Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ

Следващата седмица хората на Борисов внасят нов вот на недоверие
Обновена: 27 яну 2014 17:18 | 27 яну 2014 16:15, Камелия Цветанова
203
Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ
Цецка Цачева. Архив: Булфото

Задължително гласуване ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене в парламента на новия Изборен кодекс. Според депутата Данаил Кирилов "по този начин ще се подчертае гражданският дълъг на избирателите спрямо демократичния ред”.

Предложението на ГЕРБ е гласуването да е задължително, но да няма санкции при нарушение, а стимули за гласоподавателите, отишли до урната в изборния ден.

Още по темата
Идеята е да има преференция, която ще е под формата на поименни ваучери на стойност 20 лева, които да важат за административни услуги, стана ясно от думите на Кирилов.

Според него тази мярка няма да натовари държавната хазна, защото по негови разчети няма да надхвърли 12 милиона, хората няма да се възползват от ваучерите на един път, а те самите ще важат за две години.
В още 17 страни от ЕС има такова задължително гласуване без санкции, добави Кирилов, според когото това със сигурност ще е мобилизираща мярка, която ще предотврати регулирания вот.
 
През тази седмица депутатите от ГЕРБ ще внесат своите предложения за новия Изборния кодекс, който предстои да бъде окончателно приет.

Освен задължителното гласуване те ще искат да се въведе и електронното. Това ще помогне особено на българите зад граница, които редовно имат проблеми с отварянето на изборни секции и при това положение гласуването с хартиени бюлетини ще намалее рязко в чужбина, обясни Кирилов.
 
„Обмисляме и наказателна отговорност за длъжностни лица, които допуснат гласуване с прозрачни бюлетини“, добави Цецка Цачева.
 
От ГЕРБ не възразяват срещу предвиденото правило за т.нар. активна регистрация и базата данни от гласувалите на предстоящите евроизбори да е основата за установяване на публичен регистър на избиратели.
 
Според  Кирилов тази база данни няма да е всеобхватна и ще създаде трудности след това на всеки нов избирател да се заявява и да се регистрира. Така може да се изкриви вотът на избирателите и свободата на тяхното гласуване, коментира той.  

Цецка Цачева за пореден път разкритикува приетия на първо четене Изборен кодекс, предложен от БСП. Тя смята, че той не гарантира честни и прозрачни избори, а ако бъде приет в този вид окончателно, ще е инструмент за победи на левицата.
 
„Този кодекс може да послужи само за едно – да е сечиво на Сергей Станишев в борбата му за изораване на земята ни, на българската почва, за да може БСП да спечели всички следващи избори”, коментира тя.
 
Цачева съобщи, че най-вероятно в края на следващата седмица ГЕРБ ще внесе нов вот на недоверие, но отказа да съобщи подробности с мотива, че темата ще бъде обсъдена утре на заседание на парламентарната група.

Очаквано ГЕРБ подкрепя протестите на студентите, стана ясно от думите на Димитър Главчев. „Подкрепяме всички справедливи искания на протестиращите и се питаме защо се случва в такива форми“, коментира той окупацията на Ректората на СУ.
 
„Ако управляващите се бяха вслушали в исканията за оставка  и прозрачност, сигурно нямаше да се стигне до окупацията и не е лошо да погледнем Украйна и да не допускаме да се случва нещо такова, а най-лесният начин за това са нови избори, защото очевидно голяма част от обществото не приема това управление“, коментира Главчев.

Той обяви, че в партията се обсъжда възможността за общ опозиционен  митинг, на който всички, които са недоволни от това управление, да покажат позициите, но уточни, че това е заявка и няма конкретно решение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля ви, махнете това нещо на снимката (горе). Нали знаете, че в този сайт влизат малолетни и непълнолетни ? Поне закрийте главата на това нещо !
94
6
 
10
 
! Отговори
Авс преди 10 години
Абе някой дава ли си сметка, че искат да узаконят купуването на гласове?!! Усетиха се, че не стават за нищо "политиците" ни и че на следващите избори още по-малко хора ще се излъжат да им гласуват и измъдриха вече начин. Е.а ти наглостта!
93
0
 
3
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До Анонимене после тези 2 милиона ще трябва да се къпят само с червен *** три петилетки,най-малко...
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Peevski prezident ....zovat nizshite tvari ot centralata na Pozitano
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз няма да гласувам и ще си платя глобата, ако има такава. Пък да видим тогава. Не мога да ме накарат на сила. Нека си делят откраднатото, а вие зяпайте. Избрали сте ги вече и не можете да направите нищо.
90
1
 
11
 
! Отговори
osata преди 10 години
Ха, ха! Разсмяхте ме.По-голям брой гласували = по-големи субсидии. Станахте много алчни.Няма нищо качествено в листите, това е причината за масовия отказ от гласуване. Освен това се изредихте всички възможни цветове партии, а ставаме все по-бедни, т.е. всяка партия се чуди как да ограби народа, а най-големите богаташи станаха политиците.Но има решение, ако се приеме задължителното гласуване - една диагонална черта на бюлетината...и ще бъде невалидна, съответно без един глас.Еееее?
89
1
 
5
 
! Отговори
96579 преди 10 години
"Според депутата Данаил Кирилов "по този начин ще се подчертае гражданският ДЪЛЪГ на избирателите..", вероятно е техническа грешка, но добре звучи, още повече, ако има кой да обърне внимание на дългия :))))))
88
0
 
9
 
! Отговори
задължителен секс преди 10 години
А задължителен ежедневен секс? Който не прави да му мисли!
87
3
 
10
 
! Отговори
Гейко Гейков преди 10 години
Боже,колко красив мъж...Желая го.
86
2
 
14
 
! Отговори
Задължително гласува преди 10 години
Задължителна казарма за жените и по-специално за Цеца :)
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЛАСУВАМ ЗА МИНИМУМ 48 ЛВ
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тоя травестит,грипна епидемия нема ли бе?
83
0
 
6
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До ранобуднитепияндета....е, ако не е Цецка, ще е мая....се в г.....а...
82
1
 
7
 
! Отговори
манго преди 10 години
хе 20 то тез + 50 от Станишко ши гасувам секи ден
81
0
 
14
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
А за образователен ценз защо не се говори, което за мен е по-важното?Как човек, който не може да каже "конституция" правилно и не знае какво означава може да определя кой да управлява нас?
80
1
 
3
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До СпонгиЗащото ще ни видят насраните ***...
79
3
 
14
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Без значение по какъв начин ще е, задължителното гласуване трябва да се приеме, за да може да се чуе гласът на обикновеният българин и да се намали влиянието на ДПС и подобни етнически партии... докато все още сме повече от *** и турците де
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 78 - когато тези които са гласували получат облекчени лихви за ток, вода и парно, на всичик ще им се приисак да гласуват. В гърция има нещо подобно.
77
9
 
14
 
! Отговори
Ben преди 10 години
До номер 56: Абе червенотиквеничковче, не разбра ли че най-големите плюнки излизат от устите на БСП, а не на ГЕРБ. Престани да манипулираш!!!
76
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственото задължително на туземна територия е:ГЛАВИТЕ ДА ВИ ВЗЕМЕМ! КОМУНИСТИ/ТЕРОРИСТИ!