупости мислят тези как още да дерат българина,каквото и да мислите,неможете да стигнете нивото на чуждите полицай и карабинери психология се иска а не простащина. вярно е също така че има и .много шофьори ***.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мерджанов, като си толкова умен, защо не подхванеш нещо в джунглата на свободния пазар? А вместо това се спотайваш в партийната централа и злоупотребяваш заедно с другите червени ***.