Да се създаде пенсионен фонд за коректни съдии, предлага Минчо Спасов

Съдиите, които не са извършвали нарушения, трябва да получават двойна пенсия
30 яну 2014 09:01, Елена Кирилова
26
Да се създаде пенсионен фонд за коректни съдии, предлага Минчо Спасов
Снимка: Bulgaria On Air

Една от стъпките за справяне с проблемите в съдебната система е създаването на пенсионен фонд за съдии, които не са извършвали нарушения на дейността си.

Идеята е този фонд да осигурява двойна пенсия на коректните съдии, а бюджетът за него трябва да идва от държавата. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Според него мониторинговият доклад на Европейската комисия е диагноза, показваща, че българското общество е болно.

Критиките в този доклад не са насочени само към съдебната система, а към всички българи, твърди експертът.

Моите критики са насочени към това, че нашата съдебна система и политиката не се ориентират към истинската цел на държавата – създаването на стабилност, коментира Спасов.

Той твърди, че голяма част от депутатите в България не разбират същността на Инспектората на съдебната власт. Той изрази съжаление, че в момента сегашните правомощия на закона предполагат, че главният съдебен инспектор може да направи проверка на съдия, но не може да го накаже. Според Спасов системата ще работи много по-добре, ако инспекторът има правомощието да налага леки наказания.

Друг инструмент за въздействие върху недисциплинираните съдии е, когато горната инстанция констатира грешка на долната за пръв път, само да отмени решението. При повторно нарушение горната инстанция обаче трябва да даде долната за дисциплинарно наказване.

Спасов е категоричен, че е важно Висшият съдебен съвет да не е инструмент на политиците за назначаването на съдии. Той подчерта, че се носят слухове, че назначаването на съдиите става или чрез някой политик, или през масонски ложи.

Шансовете следващият мониторингов доклад на ЕК да е по-позитивен са големи, твърди експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честните съдии,за да вземат двойна пенсия,нечестните,които решават делата в зависимост от рушветите, трябва да им се отнеме пенсията.Тъй и тъй престъпната им природа е помогнала да си скътат черни парички за бели дни.
22
0
 
3
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 10 години
Първо дай определение за честен съдия!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коректните да си земат заплатата, некоректните в затвора.
20
0
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 10 години
Този пундьо знае ли приказката "да те пази господ от *** човек с инициатива".
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредното безсмислие от човек,представляващ се за политик!!!!То и акъл требе,не само ранъ!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТемидЕ как към кого...Към тези който плащат най-добре,като държавата е на последно място(ако въобще е в списъка).
17
0
 
10
 
! Отговори
?! преди 10 години
Все си мислех, че гъонсуратлъкът има някакви граници, ама съм се лъгал...
16
0
 
11
 
! Отговори
Z преди 10 години
Двойно заплащане, за това, че си си вършил работата?! Тогава трябва така за всички професии. Правилното е - половин пенсия за съдиите, които не са си вършили работата. Да не споменаваме, че е трябвало да бъдат уволнени заради това, далеч преди да стигнат до пенсия.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая *** не беше ли от кохортата на мадридския мушеник?
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ми прилича на онзи закон в Гърция, според който се давали премии на служителите, които идвали навреме на работа. Идеята, че съдиите, които не са извършвали нарушения, трябва да се награждават с двойна пенсия, звучи абсурдно. Съдиите по подразбиране не трябва да извършват нарушения, а на тези, които го правят, мястото им е в затвора.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало, вие знаете ли по колко заплати се изплащат на съдии и прокурори при тяхното пенсиониране? С тези пари дори нямат нужда от пенсии. Откъде накъде пак нормалните граждани със своите осигуровки ще спонсорират пенсиите на тези служители, които на всичкото отгоре са най-богатите хора в държавата и още по на всичко отгоре не си вършат работата. Хайде, стегнете се моля ви се.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коректни съдии?! Къде ги има в България? Когато някой партия лансира някой "коректен" съдия, опозицията му вади резила и кандидата отпада. Примери искате ли? Последния е от вчера. Хората ненавиждат и мразят депутатите си. Самата дума депутат ги отвращава. Следващото което мразят е думичката съдия. Свързват я със всичко друго но не и с честност, почтенност, справедливост, безпристрастност, необвързаност. Съдия за хората означава корупция, мошеничество, алчност, обвързаност, слуга на мафията.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По- добре е на коректните да им се дава цялата пенсия и заплатите при пенсиониране, а на некоректните с наказания да нямат право на заплати при пенсиониране и да получават половината от полагащата им се пенсия. П.П. Щом един съдия какъв съдия може да бъде, как ще отсъжда- просто да си дава оставката. Ако крадеца получи присъда от некоректен съдия, крадеца длъжен ли е да изтърпи наказанието или да попита съдията как така непочтен съдия ще го съди за непочтени негови действия.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз мисля, че по-работещо би било, да се приеме закон за много по-строги наказания за провинилите се съдии.А предложението, на иначе уважавания от мен Спасов е меко казано абсурдно.Защо да ги поощряваме за това, че са си вършили работата по начин, за който иначе им се заплаща.Все едно аз да получа двойна пенсия за това, че нямам ден със закъснение на работа. При това, тази пенсия да ми я плаща държавата.Ами, че работодателят ми с удоволствие няма да ми пише, иначе направените закъснения.
9
1
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не съм сигурен ,че ще има основание някои да го ползва.
8
2
 
2
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
От 70 години БКП-БСП-ДС тормози хората и Държавата. Крайно време е това да престане, защото България си загива от тези ***. След 9.09.1944 г. избиха над 200 000 невинни хора. Сега продължават същия геноцид но с други средства. Бедност, мизерия и престъпност се шири навсякъде. *** крадат и убиват електората та БСП по селата , а Йовчев пази само депутатите от народната любов. Бог да пази България от БСП-ДПС-Атака-ДС.
7
1
 
6
 
! Отговори
аман бе преди 10 години
БЕ МИНЧО БЕ КОЙ НЕ Е НАПРАВИЛ НАРУШЕНИЕ /ПРЕСТЪПЛЕНИЕ/ ОТ ВАС МАГИСТРАТИТЕ.ВАС НЕ ДВОЙНИ МИ НИКАКВИ ПЕНСИЙ НЕ ТРЯБВА ДА ВИ ДАВАТ СВОЛОЧМАРШ В ЯМБОЛ
6
1
 
10
 
! Отговори
Momo преди 10 години
По тази логика дайте на всички хора, които нямат наказателни присъди да получават двойни пенсии. Защо дискриминирате останалите хора?! Нима само съдиите заслужават?!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"съдии, които не са извършвали нарушения на дейността си"до там прочетох статията и вече се изумих от неяостаналите "СЪДИИ" не пенсия а куршуми трябва да получават
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Достатъчно имат в личните си сметки,не за двойна пенсия ,а за тройна ,ако ще и колкото орлите да живеят .