"Галъп": Изходът от реални избори - трудно предвидим

Ако изборите за НС са сега, за БСП ще гласуват 21.6%, за ГЕРБ - 18.1%
Обновена: 26 яну 2014 17:31 | 26 яну 2014 15:20, Веселина Йорданова
201
"Галъп": Изходът от реални избори - трудно предвидим
Снимка: архив, БулФото

Ако изборите за Народно събрание са сега, за БСП биха гласували 21.6%, за ГЕРБ – 18.1%, за ДПС – 5.8%, сочи изследване на „Галъп интернешънъл” за общественото мнение през януари. Проучването е проведено между 9 и 16 януари сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна.

Реформаторският блок събира подкрепа от 4.8%, България без цензура – 2.5%, НФСБ – 2.1%, "Атака" – 1.5%. За други партии биха гласували 3.5%. 40.1% посочват, че няма да гласуват.

Привържениците на БСП продължават да изглеждат малко по-мобилизирани от тези на ГЕРБ. Разликите между двата електората правят ситуацията в реални избори трудно предвидима. Според анализаторите ДПС остава на обичайно стабилните си нива на заявени електорални предпочитания. Изследването е правено преди развитието на сюжета с АБВ, който внася допълнителна неяснота, уточнява от "Галъп".

Електоралният потенциал на Реформаторския блок му дава възможност за място в следващ парламент. Основната въпросителна пред формацията е каква част от подкрепата за партиите от блока ще се преобразува в подкрепа за самата коалиция. В месечните си изследвания от "Галъп интернешънъл" тестват и отношението към евентуално сътрудничество на Реформаторския блок с ГЕРБ – този въпрос разделя привържениците на реформаторите и поставя още една задача за решаване.

От днешна гледна точка очакванията са на европейските избори през май да гласуват около и над 2,5 милиона души, което поставя бариерата около 150 хиляди гласа.

Изключително рано е за прогнози за евроизборите, но от перспективата на януари силите на двете основни партии изглеждат изравнени. Възможностите на ДПС са добри, а реални изгледи за влизане в Европейския парламент имат Реформаторският блок и България без цензура. НФСБ има своите шансове, а от днешна гледна точка за „Атака” ще е трудно да има евродепутат.

Според анализаторите новата година не донесе съществено раздвижване на общественото мнение по текущите политически проблеми. Отново приблизително равни изглеждат дяловете на отговарящите със „за” и „против” по важните въпроси за съдбата на правителството: оставка, предсрочни избори, протести и т.н. Обществените нагласи са придобили трайна структура, а предстоящата предизборна надпревара вероятно ще доведе и до още по-сериозно втвърдяване на позициите на двата лагера, които се очертаха в последните месеци.

Намаляването на демонстрациите не отменя готовността за протест, според данните. Една пета от запитаните твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството, а 5%  твърдят, че вече са го направили (съвсем условно това отговаря на близо 300 хиляди души).

Близо 40% смятат, че протестите трябва да продължат, а също толкова са на обратното мнение. Една пета от запитаните вярват, че ако протестите продължат, те ще успеят да доведат до оставка на правителството и предсрочни избори. 50% обаче са скептични по отношение на успеха на протестите. В отговорите на тези въпроси се отразяват и позициите на различните партии.

Основните институции остават със сравнително ниски нива на доверие, но най-трудните дни за президента изглеждат отминали. Недоверието в институцията е на по-ниски нива в сравнение с предходния месец и обхваща половината от българите. Доверието пък е близо една трета. Почти толкова са позитивните оценки и за правителството, а негативните се стабилизираха на нива от около 60%, според „Галъп интернешънъл“.

Според анализаторите сравняването на исторически периоди не е докрай коректно, но в последната половин година и президент, и правителство са оставили усещането, че спадът в подкрепата идва в рекордно ранен етап от мандата. Парламентът пък остава на обичайните от десетилетия ниски нива на доверие – през този месец 14% от запитаните декларират одобрение за институцията.

Няма съществени размествания и в подкрепата за политическите личности. Прави впечатление сравнително ниската разпознаваемост на министрите в правителството. Освен Орешарски, който е по-близо до по-рейтинговите фигури с доверие сред около една трета от българите, изпъкват и имената на Цветлин Йовчев и Драгомир Стойнев.

По-спокойно в сравнение с предни месеци звучат данните за бежанския въпрос - малцинство от 28% споделя крайното становище, че България не трябва да приема бежанци и трябва да изгони вече влезлите. Повече от половината българи възприемат хуманната позиция, че трябва да се помага на бежанците, защото те се спасяват от военен конфликт. Пикът на проблема с бежанците и нелегалната имиграция засега изглежда отминат.

67% от българите са песимистично настроени за посоката на развитие на страната, оптимистите са 17%. Подобни нива се отчитат от началото на протестите през февруари 2013 г. насам и са свързани с непрекъснатото усещане за политическа криза. То подхранва и общото желание за намиране на консенсус. Над 90% от запитаните споделят мнението, че сега повече отвсякога е необходимо национално съгласие.

Въпреки това, само 28% се съгласяват с твърдението „ГЕРБ и БСП трябва да се разберат да управляват заедно”. По-непримирими към такава перспектива изглеждат привържениците на опозиционните сили.
Очевидно на принципно ниво ясно се осъзнава необходимостта от обществено успокояване, но на конкретно равнище конфронтацията между електоратите на основните партии продължава да е остра, коментират социолозите.


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
2
 
! Отговори
гривек интернешънъл преди 4 години
Тоя галъп бая са го нагушили комунягите, щом му се привиждат такива проценти...
167
0
 
2
 
! Отговори
BEN-ADAM преди 4 години
До Анонимен 181

До Няма честни комунист

ТЕ УПРАВЛЯВАТ ВСИЧКИ ПАРТИИ!!!

HE! Mafiata upravliava prostia zaspal narod
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много лесно - увеличава се дела на негласуващите, и на хората които са мизерстващи и се радват на малкото социалин продибвки (които никого няма да получат от т.нар. десни партии)
всеки умрял пенсионер, е мастен от внучеот си или от сина си който няма пари за номлаен живот
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как става така, че електората на комунистите измира всяка година, а по прогнози резултата им расте :D
164
2
 
11
 
! Отговори
Както е модерно .. преди 4 години
Разсъждавам:
Как стана така, че бившите ПРАВОИМАЩИ пак са ПРАВОИМАЩИ?
Как стана така, че върховете в силовите структури станаха БАШ правоимащи?
Как стана така, че ГОЛЕМИТЕ поборници за демокрация си взеха своето и млъкнаха като риби.

Та!!!!!!!

Правоимащите ще го преместят в другия джоб, докато тъпанарския народ драска по форумите, удря се по гърдите и крещи с пълно гърло: Нашите са убави, другите са маскари.

А те са си едни и същи!!!

Защо не сме като украинците?

ЗАЩО??????
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 189

генерал Владимир Кличко - бащата на прославените украински боксьори Виталий и Владимир...
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички досегашни играчи са познати на публиката.Те са рожби на БКП и вече 25г.се сменят с променлив успех да ни управляват.Докато не стане като в Украйна и народа не ги изчисти,няма как да ги махнем.От време на време се появява някой "месия"дето ни обещава светло бъдеще и благополучие.Това е ***- троянския кон на пеевски и КТБ.
161
14
 
12
 
! Отговори
ПП-Атака преди 4 години
Атака ще има минимум 15%.
160
4
 
7
 
! Отговори
България преди 4 години
Пак измами с тези ГАЛЪП ....докога бе червени продажни и крадливи маймуни,ще манипулирате нашия народ....засрамете се и вие може би имате деца ...имайте страх от съдбата и възмездието....БСП...ДПС....АТАКА....СДС... и всички досега работили в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ,всички на съд ,но не в България,а там ,където осъдиха Милошевич....., а за ГОЛЕМИТЕ ДРУГАРИ -НАРОДЕН СЪД,така ,както го правиха малко след 09/09/45...конфискация и ,ликвидация......
159
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Комунистите са се клели, че с кръв са взели властта и с кръв ще я дадат! До днес това не е станало, напротив от една единствена партия те се клонираха в множество и така под прикритие управляват! И СДС и НДСВ и Герб са нейни производни . Трето и четвърто поколение комунисти управляват страната ни под различни партии. Деца, внуци, лели, снахи на охранени от охолен живот "партийци" се редуват в управлението. Герб са червените им бригади от спортисти - мафиоти и полицаи-прес вършещи мръсната работа
158
1
 
11
 
! Отговори
Няма честни комунист преди 4 години
До Анонимен
Честните комунисти са загинали преди 9 септември! Това са били идеалистите, които са се подвели по идеята за равенство и братство! Тези комунисти, които виждаме са толкова безпринципни, че за една нощ станаха социалисти, след това - капиталисти и олигарси, срещу които цял живот воюваха и настройваха народа срещу капитализма! От Агент Гоце и другите край него ангели няма как да произлязат! Вълкът отново ще си смени кожата за да могат глупавите овце да го припознаят за закрилник!
157
2
 
3
 
! Отговори
az преди 4 години
БСП ще гласуват 21.6%, за ГЕРБ - 18.1% Prestanete nikoi nqma glasuva za tiq k.rvi Kradlivi tezi sa trupove politi4eski
156
9
 
3
 
! Отговори
345 преди 4 години
Само монархия ще ни оправи, другото са от единия джоб в другия и 2,5 млн. навън работещи с/у 2.2 тук..
155
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Галабиците на червените пак безсрамно излъгаха!
154
1
 
5
 
! Отговори
Галфон до 176 преди 4 години
След като АБВ се обявява за лява партия и ще разчита на лявомислещите избиратели,в кои гащи ще пърдят? на БСП или на ГЕРБ?АБВ е поредната режисирана постановка,целяща да обере недоволните от предизборните обещания на БСП леви избиратели и нищо друго.Лявото и дясното в момента са на коренно различни полюси и избирателите им в никакъв случай няма да одобрят каквото и да е взаимодействие на АБВ с ГЕРБ.Това го знаят всички и Първанов и Станишев и Борисов.Е,с кой освен с БСП може да мели Първанов?
153
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБВ срещу БСП вече спечели Пернишка, Плевенска, Хасковска, Кърджалйска, Разградска, Шуменска и Търговищка и Силистренска област. Честните ляво-ориентирани българи да побързат, щото хубавите места в АБВ ще свършат бързо. Не мислете за АБВ, като червеното ДСБ. Тандемът Първанов-Калфин е аналогичен на тандема Борисов-Цветанов - АБВ е партия с бъдеще.
152
0
 
14
 
! Отговори
параграф 22 преди 4 години
Напротив,изходът от всички "избори" е елементарно предвидим - печелят винаги кукловодите,а за народа ,довкарване отзад на чепатия.

ОВЦЕ,ОВЦЕ!ЗА ВАС НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИ,КОЙ ЩЕ ВИ ДОИ И СТРИЖЕ,ВЪПРЕКИ,ЧЕ НА ВСЕКИ 4 ГОДИНИ ВИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ "ПРАВОТО" ДА СИ ПОБЛЕЕТЕ ВЪЗТОРЖЕНО.
БЕ-Е-Е!
151
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
izbori ne triabvat,voina triabva ,to i taka si mrem .
150
0
 
8
 
! Отговори
Малкият Иванчо преди 4 години
Само на мен ли ми прави впечатление,че анкетата на Галъп е правена в периода 09-16 януари и я пускат след 10 дни,и няколко часа след данните на Алфа Рисърч.
149
0
 
9
 
! Отговори
Filizov преди 4 години
bg pravitelstvo i bg parlament sa s neligitimen vhod ot 12.05.2013 godina.
v palna izolatzia sa ot svetovnite lideri i darjavi.
nikoi lider ne idva v BG i bg polititzi ne poluchavat oficialni pokani za gostuvane nikade v sveta.
prost fakt.
svetat gleda kabareto na bg mafiotski partii i chaka bg narod sam da gi razpusne.
nikoi ot sveta ne jelae da varshi rabotata bez pari po pochistvaneto na bg parlament ot mafiotskite paraziti. tova si e rabotata na bg narod.