"Най-социалният закон за МВР" мина на първо четене на комисия в НС

Няма финансов ресурс за промените, контрират от ГЕРБ
Обновена: 6 фев 2014 18:45 | 6 фев 2014 18:34,
25
"Най-социалният закон за МВР" мина на първо четене на комисия в НС
Зам.-министърът на МВР Васил Маринов. Снимка, архив, Булфото

Това е най-социалният закон за МВР досега. Това се похвали зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Днес новият Закон за МВР мина на първо четене през социалната комисия в НС. Първото обсъждане на новия закон е било със синдикатите.

Маринов обясни, че служителите на вътрешното ведомство ще могат да изработват до 70 часа извънреден труд. Това е увеличение спрямо досега действащия закон за МВР, който регламентираше 50 часа извънреден труд.

По искане на синдикатите ще се разреши на лица, които осъществяват спортна дейност или например като хоби се занимават с пчеларство, да могат да работят в МВР. Маринов обясни, че сега има случаи на хора, които заради пчеларство са били освобождавани от МВР.

Запазва се конкурсното начало в МВР, но с две изключения. Те ще се правят за курсанти от висшите учебни заведения, които са били обучавани за нуждите на МВР и за лица, които са работели в държавни служители в службите.

Работещите на трудов договор ще могат да се возят безплатно в градския транспорт. Нощният и извънреден труд ще се заплаща по-високо. Маринов увери, че МВР ще може да се справи с тези нови разходи, без да се налага актуализация на бюджета.

Галентин Грозев от синдикален алианс „Сигурност“ обясни, че подкрепя закона. Ние не се молим за социални помощи, а за достойно заплащане, заяви Грозев. Той отправи призив към политическите партии да подкрепят законопроекта.

Маринов мотивира приемането на новия Закон за МВР с многобройните промени, които са правени в старите текстове.

Нарушена е систематиката и цялата структура, поради което се наложи създаване на проект на нов закон, обясни Маринов. Новият закон има за цел да разграничи и професионалните и политически дейности в МВР.

Главният секретар ще бъде с мандат и ще се назначава от МС по предложение на министъра. Дебатът не мина и без политически нападки. ГЕРБ веднага попитаха как точно ще стане преструктурирането, от което ще дойдат средствата за новите социални разходи.

Например ще подслушваме по-малко, обясни Антон Кутев от левицата.

Нямате финансов ресурс за това, което предвиждате, категоричен бе бившият социален министър, сега депутат от ГЕРБ, Тотю Младенов.

Маринов от своя страна обясни, че гражданите ще бъдат по-добре защитени, защото служителите ще работят по-добре, когато са по-добре социално обезпечени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: БСПпарламентМВРГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
ПОЛИЦАЙ 2 преди 10 години
До ПОЛИЦАЙСъгласен съм колега.
13
0
 
4
 
! Отговори
Митко9 преди 10 години
Да му е честито на колегата Боби новата длъжност - зам.министър.Журналистите не познавате ли управниците, та слагате чужди снимки? Една риза да купите на момчето!
12
3
 
12
 
! Отговори
ПОЛИЦАЙ преди 10 години
Чрез т.нар.извършена оптимизация-съкращение бяха отново орязани полицаите извършващи патрулно -постова дейност т.е. тия ,които са на улицата.На тяхно место нови няма да бъдат назначавани.Но не бе пипнат дори един *** от канцелариите.Казано на *** език реформа по комунистически.Да допуснем народа към, който принадлежим и ние да им изрази любовта си от близо.Замислете се колеги!!!!!!
11
3
 
5
 
! Отговори
POLIC преди 10 години
И САМО ЗА СВЕДЕНИЕ......ТУК НЕСИ АНОНОМЕН.....................КАДЕ СЕ СКРИ БЕ...................ДРАВНИК???
10
2
 
7
 
! Отговори
POLIC преди 10 години
До Anonimenще ти кажа храста.ама ако го намериш.................ти гарантирам че ще го осереш много здраво
9
1
 
5
 
! Отговори
wankata преди 10 години
много бездарници в тази система.........от ръководството............бивши военни,даскали,непрогресирали инйинери и кви ли не кадри на бездарното ни више образование ............и сас заплати колкото на трима редови полицаи.........,а те по интелигентни и умни от тях............................ИНСПЕКТОРИТЕ............-50%........АДМИНИСТРАЦИЯТА-50%,а вие тапаци ...........намаляте редовите ПОЛИЦАИ от улицата.....................няма дасе справите с никва престапност!!
8
2
 
5
 
! Отговори
POLIC преди 10 години
КАКТО И НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР ДЕ........И ТЯ ДОСТА ПРАЗНА...................и един савет...................да свали ХИЛЯДИТЕ началници..............дето за две стотинки работа не варшат.от автомобилите.и ще има гориво за селата i патрули...............че те много началници беееееееееееееееееееееееееее,бездарни.................учили по комунизма
7
4
 
5
 
! Отговори
POLIC преди 10 години
КАТО 4ета тук тапите коментари.................няма да е никаква загуба акосе счупиат ниаколко глави.....те така или иначе са празни!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
tt преди 10 години
izhod e za zakriem mvr. i sami da se pazim. eftino i efikasno vseki da ima orajie u doma si. na vseki bg grajdanin ste mu struva mnogo po-eftino da si kupi orajie i patroni, da gi izpolzva kato sa mu nujni.otkolkoto da plastame za izdrajkata na policeiska darjavna mafia.v vsyako selo i grad kato garmi pone edin pat orajie i ima otstrelyan prestapnik, ste imat vsichki respekt kam chujdata sobstvenost i chujdia trud. doverieto i lubeznostta mejdu horata v obstestvoto barzo ste narasne.:-))))
5
1
 
5
 
! Отговори
stanik преди 10 години
Най-после *** да си изпълнят социалната политика
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой иска силна полиция, политиците не искат защото ще ги разследва, хората не искат, че ще ги наказва, може би за това полицаите играят без правила
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност изнесеното тук е написано по много калпав начин, навярно за да могат вечните ревльовци да излеят "справедливото "си недоволство. Така се прави също когато се поднася изкривена информация по новости в областта на здравеопазването, отбраната, бдж. Да могат ревльовците да се нареват.
2
3
 
10
 
! Отговори
до Не така преди 10 години
Може би си имал в предвид под неграмонен шкембак баща си, и още му се сърдиш ,че те е направил такъв комплексиран недоносляк
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НЕ ТАКА!!!До като политиците започнат да спазват и да уважават законите,нищо няма да се промени!