Нинова видя закрепостяване на родния производител към веригите

"Свободният" BG пазар: Продаваш олио за 3 лв. - плащат ти един, два са такси
Обновена: 13 фев 2014 09:50 | 13 фев 2014 09:43,
124
Нинова видя закрепостяване на родния производител към веригите
Снимка: архив, Булфото

БСП настоява договорите на всички търговски вериги с родни производители да станат прозрачни, а не както сега всички те да са търговска тайна.

"Търговските вериги искат свободна конкуренция, за да се договарят с производителите, но искат държавата да не се меси. Твърдя, че тези хора не работят на равнопоставени начала, а от позиция на силата", обяви пред bTV левият депутат Корнелия Нинова.

"Като член на икономическата комисия ще се включа в дебата срещу монопола на търговските вериги. Аз имах възможността да разгледам всички договори на производителите. С риск да ме съдят аз ще оповестя договорите им, не ме е страх", обяви тя.

Още по темата
Нинова изтъкна, че в момента практиката е да си плащат глобата и да не изнасят или пък да не публикуват договорите си.

"Защо? Какво крият? С новия Закон за защита на конкуренцията това няма да е така", зарече се депутатката и даде конкретни примери в настоящите договори между търговци и производители.

По думите й таксите, които се налагат от големите вериги на българските производителите, стигат до 22 на брой: бонуси за реклама, за рождени дни, за боулинг турнири.

"Например продаваш олио на търговската верига за 3 лева, тя обаче не ти плаща трите лева, а ти начислява обратно разходи за такива такси за 2 лева, без ти да си ги пожелал, и така ти плаща 1 лев, което пък е под себестойността на продукта. В един от договорите на търговска верига с производител пише, че се прави подобно прихващане, а българският производител е задължен да го подпише, ако не го подпише, се приема, че е съгласен. Къде го има това в света, не подписваш договор, но значи, че си съгласен?", изрази недоумението си тя.

Корнелия Нинова каза, че в настоящия проект за промени в закона е записано, че не могат да се налагат подобни такси и суми, които не съответстват на предоставената услуга.

"Например се плаща такса за встъпване в търговската верига на производител, който за пръв път ще предлага там свои стоки и след това за всеки нов артикул плаща нови такси", аргументира се тя.

Друг пример - производител бива задължен, отново чрез договор, ако продава сирене в една верига за 5 лева, да не може да го предлага по-евтино никъде другаде. Ако го нарушиш, търговската верига ти налага глоба, която стига до 5000 лева.

"Каква свобода на пазара е това и каква конкуренция е? В новия проект подобни забрани няма, всеки е свободен да продава стоката си, където поиска", обяви Нинова.

Според готвения от левицата закон Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще определя кои фирми имат значително присъствие на пазара и ще ги следи по определен ред.

"Няма да гоним инвеститори, но ще работят по правила. Българският производител е не по-малко важен от европейския", настоя тя.

По думите й търговските вериги сега твърдят, че ако държавата се намеси с регулация, цените ще се покачат.

"Ние пък твърдим обратното, защото когато паднат голяма част от тези неоснователни такси, ще падне и цената", категорична бе Нинова.

На свой ред Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, настоя, че таксите, които веригите взимат, са еднакви за всички и са изрично описани в договорите на двете страни.

"Таксите са изрично изписани в договорите им. Търговските вериги предложиха по собствена инициатива да отпадне задължението за най-ниска цена. Срещу всяка такса на търговска верига стои насрещна услуга. Има и вериги, които не начисляват такса, производителите са свободни да отидат, където искат", отсече той.

По думите му веригите са предложили саморегулация и са подписали 10 правила за добри търговски практики.

"Всички проблеми по веригата бяха решени на практика", увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цитат:Аз като потребител пък сеъм доволен от търговските вериги и по специално от Кауфланд. Хем има избор, хем цените са по ниски. Затова предпочитам там да ходя, отколкото в гаражни магазини, където икасов бон не издават.Пропуснал си да напишеш че вторите издават касов бон на всеки просто в края на деня трият оборота и всички са доволни.
29
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази другарка, не разбра ли че пазара опредля, какво е добро и колко струва. Явно партинйата вихрушка на БСП и ДПС им се иска да управялват междуфирмените отношения.Ще ми налгат какво да копувам. Аз например си взимам акумулатор BOSH вмето монбат. Копувам си немски салм от месо вмето такъв от сланина прозведен в БГ.Тази другарга не разбра це пазара определя цените.Българскато прозводство е неефективно и некачествено(с много малки изклчения).А то да не върви е виновна и АДМИСТРАЦИЯТА.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по кюстендил и в Кочеринов и има страхотно сирене, за по 6 лева но го няма в големиет магазини. Напоследък единственото добор сирене за 6 лева което съм виждал е "Пастирка", но то не се продава навсякъде, а само в "Промаркет". Също така може би единственото ИСТИНСКО кисело мляко (разваля се за три-четири дена) е ЗЕМЕМЕЯ - има го най-вече в г.ЗЕМЕн и още в "Джиев" в София - другаде не съм го виждал. обаеч данона, и производните му които са *** иг има навсякъде.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май Кутев не е доволен, че има само 10-11000 коментара и е заръчал на пиар агенцията да са по-експедитивни. Копи-пейста е във вихъра си.
26
3
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
По скоро има "закрепостяване "към БСП.Примери да искате Вместо нормални доходи -безплатни лекарства,помощи за отопление,субсидирана трудова заетост,инвалидни и други пенсии,ваучери,
25
0
 
4
 
! Отговори
Бате Пешко от Шабла преди 10 години
Призовавам всички *** да ми опардят кочана!
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом гербераците вият на умряло значи държавата е на правият път!Мачкай герберака до смърт!Борисов и Цветанов в затвора.
23
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не купувам български продукти, освен кисело мляко. Шунка- само вносна над 25-30лв. за килограм. Сирене- немско или холандско или от мандра, в която знам какво се продава. Зеленчуци- може и тук таме да се намери нещо добро нашенско. Нашите производители нямат манталитет на европейски производител (с някои изключения, разбира се). Това са тарикати на дребно, които търсят максимална печалба при минимални пари, инвестирани в производство. Изобщо не ми е жал за тях, не ми и пука за тях.
22
2
 
5
 
! Отговори
Колев преди 10 години
Нинова е права .Обаче това е само констатация на факти. Решение на въпроса няма да има.Подухна лек ветрец.А ние сме в окото на бурята.
21
2
 
20
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 10 години
За 7 годиншнината на Билла в България на лотариен принцип Билла подари на 7 човека по една фиеста,която струва около 15000лв.До тук добре,но от всички доставчици /над 500/ събра по 2000 лв с обяснението ,че това е за колите, който е раздала на клиентите си .....коментара е излишен
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16Герберски ***, освен бокови *** други в бг *** няма.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
17, да ти говорят нещо имената Хохегер и Моника Станишева, или това е някоя друга година?
18
8
 
16
 
! Отговори
Пако преди 10 години
Поздравления за хубавата инициатива! Най-сетне някой да обърне внимание на българските производители. Сегашните такси могат да ги плащат само големите фирми, а дребния производител остава да продава в ограничени мащаби, дори и да произвежда нещо качествено. Веднага се сещам и за пример - кашкавалът, който се прави в мандрата в село Кирилово, Елховско - страхотен е, цената е повече от приемлива, но просто го няма в големите вериги. Само в близките градове и малките магазинчета го има.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11По рушветите беше Боко-селския!Нещо си объркал годината.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП *** , пак ли сте тук
15
3
 
12
 
! Отговори
se wqa преди 10 години
Държава в държавата.Държавата неможе да слага мита и такси ,заради свободното предвижване на стоки ,а те слагат!!!!,продават на дъмпингови цени - и унищожават малките магазини!!!Срещу тези ниски цени продават -ПЪЛНИ ***/нито млякото е мляко,месото замразявано размразявано и като стане негодно / но държавата си трае.
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В БГ само могат да прозвеждат лай..на, такива година прозвежда и комустиката Нинова и найните другари.А тъговските вериги ги оставете, те са потребителите. Щом хората ходят там значи са доволни. Освен това, та повечето стоки са внос, ЗАЩОТ В БГ ПОЧТИ НИЩО НЕ СЕ ПРОЗВЕЖДА.това което се прозвежда и има стойност се изнася навън.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
художника, след вчера няма шанс вече... То си пролича, че ги е грижа само да има *** да им гласуват, за другите се грижат само на думи.
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помня празните рафтове в магазините, опашките. Помня и "изхранването " на партийната върхушка в хотел Рила( Станишев сигурно не его е забравил).Държавата не може да се меси в междуфирмените договаряния. Държавата може да санкционира нарушителите на закона.Вместо популизъм , др. Нинова да помогне на българския производител да настигне по производителност европейския! Не може картофите от Германия с платено ДДС и транспорт от 2000 км да са по евтини от българските .
11
6
 
7
 
! Отговори
Драган преди 10 години
Тя е права , но целта не е да помогне на хората , а да притисне веригите за някой много голям рушвет и всичко ще отшуми . Ако не съм прав , че се извиня на ***.Имитация на загриженост и трупане на средства 2 в 1 .....маде ин БСП :) като с ефтиния ток от Беляне....ашколсун !