Пак ще избираме пряко районни кметове

НС отхвърли идеята на ГЕРБ за задължителен вот срещу бонуси
Обновена: 12 фев 2014 14:36 | 12 фев 2014 14:19, Камелия Цветанова
34
Пак ще избираме пряко районни кметове
Мая Манолова Снимка: архив, БТА

В градовете с районно деление избирателите отново ще могат да гласуват пряко за районни кметове, решиха депутатите с гласуване на второ четене на текстове от новия Изборен кодекс.

Изборът на районни кметове беше отменен по времето на ГЕРБ и тогава кметовете на райони се назначаваха от кмета.

Очаквано бившите управляващи се противопоставиха на прекия избор. Основният им аргумент e това, че районните кметове нямат собствен бюджет, а и нямат правомощия.

Мнозинството отхвърли и другото предложение на ГЕРБ, с което от опозицията искаха да се въведе задължително гласуване, но без санкции, а с раздаването на бонуси на отишлите до урните.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ крехката демокрация в нашата държава има нужда от активното поведение на всеки. Бившите управляващи мотивираха искането си с традиционно ниската избирателна активност.

Червената Мая Манолова обаче коментира, че това освен, че противоречи на българската Конституция, противоречи и на две европейски директиви.

„Директивите уреждат, че гласуването на местни избори за страни-членки на Европейския съюз е право и не може да става задължително за гражданите на Европейския съюз”, обясни тя.

Според нея е абсурдно задължително гласуване да бъде съчетавано с парични стимули. По думите й, ако се доразвие идеята на ГЕРБ за финансови стимули за задължително гласуване, в класификатора на професиите ще
трябва да се добави и "платен гласоподавател".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има във Франция, САЩ и други развити демокрации.

Според него задължителното гласуване е обида за всички.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До memberls Тъжното е ,че и герберите също купуваха *** гласове. Всички партии са деца на Партията Майка, не се залъгвайте.
17
1
 
6
 
! Отговори
memberls преди 10 години
Много регистрации имате и много знаете комунисти *** които продавате страната си на *** без да подозирате даже(забележете колко сте прости) но на избори ГЕРБ ви бие като тъпан на сватба.Трябваше три партии да се обединят за да смъкнете от ГЕРБ от власт.Добре че са *** на Доган да гласуват иначе вие и вашето БСП и 10% няма да хванете на едни избори.
16
10
 
2
 
! Отговори
боби преди 10 години
Край с Герб ,няма да има тяхни общини и да натискат хората.
15
6
 
2
 
! Отговори
драго преди 10 години
На Бойко пак ще му стане лошо ио ще кара президента да налага вето.
14
9
 
2
 
! Отговори
дени преди 10 години
Това е много правилно решение ,Герб назначиха по районите само хора които да работат в полза на банкенската мутра.
13
1
 
10
 
! Отговори
gtf преди 10 години
ех местан, местан ...ако французите имаха толкова *** и/или бяха позволили създаването на една противодържавна и неконституционна партия (разбирай "ако баба имаше дръжка...").. заради таквиа алчни подобия на хора, като тебе сме на тоз ред
12
1
 
5
 
! Отговори
ПОЧИТАТЕЛ преди 10 години
Аз съм за Кирил Маричков. Аз не съм партиен член и никога няма да бъда. Аз мразя партиите потъпкващи правата. Затуй обичам Свободата. Оставка и до тук на партийния ***.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
офцъ
10
4
 
17
 
! Отговори
Кирил Маричков преди 10 години
Аз не съм комунист и никога няма да бъда!...Аз не съм комунист, аз не съм нихилист,аз не съм шовинист, аз не съм терорист,аз не съм антихрист, аз не съм екстремист.Аз съм просто човек!Обичам синьото небе, обичам земята.Обичам твоето лице, обичам светлината.Обичам вашите ръце-зовящи свободата!И мразя всеки, който ми пречи да бъда Човек!...ОСТАВКА!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те *** си дават ,,бонусите" на *** си електорат без който няма как да са в власта.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая кюстендилска с.лива се взе много насериозно.Хората трябва да дойдат и със тоягите да ви изгонят.
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 6Не няма никакви други освен герберасти.Можете да си пишете на воля, другите ги изгонихте и никой вече не ви чете.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време общата мъя е ставала за оргия, но днес за нищо не става.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да се пропусне неприкритата омраза на БСП към народа. Всяко нещо което партийците правят има за цел да ни унищожи и да ни зомбира.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато управляват комунистите времето се връща назад. След кървавия преврат 1944г комунистите върнаха родината ми в тъмните феодални времена на партийната инквизиция. Сега пък лелеят за славните времена на живковото нищоправене и трупане на заеми.
3
2
 
22
 
! Отговори
TRAFALGAR преди 10 години
Мая общата - каже те ми може ли тая овца и онзи посредствен човечец Миков да управляват Парламента ??????????????
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има ли червени *** тука?
1
4
 
16
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Какво сътвори острието на БСП за осем месеца,едно голямо нищо,големия шум които се дигна за нов изборен кодекс се оказа преписване на стария.Истерията около него се провали с гръм и трясък,Манолова се *** на 100 процента,нищо ново под слънцето.То каквото е зад правителството то е и в него - голяма смрад от всякъде.Нито чуха народа,нито направиха нещо за тази година,до един месец хората ще са пак на улицата.ЕРП ще вдигнат цените на тока,хората обедняват и озверяват,след 1 год.пак на улицата ....