ДПС поправката за преференцията мина и за общински съветници

Този път от ГЕРБ бяха в залата и гласуваха против
Обновена: 21 фев 2014 14:26 | 21 фев 2014 14:24, Камелия Цветанова
56
ДПС поправката за преференцията мина и за общински съветници
Снимка: архив, БулФото

Въпреки споровете и сръдните на ДПС, че ги обвинявали в защита на свой партиен интерес, и днес депутатите приеха предложението на Мустафа Карадайъ за преференцията. Вчера текстът, предложен като редакционна поправка в последния момент, беше одобрен за избори за парламент и евродепутати, а днес мина за вота за общински съветници.

Според текста, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото са онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практика почти няма шанс да се случи.

Още по темата

За разлика от вчера, днес народните представители от ГЕРБ бяха в пленарната зала и гласуваха „против” и „въздържал се”, но техните гласове не бяха  достатъчни, за да вземат надмощие над мнозинството и да отхвърлят предложението на Карадайъ.

„Това на практика означава, че по отношение на водачите на листите изобщо не важи мажоритарният елемент в пропорционалните листи”, коментира по този повод зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева.
 
Тя обаче отказа да отговори по какъвто и да е начин на предложението на лидера на ДПС Лютви Местан спорният текст да бъде прегласуван.

От БСП категорично заявиха, че няма основание да се прегласува, защото в кодекса има записана преференция.
 
След Петър Курумбашев и лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че няма основание за това.
„Не сме отстъпили от преференцията, сега е факт, това е силен мажоритарен елемент”, настоя той.

„Преди няколко дни видях социологическо проучване, според което 50 процента от българите искат евроизборите да се проведат с нов Изборен  кодекс, защото по кодекса „Фидосова” бяха безобразни, манипулирани, с много фалшификации. Наш предизборен ангажимент е да приемем нов кодекс и правилата в него дават възможност за честни и демократични избори”, настоя соцлидерът.
 
В същото време Цачева призна, че от началото на обсъждането на закона едни от най-спорните текстове са били тези за преференцията и е било ясно, че тя няма да стане факт. Според нея обаче тя е важна и обслужва малките партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че къде тайно, къде явно протестите са финансирани и подпомагани от герб. Те са единствената политическа сила, имаща някаква изгода от тях! Те се стремят към дестабилизиране на страната и нови избори!
26
0
 
40
 
! Отговори
Bono преди 10 години
Да вземем пример от Украина, да изринем тия *** от властта веднаж завинаги .
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Към България има икономически интереси да ни заличат, най вече от турция подпомагани от шепа олигарси и нашите продажни политици слуги на америка и евреите
24
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб тласкат страната към предсрочни избори, което не е никак добре за нас! Едно, че нямаме пари за избори, второ, че едни избори ще доведат до сътресения в държавата, каквито не можем да си позволим!
23
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тоя *** народ халал да му е всичко. Ще докарат шкембестата мутра, дето му липсват топки, а само се ежи и дрънка простотия.
22
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гербаджиите, целят всяване на хаос на държавно ниво. Те искат да дестабилизират страната, за да могат да се възпозват от хаоса и да се върнат на власт. Но разбира се, ние не бива да им позволяваме да сторят това!
21
1
 
29
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Хората не ги понасяли и нямало да гласуват на евроизборите. Ха та това чакатт БСП и ДПС. Трай българино и ще си спасиш душата(д-то от разкраване)
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ко каза, ко?Ко си видял?КО?
19
0
 
21
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
До ДО 19Надявам се всички ние!
18
3
 
16
 
! Отговори
ДО 19 преди 10 години
Кой ще ги спре ? никой?
17
0
 
26
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
Сега им е паднало,въпросът е дали ние ще им позволим!
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РАЗБЕРЕТЕ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ -ХОРАТА НЕ ВИ ПОНАСЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само мога да кажа ,че това са хора без морал ,без срам ,това са хора егисти ,това са нагли подли долни хора РЕВЯЩИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА МНОГО ВЛАСТ ТЕ СЕ ЗАДАВЯТ ВЕЧЕ ВЪВ СОБСТВЕНАТА СЕ АЛЧНОСТ за 24 год преход за пръв път сме свидетели чак на такова самозабравяне
14
3
 
16
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Ммого мъдри коментари.Ето сега имате възможност с новият закон,да се кандидатирате и да оправите България.Само дето не ви стига в един форум да си кажете имената пък пред целият народ как ще стане.Пийте си ракията и цъкайте с уста и тва е.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви са тия фамилии "Карадайъ" в правописната норма на българския език отдавна е забранено да се слага буква "ъ" накрая.
12
2
 
33
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 10 години
Турчин за мен е нарицателно за павиан. Честно, по нашия край като кажеш турчин и си представяш някакво изостанало в развитието си изчадие. Колкото и да са трудолюбиви и турската икономика да цъфти, те за мен си остават средновековни *** със много изостанало мислене и действане. И навсякъде по Европата гледат на тях с присмешка. Не мисля, че някой ще гледа на Българите и на България сериозно, като види какви ориенталски имена се подмятат от наше име в Нашия Парламент и по международни събития.
11
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само референдум ще ви махне от там мръсни предатели.Другия вариант е павета ама много павета по вашите глави.
10
2
 
30
 
! Отговори
капитан Гъзебаров преди 10 години
Една шайка *с нас и не им пука ...защото знаят че сме овце за стригане и доене ....нямаме смелост да излезем на барикадите ,сякаш сме омагьосани ! Че проблема можем да го решим много бързо и лесно но ни трябва малко смелост ,като антилопи който преминават река с крокодили ...две три ще отидат курбан но другите ще преминат...трябва само една искра да пламне бурето и ще се изпокрият съсели турци комунисти и прочие *** тясна ще им стане България ...какво още чакаме ..
9
5
 
22
 
! Отговори
манго преди 10 години
братя *** дръжте се иде наши ред да кумандваме,АЗИС премиер ЦАР КИРО ПРЕЗИДЕНТ та тогаз да видят всички как се краде...
8
1
 
30
 
! Отговори
йх преди 10 години
Това беше нагледно Как да променим нещата така, че да си оатанат същите? Помиярщина...