Закон за кредитите ще качи лихвите, смятат от ДБГ

Предложението на БСП и ДПС е политически флирт
50
Закон за кредитите ще качи лихвите, смятат от ДБГ
Снимка: Булфото, архив

Лихвите на ипотечните кредити ще се вдигнат, ако недомислиците с измененията на Закона за потребителския кредит влязат в сила, твърдят от „България на гражданите“.

Предложението на БСП и ДПС е политически флирт с потребителите и представлява перфектен лост за оскъпяване на ипотечните кредити, заяви Бисер Манолов от икономическия екип на партията, съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

Като странични ефекти от реакциите на банките по повод измененията в Закона за потребителския кредит Бисер Манолов посочи, че предстои намалено търсене на ипотечни кредити и падане на цените на жилищните имоти, младите хора и семейства ще имат ограничени възможности за теглене на кредити при новите условия, може да се очаква нова криза в строителния бизнес и нови загуби за банковата система от „лоши кредити“, дадена на строителни предприемачи.

По думите на Манолов, държавата също е „страна“ по договора между потребителя на един кредит и банката му, и със свои действия, какъвто е случаят със Закона за потребителския кредит, може да предизвика
влошаване на бизнес климата.

Като аргумент той посочи, че следствие на промените, които ЗИД на Закона за потребителския кредит предвижда, ако  банката прогнозира спад на недвижимите имоти, ще завиши изискванията за самоучастие на кредитополучателите до 30% - 50 %, което ще е непосилно за хората и така ще се стигне до спад на ипотечните кредити.

Кредитити ще се оскъпят, прогнозира Манолов и добави, че банките не биха допуснали загуби и така крайната цена от всички тези мерки пак се плаща от потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
Има едно много по-голямо зло от БСП,ДПС,ГЕРБ,Атака,СДС,ДСБ,НДСВ и всички други политически партии.Това зло са БАНКИТЕ.Те нямат милост.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лихвите по влоговете са доста ниски.
14
10
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
На калпава ракета - космоса и е крив... Лихвите по кредитите са функция на лихвите по влоговете - защото те са "цената" на която банката "купува" парите с които дава кредити. Средната годишна лихва е около 5%, като се има предвид и инфлацията от около 1,5% излиза че няма как лихвата по кредит да е под 6,5 и то без да се имат предвид разходите на банката и банката трябва да печели - тоест нормалната лихва за кредит е около 10% годишно (ГПР). И тя реално е толкова за лица с доказан доход.
13
4
 
6
 
! Отговори
до10 преди 10 години
Да точно по този начин се отпускат кредитите.И какво?Виж статистиката и фактите.Все повече домакинства изпитват трудности при погасяването на заемите си,увеличава се броя на хората които не си обслужват кредитите.Ако щеш и 50 софтуера да направиш,несигурността и неизвестните в България са много и те си имат цифрово изражение в по висок лихвен % поради по-високия риск.Плащал си редовно защото си имал добра работа,утре идват нови управляващи,махат те за да сложат техен и ти са хващаш за палците.
12
0
 
25
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Нека обърнем монеата. А на мен гарантира ли ми някой депозите над 100 хиляди. Нямам 100% гаранция че ще си получа парите обратно ако банката фалира.Но разликата е че за банката има фалит, а кредитополучателя е в неизгодна позицияи за него няма.Двоен стандард може би?
11
1
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
До 10. Правил съм софтуер за профилиране и ще ти кажа. Човекът има кредитна история. --> следователно човек който 10 години не е изпускал вноска по кредитна карта или заем има много по голяма вероятност да е изряден от някой който е пресрочвал и е бавил.Човек който има добра работа и е търсен специалист(ИТ,Медицина,Инженерни специалности,Управленски персонал) е в по добра позиция от безработен и необразован.Гледа се имущество, разходи, възраст и т.н. Винаги има начин.
10
1
 
13
 
! Отговори
до 6 от 4 преди 10 години
Ако банката прецени че този човек има 95 % шанс да си плаща вноските ОК дава му кредит.Имали някой човек на земята който може да каже утре какво ще се случи?Как си го представяш това,банката да прецени дали даден човек ще си плаща вноските и как ще му се развие живота.Я малко по сериозно по темата.Нещо като личен хороскоп ли да ти правят?Ако управляващите управляват държавата добре,доходите ти ще се увеличават и по малка част от тях ще отиват за заема.Така е навсякъде по света,а ние наобратно
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банките виновни пак. :D Точно банките ви карат да вземате кредити. Не си го набихте най-накрая в главите, че кредита е възможност и е по желание, а не по задължение. Ама то голяма част от скотовете още си мислят, че бай Тошо ще ги пази. И аз не харесвам банките, заради глупавите им таксички и още повече заради некомпетентните им служители, но няма как да се сърдиш на банката си, че не можеш да си плащаш кредита. Безотговорно е просто!
8
1
 
22
 
! Отговори
славчо преди 10 години
Банките ако искат и сега ще си вдигнат лихвите, а не да чакат закони. Проблема е, че няма наистина кой да им каже СТИГА, а не някакви закони да променят лихвите. Въобще нямам думи за Банките в БГ и съжалявам за всички нас.
7
0
 
25
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
В САЩ примерно има система наречена chexsystems която е вид кредитен регистър. И ако обявиш фалит след 5 години си абсолютно чист и може да почнеш живота ти отначало. Тук прегвърляме целия риск върху кредитополучателя и оставяме банките да се гаврят хората.Това трябва да спре защото кара хората да се обезверяват да не вярват в личната инициатива и икономическата свобода. И после се чудим защо социалисти печелят ами ще се чудим още.
6
0
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
До 4.Всяка една инвестиция има риск, няма безрискова инвестиция дори , държавните ценни книжа.Затова има хора които се занимават с оценка на риска. Ако банката прецени че този човек има 95 % шанс да си плаща вноските ОК дава му кредит. А пък ако той реши да не прекрати плащането си поема последствията, но не е нормално да правим вечни длъжници.Крайно нужен е закон за частния фалит.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2018 г. ще се изчистят всички "робски" безрасъдни кредити теглени до 2008 г. хората подмамени по уж ниските лихви , преференции и т.н. и после 2009 дублирани разбира се ! И тогава да ги видим тия алчни банки от какво ще лапат !? Ама тия бирници 100 % ще измислят някоя друга пирамида ,че да подлъжат и без това лековерния народ .
4
7
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
А бе Киро представи си,че имаш много пари и някой твой приятел те помоли да му дадеш заем за да си купи апартамент,като ти обещава да ти връща парите редовно.До тук добре,ама ако някой ден този твой приятел дойде при теб и ти каже,че вече не може да ти връща парите и ти дава жилището дето е купил.Така де,ама той когато е купил жилището цените са били високи,а сега цените са на половина и дори и да продадеш жилището му,пак не можеш да си върнеш парите дето си му ги дал.А ти си искаш само парите.
3
5
 
13
 
! Отговори
баба Пенка Растата преди 10 години
А добро утро.Данчо-Ментата за толкова години в парламента прокара стотици закони и всичките до един са в ущърб на народа.Лошото е,че продължават да ни го навират в очите и да ни убеждават колко е гениален еничара.
2
12
 
11
 
! Отговори
хехе преди 10 години
браво на сергейчо,браво на местанчо.те са истинските пазители на партийния капитал.жалко,че Борисов им секна далаверата за малко.сега е време да се навакса загубеното и да съсипят гадните и долни българи,дошли от кавказ и претендиращи за тази гръцка земя.ефрим,ашколсун,наздаровие друзя.IYI
1
1
 
22
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Смятам се за десен човек, но не мога да разбера защо ДБГ защитава само банките, да защитава производителите, земеделците, хората на свободни професии. Естествено че лихвите няма да се вдигнат. Банките нямат ликвидност. Хората почнаха да спестяват не да друпат всевъзможни кредити за ненужни вещи произведени в Турция и Китай.Не случайно ни заливат с реклами за всевъзможни кредити, хората вече осъзнават да си финансов роб на лихви не е приятна работа.