Депутатските заплати във фризера, замръзват на 2196 лв.

ГЕРБ внесе предложението, БСП и Атака "за", от ДПС мълчат
6 фев 2014 17:30,
65
Депутатските заплати във фризера, замръзват на 2196 лв.
Снимка: Dnes.bg

Депутатските заплати най-вероятно ще бъдат замразени, след като днес ГЕРБ внесоха проект за решение възнагражденията на народните представители да не се покачват.

По закон те растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2010 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати на ниво от 2196 лв., а пленарната зала го гласува.

Януари месец това не беше сторено и опозицията възнегодува, че по време на тяхното управление заплатите са били стопирани, а сега ще бъдат индексирани с 350 лева отгоре на народен избраник.

"Като видим как работи този парламент, няма как да не изпитаме срам, като изведнъж ни се увеличи заплатата", аргументира предложението на ГЕРБ Димитър Главчев.

"Лицемерие от страна на управляващите е да хвърлят трохи на българските граждани, като едновременно с това допускат увеличение на депутатските заплати. Отговорност от наша страна е да бъдем солидарни с всички наши съграждани", включи се и Милена Дамянова.

Колегата им Александър Ненков пък обяви, че макар да има известна доза популизъм в замразяването на депутатските заплати - това действие е правилното в настоящата ситуация.

"Да, ще замразим депутатските заплати", коментира минути по-късно зам.-председателят на НС Мая Манолова с уточнението, че това трябва да бъде сторено и за заплатите на министрите.

Тя обаче предупреди, че трябва да се прецени по какъв начин това решение ще се отрази на заплатите в други сектори.

"Лично според мен в тази си част решението на парламента може да бъде преосмислено. Да, за заплатите на депутатите безусловно, но за останалите групи, чиито заплати са вързани заедно с депутатските, може да се помисли", посочи лявото острие.

"Безспорно доходите на българските граждани се повишават – това е факт по време на управление на правителството на Пламен Орешарски", пресметна тя.

От "Атака" биха подкрепили предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати, обяви Деница Гаджева.

"Заплатите на депутатите са достатъчно високи, ние можем да живеем с тях", каза тя и припомни, че националистите са били и за премахване на субсидията за партиите. 

Според нея трябва да се помисли как да се увеличи минималната заплата и минималната пенсия, защото те са важни за бита на обикновения българин.

Засега от ДПС мълчат по въпроса, но в края на януари Йордан Цонев обяви, че не вижда причина доходите на народните избраници да не бъдат актуализирани.

"Ние не работим ли, какво? Депутатските заплати не се увеличават по презумпция, а ако се увеличават доходите на хората. ако средната заплата се увеличава, защо? Може би ви се струва, че мързелуваме? Аз лично работя по 12 часа", заяви тогава той.

В крайна сметка решението за замразяването на депутатските заплати ще е на пленарната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То се вижда той се лакуми и кой какъв е - само от ДПС " мълчат" !!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vsichki paraziti koito sa zagrabili blagata na darjavata triabva da badat izbiti edna darjava koito nee na naroda nee darjava .
49
0
 
2
 
! Отговори
валя преди 10 години
То от многото учене сме на този хал.Всички много знаят ,много спорят и накрая каква държава само оформиха.Бедна,мизерна, но ако беше обратното,хората да имаха работа до ходи ,да са здрави и образовани никой нямаше копче да каже.Знае ли някой това образование как са го получили?Половинато са калинки ,100% е сигурно.
48
0
 
4
 
! Отговори
баба ти цоцка помни преди 10 години
Държавата е на народа ,но се управлява като през Живково време нищо не се е променило за 24 г.Тогава Живков и шепа избрани решаваха съдбата на българина .Сега Станишев и шепа задкулисни играчи повтарят сценария.Цялата система се точи с остарели закони които важаха за едно др.време и се коваха през това време.Факт ,че нищо не се направи бързо да се изравним с др.европейски държави говори ,че всички управници до сега не са знаели какво правят освен да крадат и ***.
47
0
 
6
 
! Отговори
90в преди 10 години
Това е илюзия ,че депутатите живеят само със заплатите си.Имат много странични доходи които не обявяват гласно.Така ,че муха ги охапала.Пък като искат да получават повече да станат като Бил Гейтс или си работят в частната фирма.Не че нямат фирми ама са свикнали на лукс и в това е проблемът.
46
0
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 10 години
Да разбираме ли ,че цели семйства смучат държавата тоест нас които реализираме продукт а пиявиците смучат наготово.Работели по 12 ч.казва Цонев.А часните фирми 80% допринасящи за БВП които внасят данъци за да съществава тази държава те по колко работят?Много изморени тези депутати бе!Ами 24 год.като се прехвърляха от кълка на кълка нека да се изпотят ,че и държавата да усети от труда им.Т.е да си заслужат парите които им даваме.Нали сме им работодатели вкрайна сметка.
45
0
 
5
 
! Отговори
345 преди 10 години
В миналото депутатите са ограбвали по същия начин българските граждани чрез високи заплати и нечисти зделки,строяли са големи къщи като дворци в страната и чужбина.И какво е станало с тях,всеки случай не са ги взели в гроба си със себеси.Ощетили са гражданите иса ги държали бедни в името на това да парадират с разкоша си,но всичко е останоло на земята.Днес сградите се ползват от банки и институции вместо тези пари да са останали за по -доброто съществуване на народа.
44
0
 
3
 
! Отговори
Realist преди 10 години
Като на времето не ви се е учило ше взимате по 300 лева и ще мълчите! Не може хора завършили с образование, доказали се, да взимат колкото вас, не може!!! За това обвинявайте първо вас, чак тогава депутатите... никой няма да ви даде на готово. Как искате някой добър специалист икономист примерно да работи в парламента и да взима 1000 лева, като може да отиде в частния сектор и да взима по 3500? Услугата според заплащането, дами и господа.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1. Жената на министъра на културата е министър на здравеопазването. 2.Любовника на Мая Манолова е министър. 3 Жената на Местан министър. 4. За министър на проектирането бе предложен топ-аферист, а после бе заменен от другаря му по стая. 5. Министърът на околната среда е жена на осъден за източване на държавния резерв. 6. Министърът на културат а има извънбрачно дете от министърката на здравеопазването. 7. Министърката на здравеопазването е найдобрата приятелка на половинката на Станишев за пред медиите Моника Йосифова. 8. Министър на външните работи истинската половинка на Станишев Кр
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плюс заплатата тези червени ***,карат хубави коли и им се плаща бензина...Живеят в хубави апартаменти(оборудвани) - без да дават стотинка и т.н. - НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ на тези ***
41
0
 
2
 
! Отговори
депутат преди 10 години
с такива мизерни заплати ,ние ваще 240 любимци трудно ще вържем двата края.Ние сме свикнали на висок жизнен стандарт.
40
1
 
8
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Трябва да се увеличат заплатите на депутатите!За 2196 лв. никой депутат няма да иска да работи за народа.И така няма да имаме Парламент!А като нямаме Парламент-няма да имаме:Волен,Станишев,Манолова,Местан,..и т.н.И толкова ще ми е ТЯГОСТНО без тях!Не мога да си представя живота си, без коментариите на Жаблянов,Кутев,Д. Цонев К.Нинова...!И като си помисля за това ,че тези хора ще са ограничени финансово за елементарни неща,НАПРАВО МИ СЕ ПЛАЧЕ...Свиквам МИТИНГ в ПОДКРЕПА НА УВЕЛИЧЕН..
39
0
 
11
 
! Отговори
смяххх преди 10 години
замразяват ни очите за пореден път горките депутати,който обядват за по 50лв в луксозните заведения около парламента...
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Негласуващ мазохити са, а депуткатите са кавалери
37
0
 
18
 
! Отговори
антидепуткат преди 10 години
На никого не му пука. Всички си мълчат. Затова хранете депуткатите и целият им сой, а вие си си гладувайте. Между другото безплатната храна която ядат тези *** в парламента, вие може само да я сънувате.
36
0
 
28
 
! Отговори
Негласуващ преди 10 години
Най-бедният народ в Европа си отглежда скъпи депутати със скъпи коли и екстри, които да работят срещу интересите му.Очевидно политическата памет на българина е къса.
35
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РАБОТЯ ПО ЦЯЛ ДЕН ФИЗИЧЕСКА РАБОТА И ВЗЕМАМ 450 ЛЕВА. ОБЩО ЗА СЕМЕЙСТВОТО ИМАМЕ 850 ЛЕВА. КОЛКО СЕ ПАДА ЗА МЕСЕЦ НА ЧЕТИРИЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО...СЛЕД МАЛКО ЩЕ ВЕЧЕРЯМЕ , ЛЕЩА ВАРЕНИ КАРТОФИ И МНОГО МАЛКО КАРНАЧЕТА, СЪЩОТО МЕНЮ ОТ ВЧЕРА. ТЕЗИ ПАРЛАМЕНТАРНИ *** ЩЕЛИ ДА БЪДАТ СОЛИДАРНИ. НЕ Е ЛИ ПО ПРАВИЛНО ДА СЕ ХВАНЕ ДЕБЕЛИЯТ САП, ДА ГИ ИЗДЕБНЕМ И ДА ИМ ИМ НАЧУПИМ ЗЪБИТЕ
34
0
 
32
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"Депутатските заплати във фризера, замръзват на 2196 лв."Вижте България на какво прилича, докато си играете на политика, вижте си доходите и банковите сметки, вижте си шкембетата и мазните си оядени мутри и ми кажете тези заплати с какво сте ги заслужили?
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам да им се дадът по 100,000 евро месечно и да умрът от преяждане !!!
32
0
 
12
 
! Отговори
GADOVE преди 10 години
KAKVO UVELICHENIE BE GADOVE,DUPESE BOKLUTZITE MULCHAT ZASHTOTO ZNAYAT SAMO DA GRABYAT..TALIBANINA SI E TALIBANIN..