ГЕРБ и БСП - в дебнене за представянето на евролистите

Големите партии няма да бързат да покажат листата си с евродепутати
24 фев 2014 08:16, Петя Славова
66
ГЕРБ и БСП - в дебнене за представянето на евролистите
Снимка: Булфото

Нито една от големите партии няма да бърза с представянето на листа за изборите за евродепутати през май. Причината - ръководствата им се притеснявали, че след като бъдат официално обявени, срещу кандидатите "ще завалят" компромати, пише в. "Труд".

ГЕРБ и БСП чакат да минат конгресите на европейските партии, към чиито семейства принадлежат, за да обявят имената на кандидатите си за евродепутати. Европейската народна партия (ЕНП), от която е част формацията на Бойко Борисов, ще се събере на 6 март в Дъблин.

Конгресът на Партията на европейските социалисти (ПЕС), на която е президент соцлидерът Сергей Станишев, ще се проведе на 1 март в Рим. Партийци обаче прогнозираха пред изданието, че представянето на листите може да се забави и след това. Според новия Изборен кодекс списъците с кандидати за Европейския парламент трябва да бъдат регистрирани не по-късно от 32 дни преди изборния ден, или до 23 април.

Макар че не са официално обявени, имената в листите вече са почти ясни. Фаворит за водач на ГЕРБ е бившият министър на еврофондовете Томислав Дончев. На избираеми места се очаква да бъдат и Мария Габриел и Моника Панайотова. Депутати от ГЕРБ предположиха пред "Труд", че на водещо място може да се окаже и еврокомисарката Кристалина Георгиева. "При Борисов всичко е предпоследно", коментираха обаче партийци.

На "Позитано" 20 е почти сигурно, че Сергей Станишев ще води червената листа, но няма да става евродепутат. Името му се спряга за следващ еврокомисар на България. На избираеми места в списъка ще бъдат и Илияна Йотова, Георги Пирински и Петър Курумбашев. Соцлистата трябваше да бъде обявена на червения конгрес на 8 февруари, но ръководството на БСП я забави, за да не дава поводи за коментари на противниците си. В това число и на хората от проекта на предишния президент Георги Първанов - АБВ. Алтернативната лява листа ще се води от Ивайло Калфин.

Избирателите обаче ще имат реален шанс да сменят водачите на евролистите. Според новия Изборен кодекс гласоподавателите ще могат да отбелязват преференция. Ако даден кандидат събере над 5% от гласовете за неговата партия, ще се качи на първо място в листата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
dimi.dimitrov.102 преди 10 години
БСП да си оправят бъкиите помежду си и тогава да гледат към Европа. Не се успяват да си разпределят баницата а искат да ни представляват навън-несериозно!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Които и да са в листите всички сме на ясно че ГЕРБ отново ще победят защото имат много по качествени и компетентни хора!
50
0
 
1
 
! Отговори
saraleks79 преди 10 години
ГЕРБ ще смачка всички на изборите
49
1
 
1
 
! Отговори
Тина преди 10 години
Станишев и Комисар .... да бе да! ГЕРБ ще ги издухат на изборите!
48
0
 
1
 
! Отговори
Ина преди 10 години
АБВ ше издухат Станишев! А само не ми стана ясно, кой по-точно ше го гласи Серджо за еврокомисар?
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ едва ли ще се принизят.... да дебнат точно БСП...
46
0
 
0
 
! Отговори
Андонов преди 10 години
Партии като бсп като тумор за народа. 20 години стоят във властта и освен да крадат и съсипват обикновения българин какво правят ?? Еми видно е, че не струват. Не знам как може да има някой , койт да гласува за бсп или дпс....
45
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 10 години
БСП не смеят да си обяват листата ,че до изборите туко виж някой от нея дасе окаже в тази на АБВ
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво дебнат пък тези от герб? Те да мислят как да не се разпаднат след изборите, в това да се съсредоточат.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очакванията са за това ГЕРБ да получи много силен шамар на тези избори, без значение от листите на партиите.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП е със сериозна преднина пред герб, това е ясно. Хората са тотално разочаровани от всички нелогични и провалени опити на Борисов да постигне целите си.
41
0
 
0
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
А споредагенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ , КОИТО ДОРИ ШАРЛАТАНИНА М.КОНСТОНТИНОВ НЕ ОТРИЧА, с въпрос:- Как ще гласувате, ако БСП, ДПС и Атака премахнат плоския данък, въведат МРЗ = Обществения мин. от 562лв. и Мин. пенсия 360лв. = Жизнения мин.Се получиха резултати:- БСП - 37% - ГЕРБ - 19%- Атака 14%- ДПС - 7%- Без цензура - 6%Другите са под масата с мръвките, но В шаба на ГЕРБ след преизчисляване по метода Костинброд получили:- ГЕРБ - 25%- НФСБ 20%- БСП - 12% - ДПС - 6%- Без цензура 3%
40
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонимниятСтанишев няма да посмее да се кандидатира за европейски комисар! Много му се иска но няма да посмее! Цирка с ГЕРБерката преди няколко години ще му се стори като цветев сравнение с това, което ще му направят на него в Европейския парламент!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Защо протестите успяха да гарантират пълен мандат на кабинета Орешарски? Революцията успя! България от 100-но място по свобода на медиите стремглаво се движи към първото и огромната заслуга е на Великия ПР-експерт и медиен монополист Б.Борисов, бил някога премиер, кмет, главен полицай, рекетьор, силовак, будист и пожарникар.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Тиквата скоро ще се пръснеи семките му ще бъдат ненужни
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очарован от подаръка, расово четириного от Бойко Борисов, Доган кръсти кученцето Бойко. И Сокола, и гостите в Бояна се радваха на малкия палавник. Като поотрасна обаче, овчарката започна с белите. Чашата на търпението на Доган преля, когато хищната природа в кучето проговори и то подгони пауните в сарая, като успя да догони един паун и го изяде. Според мълвата кръвожадната постъпка на овчарката вбесила Сокола и той скорострелно изпратил доскорошния си домашен любимец в изгнание. Преди време лид
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Е, КАК Е ПРИ НАС ОТ МАФИЯТА, НАПУСНАЛИ КОХОРТАТА НА ГЕРБ?! Помните ли? Помнете! Всички онези, които критикуват Цветан Цветанов са от мафията!, изрече Бойко Борисов докато беше премиер, и докато режима му мачкаше, просваше по очи, следеше и подслушваше всеки, който не поддаваше на рекет, или бе трън в петите на Групировката му.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
На конгреса Племето на Винету си подписа заличаването от историята. Сега БСП ще им направят резерват и ще ги броят за оцелял вид и за колорит. Честито на БСП, да почерпят!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
ТОТАЛИТАРНО ЕДИНОДУШИЕ! Дори и най-големите диктатори изнасяха отчетните доклади на конгреси на своите партии. Сталин не си е позволявал лукса да седи в президиума, а някой друг да чете доклад. При ГЕРБ обаче Пожарникаря Слънце дремеше в президиума, а човекът с три прокурорски обвинения чете доклад за европейските ценности. Слава! Вижте им и избора дори един няма въздържал се! Като гласуване в мафиотски клан!
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля, че ако ГЕРБ се върнат на власт, тогава вече ще имаме възможността да видим реални протести като тези в Украйна, а не пърформансите, които гледахме цяло лято.