Нека гласът на народа бъде чут, а не купен!

Плевнелиев зове за референдум за мажоритарния вот и задължителното гласуване
Обновена: 29 яну 2014 23:24 | 29 яну 2014 20:11, Веселина Йорданова
350
Нека гласът на народа бъде чут, а не купен!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев предлага на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум по въпроси, свързани с избирателната система през май заедно с евровота.

"Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум", аргументира се държавният глава в обръщение към нацията, излъчено по БНР и БНТ.

Още по темата

Президентът посочи и три конкретни въпроса за допитването: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 

Държавният глава предлага националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за евродепутати. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията. Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам, ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие, заяви президентът.

Той посочи, че в проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. По думите му това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите. Според Плевнелиев смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им.

„Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители. Участието на мажоритарни кандидати на изборите ще даде възможност на личностите да отстояват идеите си. Сред позитивите на смесената система са преодоляване на разединението в обществото и стабилизиране на партийната система. Запазва се партийното многообразие, но се гласува и за личности“, аргументира се президентът.

Според него задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите. Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра, смята държавният глава.

Той уточни, че целта на допитването за задължителността е всеки български гражданин да се ангажира с общите дела и с начина, по който се осъществява публичната власт. "Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот.  Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове", категоричен е президентът.

По думите му електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света.  Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите.

Според президента, ако българските граждани на референдума кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота. Президентът е убеден, че електронното гласуване е бъдещето и колкото по-рано бъде направена тази крачка, толкова по-устойчиво ще е решението.

В обръщението си към нацията президентът заяви, че демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството. "Няма автентична демокрация без представителност на вота. Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага", призова президентът.

Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас, завърши държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм гласувала за тоя, но предложенията са добри, с изключение на задължителното гласуване. Вместо него не може ли да се предложи образователен ценз, например хората, които нямат основно образование да им се забрани да гласуват. В Конституцията е записано, че основното образование е задължително, значи граждани, които нямат такова нарушават основния закон на страната и не би трябвало да им се дава думата по какъвто и да било въпрос.
21
6
 
33
 
! Отговори
Бг преди 10 години
Електронното гласуване е решението. Все пак повечето от нас живеят в 21-ви век...
20
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ на задължителното гласуване, ДА на на гласуването с поне основно..
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 25 petio , ei tur4e stiga si se prdtsvaial s bulgarsko ime , iasno shtom si protiv prezidenata si protiv bulgarite , tova koeto predlaga prezidenata e samo v polza na bulgarite ,toi sika ne samo *** i turcite koito glasuvat na izborite da opredeliat sydbata na bulgarina
18
15
 
30
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Предложението на Плевнелиев е логично и наложително... - стана ясно, че той е истински държавник...Сега ще чуете истерични викове от страна на БСП, но най-засегнатите - ДПС - направо ще пищят...
17
10
 
22
 
! Отговори
офжлжкбкфжьф преди 10 години
Подкрепям.
16
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За първи път ми хареса президента!Аз ще гласувам ЗА,ЗА и ЗА и по трите въпроса!Крайно време е *** да спрат да решават съдбата на тая държава!Щеше да е прекрасно да беше предложил и образувателен ценз,но и това е добро начало!
15
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Член 10 от Конституцията постановява, че да гласуваш е право. Искането за задължително гласуване е опит лишаването на хората от още едно тяхно право. Отделен въпрос е какво става с български гражданин, работещ работи в страна, която не разрешава на чужди държави да организират избори на нейна територия. Как българската държава ще даде възможност на такъв гражданин да изпълни задължението си да гласува?
14
11
 
12
 
! Отговори
Миииииииилост преди 10 години
не мога да кажа нищо, защото наоколо се носи смрад на неомита п-тка.
13
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви споменавам ли колко милионни данни хакнаха напоследък?Докато няма международни закони за сигурността на електронните съобщения и органи, коита да осигуряват и контролират тази сигурност, тази идея по същество представлява опит за държавен преврат. Питайте Сноудън. А тези които плащат данъци на чужди правителства, нямат право да се намесват в суверинитета на българския народ.
12
18
 
23
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
Като им затвориха костинбродската печатница , ще пробват с измами в нета...Абе , милиционерите не искат да пуснат кокала.Това е.А задължителното гласуване е просто наложително.Но защо помака не прояви тази инициатива миналата година?...Защото и самият *** е избран с фалшиви бюлетини...
11
12
 
12
 
! Отговори
Николай преди 10 години
До СТРАНДЖАТАи кво като иде, той е най добрия президен от прехода ....
10
14
 
16
 
! Отговори
Вдигни се .... преди 10 години
и туй недоразумение на природата ДА ГО ??????Каок ли го -бе женка му?
9
20
 
21
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Драги сънародници, които гласувате за престъпните партии БСП-ДПС-ДС , не ви ли омръзна да ви лъжат и подиграват 70 години едни и същи ***. Бедни, гладни и необразовани, но верни на партията майка и на ДС. Щом ви харесва гласувайте и мизерувайте. Другите , които са в дясно и сами могат да се оправят и не чакат на социални помощи. Апропо забравих да ви честитя мин.пенсия от 500 лв. и заплата от 1000 лв. Хайде чао и пак да гласувате за БСП-ДПС-Атака-ДС, защото ще обещаят по 1000 лв. и 2000 лв.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направете дебати с компетентни хора в областта и с различни гледни точки по тези теми.Ние нищо незнаем за материята на тези предложения!Обяснете има ли рискове и как ще се борите с тях?Това е нещо коренно ново и големите партии пак ще направят закона, че да моделират резултатите!Няма говорене за това, хвърлете светлина, обяснете и тогава ще гласуваме.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
podkrepia zadyljitelnoto glasuvane i elktronnoto ,tova shte e samo v polza na bulgarina,i osobenno za bulgarite v chujbina koito nemogat da idat do sekciiite shte im se ulesni mnogo
6
37
 
22
 
! Отговори
Тъй ,де... преди 10 години
-*** си е -утка!А Росито Плювналиева таман подхожда на израза: -ПУ-КА !!!
5
24
 
52
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Подкрелям го ! И ще гласувам
4
45
 
34
 
! Отговори
Оооооооо, нееее преди 10 години
Стига ни торвмозете с тоя ЖЕНСКИ ПОЛОВ ОРГАН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
55
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прилича на плъх!