БСП и ГЕРБ в оспорвана битка за първото място на евроизборите

Осем партии засега са с шанс за успех на вота според Юрий Асланов
Обновена: 23 фев 2014 11:11 | 23 фев 2014 11:10, Елка Василева
142
БСП и ГЕРБ в оспорвана битка за първото място на евроизборите
Снимка: архив, Булфото

Битката за първото място на предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент  е много оспорвана и ще бъде между БСП и ГЕРБ. Това заяви социологът Юрий Асланов пред bTV.

Потенциално като успешни партии има един кръг от заподозрени осем партии на този момент, като не е изключено техният брой да се увеличи, посочи Асланов. Има абсолютно сигурни партии, които ще получат евромандати и има партии, които са с по-ниска степен на вероятност, трябва да се направят уговорки, уточни социологът.

Според него ГЕРБ, БСП и ДПС са почти абсолютно сигурни призьори в следващия европарламент. Освен тези три политически сили Асланов посочи и „България без цензура”, АБВ, Реформаторския блок, „Атака”, „Национален фронт за спасение на България”.

АБВ е партия, заяви още Асланов. Тази заявка е направена, очевидно ще се състои формално. Дали ще е коалиция от партии или някаква регистрация ще се използва, но на практика АБВ е политическа организация, защото се явява на изборите отделно, каза той.

Социологът посочи, че резултатите от евроизборите ще зависят много от избирателната активност и от интригите, които „ще се редят до изборите, защото вляво имаме една интрига по повод на появата на АБВ. Това може да доведе, ако се възприеме като въпрос на чест от двете партии АБВ и БСП, които се противопоставят една на друга, до повдигане на избирателната активност вляво, което може да изсипе леви избиратели пред урните само заради това“.

Вдясно интригата е много по-различна според Асланов. „Вдясно едва ли ще се стигне до повишаване на избирателната активност заради интригата между ГЕРБ и Реформаторския блок. Много е вероятно обаче, ако като основна интрига на изборите ще се приеме залогът, който се очертава, ще има ли стабилно правителство, какво ще е съдбата на Орешарски, това да даде предимство на ГЕРБ, защото част от десните избиратели да предпочетат по-силния, за да противопоставят на БСП“.

Асланов посочи още, че, „ако не се случи нещо изключително извънредно, което не бихме могли да вместим в днешното си въображение, аз не очаквам и да има предсрочни парламентарни избори“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
питащ преди 10 години
Умишленото неглижиране на Глас народен е показателно за страха на социолозите
112
3
 
2
 
! Отговори
Другари преди 10 години
След като видяхме ограничените възможностите и задкулисието в управлението на бсп+дпс е време да дадем шанс на АБВ да разкрият техният потенциал в правенето на нови политики с повече морал, прозрачност и социална ангажираност.
111
0
 
0
 
! Отговори
първото място преди 10 години
Олимпийският огън загасна
110
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради издънките на БСП , казуса Пеевси , ДАНС + БОП, разните предизборни обещание които няма как да се изпълнят, увеличиването на депутатските заплати и на общински съветници, мизерията на народа и мн. прочие избирателят пак ще даде наказателен вот на управляващите както го е правил вече не веднъж.
109
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еничари срещу патриоти!!! Ообедата ще е за герб ако сме нормална държава.
108
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
На Белия генерал му хакнаха поредната пратка. С какво ше плаща не електората си?
107
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
До до 105Е т`ва е лошо.
106
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛАДУРИ,НИКОКОГА ВЕЧЕ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА "БИВШИ" ***! ТЕ СА ПРОКЛЯТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ! НИКОГА КОМУНО-СОЦИАЛИСТИ НЕМОЖЕ ДА СТАНАТ ДЕМОКРАТИ,ЗАЩОТО СА ИМ ПРОМИТИ МОЗЪЦИТЕ....
105
3
 
20
 
! Отговори
бсп=абв=дпс=БКП преди 10 години
ЮРИИИИИИ АСЛАНОВ Е БРАТ НА серГЕЙ Дмитриевич - та нищо НЕ е вярно в това съветско-мафиозко "проучване"...нагаждане!!!!!!!!!!
104
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Вие , всички знаете ли че , юри асланов е брат на плъха станишев?
103
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само в бугаристан комунистите управляват толкова дълго. затова *** е последния *** в ЕС и последната дупка на кавала в нормалния човешки свят.
102
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютни измишльотини-гербави и бесепари-всички са от едно комунистическо котило-БКП. 70 години ни унищожават като народ, избиваха интелигенцията по лагерите, отричаха религията, а днес се наричат демократи. Сигурен съм, че ще бъдат изметени при *** им Маркс в Сев корея и Виетна рано или късно и че ще бъдат осъдени за всичко, което са вършили.
101
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кога ще гласувате за това БСП? Пълно е с ***!
100
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Днес Сидеров излезе по партийната си телевизия и каза :Волен нападна Николай Бареков и партията му България без цензура. За него той коментира следното: Другият, дето претендира два мандата да управлява, щото бил много хубав и висок, красив и умен, той също е милионер и зад гърба му стоят милиони. Да не мислите, че му пука за пенсията и за доходите на българите.
99
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ББЦ, Реформатори и НФСБ нямат шанс. За АБВ да не говорим, никой не би гласувал за предателите!
98
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подценявате БСП! Никак не са изравнени силите с ГЕРБ, хората на Боко се тресат от скандали. БСП има голямо предимство пред останалите.
97
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБВ няма да отклони почти никакви гласове от БСП, хората не са глупави, за да застанат зад изменниците. А герб ще понесе голям шамар на тези избори, това е сигурно.
96
1
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 10 години
Има, има! Не се мори да пишеш глупости!
95
5
 
10
 
! Отговори
123 преди 10 години
Необходимо ли е да се гласува за най - корумпираната и паразитна институция, която надявам се до края на десетилетието вече да не съществува.
94
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ ще отнесе *** на евровота ,както куцо пиле отнася развален домат....