МВР спряло бежанците, инак сега щели да бъдат с 15 000 повече

Цветлин Йовчев призна, че условията в центровете не са добри
Обновена: 5 фев 2014 17:18 | 5 фев 2014 16:00, Веселина Йорданова
54
МВР спряло бежанците, инак сега щели да бъдат с 15 000 повече
Бежанци от центъра в Харманли. Снимка: Булфото

МВР шефът Цветлин Йовчев съобщи, че ако не са били предприетите от кабинета мерки по кризата с бежанците, сега у нас щяло да има 15 000 души повече.

Вицепремиерът отчете "системен и целенасочен подход" на правителството, в резултат на което към момента са овладени основните процеси, които пораждат заплахи и рискове за страната ни.

85% е изпълнението на мерките по националния план за управление на кризата с бежанците. Четири дейности са в процес на изпълнение и още 15 имат хоризонт до 31 март. Данните са от доклад на министъра, който той е представил на заседанието на Министерския съвет днес.

Йовчев е оптимист за цялостното изпълнение на плана и очаква като резултат "окончателно да се поздравим с успешно управление на тази криза".

Той обаче изтъкна и заварените от управляващите слабости. По думите му системата за ранно предупреждение не е действала ефективно, независимо от двете стратегии, в които тези рискове са отчетени.

През цялата 2012 г. е отчетено 2,5 пъти нарастване на нелегалните емигранти, фактор, който не е стимулирал действия от страна на властите. Йовчев отчете още, че сме били неподготвени откъм места за настаняване, макар да са планирани 800 легла допълнително.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за изразходваните средства за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци. За целта са били заделени 200 000 лева, но не е ясно все пак за какво са дадени парите.

"Заварихме в Харманли буренясала поляна без ток, вода и канализация", уточни Йовчев.

Със заповед на вътрешния министър е създадена работна група, която ще провери всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на средства за бежанците.

Липсата на капацитет за настаняване довела и до порочната практика бежанци, които не са минали процедура по регистрация, да се настаняват на външни адреси, което създава рискове за населението, отчете той.

В тази връзка Цветлин Йовчев припомни случая със Салахедин Бин Аладин, който намушка с нож 20-годишна продавачка в магазин в София.

"Не сме комуникирали добре проблема и с ЕС, в резултат на което получаваме едва 0.22% от европейския бюджет за такива цели. Външни граници, каквито са Гърция и Италия например, вземат 11.32% и 13.59%", пресметна той.

Министърът отчете много добри резултати по отношение на сигурността в местата за настаняване на бежанци, както и съществено подобряване на вътрешния ред и на пропускателния режим.

За 2011 година са издадени 192 бежански статута от Агенцията за бежанците, за 2012 – 177. За цялата 2013 г те са 2462, а само за януари 2014 година са издадени 833 статута.

Местата за настаняване са увеличени от 782 към 2012 година на 4060 към момента.

Все още обаче има затруднения за осигуряване на нормални условия в центровете във "Враждебна" и във "Военна рампа", заключи МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
14
 
! Отговори
msc преди 10 години
ooo, dobre , che sa bejantzite profesionalisti ot Asia i Afrika ! Te ste nauchat bg tzentralna darjavna administratzia da chete i da pishe na latinitza, moje bi?!da ima koi da pravi kompania na izostavenata ot bg narod bg tzentralna administratzia v Sofia, dokato se uchi da chete i pishe na latinitza!balgarite zaminavat masovo po sveta na Kocek tasi godina! - platiha si danatzite, vinetkite i adio, BG!
43
0
 
18
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
като не им харесват условията на ислямистките окупатори - обратно през границата, Никой не е длъжен да ги хрантути
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са бежанци а ПРЕСТЪПНИЦИ
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той и народа на израел е от същите ***, ама със самочувствие. Да си взимат братята и заедно да си се гушкат с иранците...
40
0
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Управляват ни хора които не са българи - Станишев Местан и въобще от 25 г насам хора които не са с български корени - хора мохамедани руснаци евреи - кака може при 5000 евреи които така се водят от 25 г - да има поне 50 % евреи в властта от 25 г насам ? След като САЩ и Израел правят размирици в арабският свят и граждански войни - нека те си приемат бежанците и да ги хранят и поят - къде е С Паси който обясняваше как трябва да свалим диктатора Садам ? Защо 2014 г никой не иска посланник в Ирак ?
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала на правителството и народа на Израел не прие нито 1 сириец и сега нямат ядове и не харчат парите на държавата си.Умен народ и туй то.
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо омаловажавате труда на тези които стоят на границата в палатки от почти четири месеца.Каквото зависи от момчетата там го правят.
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласувайте за АБВ
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА МАГДАЛЕНА ТАШЕВА ОТ АТАКА. САМО ТЯ ИЗКАЗА ИСТИНАТА НА ГЛАС.
35
0
 
24
 
! Отговори
ДА преди 10 години
Ако не бяхте ги пуснали, сега нямаше да има никакви. Как през 1999 г., когато войната в Косово беше само на 150 км от границата не вслезе един албански бежанец, а сега от 2300 км дойдоха 11 хил. Оставка, българоубийци!
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
още ще ни докарат това е временно затишие
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВР? Аз пък си мислех, че самите бежанци разбраха, че тук е по-зле и от Сирия и започнаха да ни заобикалят. Айде , моля комунистите да не се опитват да си вдигат рейтинга предизборно!
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА СИ ГИ ВЗИМАТ В ИЗРАЕЛ МАМКА ИМ ПОГАНСКА
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 9Като си толкова умен родолюбец, що не си родил 10 деца? А сега защо не пуснеш в апартамента и във вилата си 30-40 бежанци и ги храни, и жена ти и дъщеря ти да им осигуряват комфортни условия, защото иначе им се разстройва социално-психологическият статус. Гиди лицемери тъпоглави, дето пък се мислите за остроумни провокатори. Ха, бъзнах ли българите...!!!. Бъзнат ти е акъла, докато си бил в шкембето на майка си.
30
1
 
17
 
! Отговори
О Майко моя преди 10 години
О БЪлгария !ти любима майка на българите през вековете -Ти държава на три морета -Ти силна и величествена с Крумови закони и силни воини яхнали славата с бясно препускащи коне-Сега ти майко след 70 години руско-комуноидно робство си безъба ,стара и мащеха - твойте деца са облечени в дрипи и ходят гладни и нещастни- гордоста им е открадната от шепа червеногъзи макаци духът им е смачкан в забвение-Ти Майко си решила да бъдеш майка на макаците от сибирските пустини-на хора незнаещи нищо за теб-на макаци от ДПС/АТАКА/БСП кланещи се на Мохамед О Майко !
29
0
 
31
 
! Отговори
сиса преди 10 години
Стига сте се самозалъгвали че проблема с бежанците е оВладян?Нека се стопли пък ще видим?Какво става с преградата? Сега е студено после няма да има време и т.н. ...Нали имаше някакъв срок ?Как е ?
28
0
 
23
 
! Отговори
баце киро преди 10 години
Демек де казват че можеше и още по зле да си вършат работата...
27
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
О БЪлгария ! ти любима майка на българите през вековете -Ти държава на три морета - Ти силна и величествена с Крумови закони и силни воини яхнали славата с бясно препускащи коне - Сега ти майко си безъба ,стара и мащеха - твойте деца са облечени в дрипи и ходят гладни и нещастни - гордоста им е открадната от шепа хора духът им е смачкан в забвение - Ти Майко си решила да бъдеш майка на хора от далечните пустини - на хора незнаещи нищо за теб -на хора носещи *** и кланещи се на Мохамед О Майко!
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като знам наще митничари колко са алчни, подкупни и мазни ме е страх да си помисля какво минава през границата ежедневно.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя се е взел на сериозно. Проблемът не е че лъже! Проблемът е ,че си вярва и ни прави нас на будали