И след отмяната на единната сметка запазваме логиката й!

Тепърва ще се изработят новите правила, обясни Чобанов
Обновена: 6 фев 2014 16:37 | 6 фев 2014 16:37, Деляна Петкова
16
И след отмяната на единната сметка запазваме логиката й!
Петър Чобанов Снимка: архив, БТА

Дори и след отмяната на единната данъчна сметка на гражданите и бизнеса правителството ще запази логиката й – задълженията да бъдат погасявани по давност, заяви пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов.

Както Dnes.bg писа, КС отмени единната сметка за приходите, с която отпадна възможността гражданите и фирмите да посочват кое от задълженията си към данъчните погасяват, а с вноските им автоматично се покриваше най-старото.

Тепърва ще се изработят новите правила  - дали ще има една сметка с четири подсметки или четири отделни сметки, в които да се плащат данъчните задължения, задълженията към НОИ и НЗОК, ще стане ясно през следващата седмица. Промените ще бъдат правени заедно с бизнеса, гарантира още Чобанов.

Реално новите промени трябва да бъдат готови, преди решението на Конституционния съд да бъде обнародвано в Държавен вестник.

2013-а година приключва с добри фискални показатели спрямо заложените нива и предварителните очаквания, коментира малко по-рано финансовият министър по време на блиц контрол в комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.

Той посочи, че бюджетният дефицит е 1,8% или със 150 млн. лева по-малко от заложените лимити от 2% от брутния вътрешен продукт. „С други думи, можехме да си позволим да похарчим още, но преценихме, че няма такава необходимост“, обясни министърът. Държавният дълг за миналата година е 14,1 млрд. лева спрямо 14,6 млрд. лева, записани в закона. Фискалният резерв е над законния минимум и е в размер на 4,7 млрд. лева, отчете още Чобанов.

Първоначалните резултати на двете приходни агенции за януари 2014 година показват по-добри резултати от началото на 2013 година, посочи финансовият министър. Той коментира, че предстои и назначаване на подбраните кандидати, които да участват в звеното за фискален контрол.

Още по темата
Тази институция беше предложена още през септември 2013 година и до момента се извършва подбор на персонала. Интересът към звеното е огромен – получени са повече от 3 хил. кандидатури. След като бъдат назначени, експертите ще преминат и през обучение.

Румен Данев сам подаде оставка и инициативата за неговото освобождаване идва от самия него, допълни още Чобанов по повод напускането на зам.-директора на Агенция „Митници“.

Чобанов отказа да коментира репликата на премиера, че за Данев е имало „неблагоприятна информация, но каза, че има данни за влошаване на работната среда след назначението на Данев.

Публичната инвестиционна програма ще бъде продължена и през следващата година, обеща още финансовият министър. Фондът, който ще разпредели 500 млн. лева през тази година, трябва да върне растежа в общините и достига до 2/3 от общините в страната. Досега средства са били отпускани за 25-30 общини, коментира още Чобанов. Програмата е била добре популяризирана и са получени голям брой предложения на обща стойност 2 млрд. лева. „Това показва нуждата от инвестиции в регионите“, коментира той.

Подборът е бил в ускорен порядък, за да могат общините да подготвят обществените поръчки по проектите. Апликационните форми са били олекотени, а отговорността за изпълнението на проектите носят бенефициентите.

По-добрата среда за живот носи позитиви. Няма значение дали става въпрос за малки и големи населени места, „защото хората го заслужават“. Така финансовият министър коментира данните на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, според които за облагородяване на пешеходните зони и местата за отдих на село Чавдар с  население от 1,2 хил. души, са били отпуснати 1 млн. лева по Публичната инвестиционна програма.

Развитието на малките населени места ще помогне за икономическия растеж на регионите и увеличаването на заетостта, обобщи Чобанов.

Още финансови новини четете в Investor.bg


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Тези пак се н_каха!Страхотни "експерти"!ОСТАВКА на олигарски!
14
0
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Правилно ли го разбрах тоя? Пак си плащаш нещото с изтекла погасителна давност ами и на банките гушите пълнят. Да ни е честито "соци'листическото правителство"
13
0
 
11
 
! Отговори
Чубака преди 7 години
представете си го този с овчи калпак и гега !
12
0
 
15
 
! Отговори
баба Вуна преди 7 години
тоя момък ми е по-арен и от Серьожка...
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Певицата Люси Дяковска е отвратителна лесбийка.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нема -нема и като ни пуснете някоя лъжа
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гола вода !
8
0
 
13
 
! Отговори
Емигрант в БГ преди 7 години
ЕТО ТОВА Е ДА СИ НАД ЗАКОНА!!! А ОТ НАС ИСКАТ ДА ГО СПАЗВАМЕ!!!!!!
7
0
 
14
 
! Отговори
ОТЧАЯН преди 7 години
До АнонименКАТЕГОРИЧНО НЕ!!!! ЛОГИКАТА Е, ЧЕ ВИНАГИ ДЪЛЖИМ!!!!! И КАТО ТРЪГНЕШ СА ПРАВИШ СЛРАВКИ С ,, МНОГО'' ЛЮБЕЗНИТЕ *** МИНАВА ОКОЛО МЕСЕЦ!!!! И КАТО СИ СМЕНЯТ ВСЯКА ГОДИНА СОФТУЕРЪТ ИМА И ,,ЯВЛЕНИЕТО'' МИГРИРАЩИ СУМИ!!!! ОТ НАШИТЕ СМЕТКИ В НАП, НО НИЕ ГИ ДОКАЗВАНЕ ОТНОВО!!!! ДОКОГА?!?!?
6
3
 
7
 
! Отговори
алилиии преди 7 години
кво стана с долен сиктероф, нали вече нема имунитет па нищо ни са пише ни са говори, щеа да го съдат ... помлеа работата и след 2 седмици, па наноо "ескадроните летат"... еее ноо гнусна ***, съде фесове, съде куманисти
5
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 7 години
В момент ,когато нещата са зле решихте да тръскате хората за пари ,които ги няма.Каква реакция сте очаквали,опашки от мераклии за предприемачи и желаещи да се разплащат.Даже не е ясно дали са истински длъжници.
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Логиката на единната сметка беше да не се пишат по няколко платежни и да се събират от банките за всяко едно такса превод ...
3
0
 
26
 
! Отговори
Оня преди 7 години
След изказването на Стойнев, ето го и другия *** :)))))Маха сметката, но запазва логиката...Всъщност какво правите?
2
0
 
26
 
! Отговори
Доколенков преди 7 години
Кво му е на момчето , бе, същия съсел като шефа си
1
0
 
27
 
! Отговори
Брат Пит преди 7 години
само бате ви Дянков щеше да оправи държавата ако беше Мин Председател, на ви са тоя Чобанин и гнилия Орех !