Новият изборен кодекс ще важи за евровота

Законодателството не бива да се променя година преди гласуването
11 фев 2014 07:41, Петя Славова
23
Новият изборен кодекс ще важи за евровота
Според Манолова има по-добър баланс между партиите в ЦИК. Снимка: БТА

"Въпреки европрепоръките новият изборен кодекс ще важи за евровота", информира "Сега". Изборното законодателство не бива да се променя поне година преди гласуването, тази категорична позиция заявиха ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа. Това означава, че "кодексът на Фидосова", както го нарече преди дни зам.-шефът на парламента Мая Манолова, няма как да бъде отменен три месеца преди 25 май.

От думите на Манолова обаче се разбра, че управляващите твърдо са решили да проведат евроизборите по новия кодекс и ще зачетат само част от препоръките. Според нея някои от забележките са изпълнени, като например постигането на по-добър баланс между партиите в ЦИК. За основната критика зам.-председателят на парламента не каза нищо.

"Дума" продължава темата с разясненията, че Венецианската комисия е препоръчала на страната ни да се откаже от машинното гласуване на евровота, защото това би създало проблеми и затруднения при упражняването на правото на избор. В становището на европейската институция има забележки по текстовете, отнасящи се до гласуването на затворници и на българите с двойно гражданство. Мая Манолова уточни, че становището от Брюксел е пристигнало в петък ( 07.02.2014 г. ) и все още продължава пълният му превод от английски, но резюмето вече е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Неформална преди 10 години
Ще е много хубаво да не гласуваме по кодекса на Фидосова. Той е съставен така, че да гарантира победата на Герб, е разбира се с малко помощ от някоя печатница - нищо съвършено няма. А какъв то и да е новия кодекс пак ще даде повече шанс на другите партии.
17
0
 
3
 
! Отговори
Maane ReferenDum преди 10 години
dai gaz Maya, letite super dobre v vernata posoka i visochina.prizemyavaneto vi e neizbejno na 25 mai po zakona za zemnoto privlichane.Gospod i Allah sa milostivi - pri tyah ima myasto za vsichki Vi.:-)))
16
0
 
2
 
! Отговори
Майчо преди 10 години
В-к Сега, днес:Новият ИК не може да важи за европейския вот, защото изборното законодателство не бива да се променя поне година преди гласуването. Тази категорична позиция заявиха ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа. От думите на Манолова обаче се разбра, че управляващите твърдо са решили изборите през май да бъдат по новия ИК.
15
0
 
4
 
! Отговори
Майчо Манолов преди 10 години
Тази жена действа като зомбирана: Нов ИК може да се използва чак след 1 г., ама нашата тъпанарка е решила да го използва след 3 месеца! Очевидно трябва да се проверява при психиатър поне веднаж на ден!
14
0
 
7
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Манолова много си антипатична, честно!!!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
електронно гласуване било сложно - имало опасност от хакери.... добер да приемемами въведете машинон гласуване за цялаат страна - дори бабичките работят с банкомати....така само простите *** ще ще бъдат изолирани, а нали това се цели?
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова е известен транссекшуал ...
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Седем месеца Мая вече пише кодекса то бива простотия ама нейната е голяма кво пишеш *** другарко ,то държава няма ти пишеш?
10
1
 
21
 
! Отговори
а? преди 10 години
Това лице не се ли подвизава на площад Македония по тъмни доби...:)
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
един път да успеем да се оттървем от тая ,ще гледа парламента ама отвън
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щом предлагат да се откажем от машинното гласуване, не я признавам тази венециансак комисия. В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ТРЯБАВ САМО МАШИННО ДА СЕ ГАЛСУВА ТАКА ЩЕ СЕ ОТСЕЯТ НЕГРАМОТНИТЕ.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маьо ти ще довършиш България !!!!!!!!!!!!щом тя пише закони ....................................!!!!!!кой и позволява на тая да прави простотии.....................?
6
2
 
26
 
! Отговори
superMuzzy преди 10 години
Зад каквото и начинание да застанеш с лицето си винаги се проваля.И ти и Станишев и още няколко измекярчета от вашето крило!Нема страшно.,къфто и закон да си стъкмите, противните мутри няма как да си смените....загубили сте още на старта!
5
3
 
29
 
! Отговори
айдеее преди 10 години
Оставка беее, караконджул....:))
4
3
 
35
 
! Отговори
Силвия Кацарова преди 10 години
Потъваааа, червеният кораб потъвааа..........
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Онанимен Tи си или пандизчия, или граничар.... или зоофил!
2
0
 
20
 
! Отговори
змея преди 10 години
Де бре,не може да бъде!
1
0
 
28
 
! Отговори
Онанимен преди 10 години
Чудо, от тази леличка ми стана!