Одитът на МВР отива в прокуратурата

Димитров: Данни за нарушения има, данни за престъпления – не
22 яну 2014 17:05,
6
Одитът на МВР отива в прокуратурата
Проф. Валери Димитров. Архив: Булфото

Одитът на МВР за периода 01.01.2010 - 31.05.2013 година най-вероятно ще отиде в прокуратурата. Предложението ще бъде отправено от председателя на вътрешната комисия Атанас Мерджанов до председателя на НС Михаил Миков. Документът може да бъде обсъден и в пленарна зала.

Днес Сметната палата представи данните си пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Данни за нарушения има, но данни за престъпления – не.“, заяви шефът на Сметната палата Валери Димитров.

В областта на обществените поръчки има нарушения, но те са формални и НК не предвижда наказания за това, обясни още Димитров и допълни, че такива нарушения са били открити при 85 на сто от обществените поръчки в МВР.

Той коментира, че вътрешният министър, който е заемал поста за проверявания период, е делегирал правата по финансовите дейности на свои заместници, но управленската отговорност на министъра остава независимо от това. Той обаче не носи административно-наказателна отговорност, а само управленска.

Административни санкции обаче се налагат на отговорните лица за сключване на договорите за обществени поръчки. При провеждането на обществени поръчки са допуснати множество нарушения, това показва одитът на МВР от Сметната палата за периода 01.01.2010-31.05.2013 година.

142 процедури по обществени поръчки са били проверени. Пропуски масово са били допускани при откриването на процедури, не са положени достатъчно усилия за защита на възложителя.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров обясни, че системно не е изпращана информация до Агенция за обществени поръчки.

Проблеми има и при ведомствените жилища – има случаи, в които те са били ползвани без правни основания.
Има спортни обекти – собственост на МВР, при чието ползване също са открити проблеми.

Димитров обаче беше категоричен, че това не е нов проблем, датира от много време, но не е направено нищо, за да бъде решен. Плувен комплекс „Спартак“ и спортен комплекс „Георги Аспарухов“ са били преотдавани на трети лица, а в същото време вътрешното ведомство е плащало данъци за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
34
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Аз не знам , да има осъден полицай за нещо, освем за това, чее ударил няколко шамара на ***, смъкнали и скъсали Българското знаме в село Бояджик Ямболско.Няма и да има осъден, ако щеи кръв да има на паветата пред НС, ако ще и 10 одита с нарушения да се наверят.Властта и трябват кучета -пазачи, и няма да рискува да ги дразни.А оня с отверката се е отървал с едно мъмрене, и на другия ден с награда за добър професионализъм , сигурно.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тази държава всеки имитира, че работи.
3
3
 
34
 
! Отговори
Filip преди 10 години
Бай Ставри чака да одитира долната част на гърба на Цветанов. По другите нищо да не излезе, по това дело, вече трябва да е в затвора
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Одитът на МВР отива в прокуратурата"-Аха и сега какво трябва да очакваме много осъдени?Едва ли.
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йовчев, Йовчев още колко дни ще има мвр ?