Проблем № 1 за Плевнелиев – липсата на доверие

Корупцията, олигархията и монополът затрудняват икономиката ни
Обновена: 20 яну 2014 18:15 | 20 яну 2014 11:36, Камелия Цветанова
155
Проблем № 1 за Плевнелиев – липсата на доверие
Снимка: архив, БТА

Като най-сериозното предизвикателство пред политиците днес президентът Росен Плевнелиев открои липсата на доверие в тях.

"Най-тежкият дефицит днес, най-сериозният проблем, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие. Ниското доверие на гражданите затормозява работата на институциите, подкопава основите, на които е изградена държавата и дава храна на някои от най-уродливите явления в съвременния свят, на които станахме свидетели през годината – ксенофобия, псевдопатриотизъм, безпардонен популизъм, реваншизъм, използване езика на омразата и политически инженеринг, включително и чрез поставяне под въпрос на европейската посока и демократични устои на държавата, както и на основни национални ценности като толерантност, етно-религиозен мир, уважение към различния и други”, коментира той по време на отчета за втората година от мандата му като държавен глава.

Заради това президентът призова политиците да не работят за себе си, а за хората.

По думите му първите две години от мандата му са преминали под знака на особено големи предизвикателства - най-тежката световна икономическа криза от 80 години насам, както и финансова и демографска криза в България, вълна от протести в страната и по света, терористичен акт на родна земя.

"Бяхме свидетели на опит да се сблъскат не идеите, а гражданите и автобусите, както и на изкуствено налагане на разделение на обществото", коментира Плевнелиев.

Според него ниското доверие в политиците, рецесията, която продължава вече шеста година,  ниските доходи, безработицата, нестихващите скандали между политиците са поставили под въпрос работата на институциите и са извели на преден план изкуствено налагане на разделение на обществото.

Въпреки това той смята, че 2013-та е годината на гражданското общество и протестите са наложили дебата за справедливостта в държавата.

"Липсата на справедливост, на морал, бедността, безработицата, корупцията, олигархията, зависимите медии, това са въпросите, които хората поставиха ясно. Освен това са нужни работни места и доходи, а двигателите на растежа са експорт, инвестиции и потребление. България е малка държава без природни ресурси и бъдещето ни зависи от образованието и компетентността на следващите поколение и затова институциите трябва да работят надпартийно и да надграждат пазарните приоритети", заяви той.

Според президента корупцията, олигархията и монополът затрудняват развитието на икономиката.

"Те са спирачка за пазарната икономика, нуждаем се от ефективни регулатори и от справедливо правораздаване, политиците не трябва да командват и да кадруват в съдебната система, а да създадат среда тя да работи справедливо", призова Плевнелиев.

Държавният глава категорично отрече упреците, че е разединител, защото застана на страната на гражданското недоволство.

„Ако подкрепях определени политически субекти, бих бил президент-разединител. Направих обратното – подкрепих гражданското общество в неговите искания. Президентът е обединител на нацията, не на управляващите, на една или друга партия”, защити се той.

„Подкрепям добри решения, но и посочвам грешки. Не влизам в спиралата на политическото говорене, не манипулирам и демагогствам, а търся решения и диалог с всички. Така разбирам ролята си на обединител”, обясни още той.

Според него обаче въпреки усилията на служебното правителство на Марин Райков и сега ДКЕВР е зависима от правителството на Пламен Орешарски, както е било винаги. 

"Днес без стратегия и дебат се теглят нови заеми за десетки милиарди, поставена е под въпрос енергийната ефективност, а единственият начин да паднат сметките не с 5, а с 50 на сто е чрез национален план за енергийната ефективност",  настоя Росен Плевнелиев.

По думите му служебното правителство бе единственото, което се противопостави на олигархията, но сега не се спазват приетите от него правила.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
3
 
! Отговори
Мара преди 10 години
Ами верно е. Кой му има доверие на поставния ***
127
1
 
9
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Проблем 1 за Плевнелиев липсата на доверие.Проблем 1 за народа - липсата на Президент.
126
2
 
11
 
! Отговори
таня преди 10 години
Този , както и да го наречеш, все няма да му стигне. Няма дума в българския език, която да го обиди достатъчно! Чехъл!
125
3
 
11
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Плевньо и ти си част от проблема.. ти си най-бездарния президент, който освен да говори клишета друго не може.. ти ли ще ми говориш за олигархия и за лобизъм.. при последното посещение в Китай беше взел само някакви твои бизнесмени, а 90% от българските фирми, които наистина могат да търгуват с 2рата най-силна икономика останаха в България.. *** розово масло карлово и тн и тн все български производители на който този не даде шанс.. Нито Пътър Стоянов нито Първанов биха направили това
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мишка
123
4
 
5
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Как вълк и овца могат да се обединят по важната тема какво да обядват днес.Може но само ако овцата държи пушка.Тогава ще има разбирателство.Власт се взима с оръжие и се задържа с писалка.И оръжието и писалката е в ръцете на тези които през 1944 застанаха начело на държавата.А на Запада хич не му пука кой е на власт,щом приема като равни наследниците на бившите управляващи.Дали ще е този или онзи посочен за президент е все тая за обикновения човек.Българи и турци си плащат данъците-*** НЕ.
122
1
 
13
 
! Отговори
поп Венци преди 10 години
За какво доверие бълнуваш бе алооо??? От Луната ли падаш или се правиш на ***??? Народа ако има възможност всичките управници ще ви линчува бе !За 25 години разкатахте държавата.Доверие !!! Баси и наглеца...
121
2
 
10
 
! Отговори
Долу мафията преди 10 години
Ционистка подлого,подай си оставка ! Ти си срам за бългаите.Олигарх,глух и сляп за проблемите на хората.Спазваш стриктно всички инструкции на господарите ти за унищожението на България.Дано гориш в Ада !
120
2
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Проблем номер 1 за Плевнелиев наистина е липсата на доверие в него :)) Никой нормален българин вече не му вярва, особено след като така явно защитава приятелчетата си олигарси (достатъчно е да си спомним реакцията му за ВЕИ данъка).
119
2
 
16
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Плювньо,Мандатът ти е провален, а ти си обикновен имбисил. Непоправимо е, не можеш да върнеш нито времето, нито уважението защото продължаваш непрекъснато да се дъниш.Единственият ти ход е бърза оставка, извинение към целия български народ и да оставиш Попова да се опита да спаси проваления ти мандат.Спести време на България и на българите!
118
2
 
21
 
! Отговори
най-големия преди 10 години
проблем си ти -тиквения президент и всички политици от последните 25г.-начело с ***,сталинка,гозната нада,криоустата куневица,първанката,сердж ,абе всички-не разбирате ли ,че ни омръзнахте стова нищоговорене и нищоправене,с тези лъжи,грабежи,то не беше кръга монтерей,то не беше цветелинка бориславова,елена костова,антонина стоянова,то не беше конят стоянов и тъпия му брад-***,плъпнали по целия народ,не се ли наядохте бе гадове,предадохте и всичките си гадости и на църквата и там отидохте
117
3
 
20
 
! Отговори
Антиплевнялиев преди 10 години
Тоя *** освен клишета,друго нищо не може да каже.Гейберастка ***.По-умен изглежда,когато мълчи.Дори усмивката му е фалшива...
116
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да го пуснат в магазините за детски играчки-Пинокио!
115
3
 
21
 
! Отговори
dassy преди 10 години
Проблем 1 за Плевнелиев е това, че е недоразумение 1.
114
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 10 години
да се конфискува всичко от бизнеса защото е откраднато от народа а бизнесмените в Белене,пожелавам им го от все сърце на всички които изядаха душиците на хората
113
1
 
9
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Ти пък взе, че откри и топлата вода, бе!
112
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Тебе пък пита ли те някой нещо, та се обаждаш безсмислено?
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПлужекСнимка: архив, БТА
110
1
 
14
 
! Отговори
Deathstalker преди 10 години
Кацнал (колорадски) бръмбар на трънка и започнал да дрънка...
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трихинелозен *** говори за доверие...нещастен крадец. Не ми пука за сексуалната му ориентация, ама като става дума за държавен глава, направо ме е срам..