Търси се скандал при изграждането на оградата на границата

Ангел Найденов: Няма нарушения при процедурите
50
Търси се скандал при изграждането на оградата на границата
Снимка: Булфото, архив

До момента не са констатирани нарушения или обстоятелства, които да предизвикат съмнения, във връзка с процедурите по изграждането на преградното съоръжение по границата с Турция, съобщиха от ръководството на Министерството на отбраната.

От представената информация не виждам нищо, което да влиза в противоречие със закона или да дава основание за съмнение в обективността на командира на Сухопътните войски /СВ/ или на ръководителите на комисии, ангажирани в целия процес, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след като бяха предоставени подробности за процедурите и за самото съоръжение.

Не се оправдавам и не принуждавам никого да се оправдава, защото не виждам основание, посочи Найденов, цитиран от БТА.

Той коментира, че се търси и се извежда на преден план скандала в целия процес на изграждане на съоръжението. Какво значение има какви са политическите пристрастия на изпълнителния директор на фирмата, която доставя в случая режещата тел, на една от фирмите-доставчици, след като тази фирма се оказва единственият производител на подобни изделия в България, коментира Найденов. След като е единственият производител, кой се интересува от политическата принадлежност и кога това е било водещо за МО, добави той. Найденов посочи, че фактът, че доставчикът е българска фирма с производство в страната, дава възможност за контрол на производствения процес и съкращаване на сроковете.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов информира за организираните действия по възложената им задача за изграждането на възпрепятстващото съоръжение след решението на МС от 17 януари т.г. Ненов подчерта, че това трябва да се извърши в условията на чл. 90 и чл. 93 от ЗОП - процедура по договаряне без обявление.

Той акцентира върху това, че всички процедури впоследствие по обществената поръчка за 30-километровото съоръжение са били според изискванията, количеството необходими материали е много голямо - повече от 1300 тона, а сроковете - кратки.

Относно критериите при маркетинговото проучване за потенциалните изпълнители, ген. Ненов посочи предмета им на дейност, размера на дружествения капитал, както и финансовите им показатели през последните три години - взети от публично достъпни източници. Дефинирани са пет позиции. По първата - "Метали и метални конструкции" са били проучени единайсет фирми;по следващата - "Спирала режещ тел и принадлежности към нея" - четири; по "Бетон, бетонни изделия и материали за бетон" - пет; "Помощни материали и консумативи" - пет; "Други машини и съоръжения" - три. Договорите са били подписани на 17 февруари, а на 21 са започнали първите доставки.

От СВ коментираха две фирми във връзка с режещата тел - "Завод за пружини" АД, с. Крън, на която е възложена поръчката, и "ЙОТА", с. Ягодово, Пловдив. Първото дружество е производител на защитни спирали и е с най-добри финансови показатели в последните три години. Втората фирма е производител, но на плетени оградни мрежи и била с ограничена складова площ. От другите две проучени фирми едната била вносител, на каквито не можело да се разчита, а за другата нямало данни за дейността й.

Според разпореждането на министъра на отбраната защитното съоръжение трябва да бъде изградено в рамките на 60 дни от момента на пристигане на материалите и в зависимост от организацията на работа и атмосферните условия.

Найденов посочи и изграденото подобно защитно съоръжение от Гърция по границата с Турция със същата цел, което е било с дължина 11 км, в равнинен терен, и е изградено за 8 месеца, като е струвало 4 млн. и 600 хил. евро.

В отговор на въпрос за възможно ново увеличение на бежанския поток, министърът на отбраната каза, че разполага с анализи на подчинените му структури, които му дават основание да запази опасенията си и да поиска по-бързо изграждане на съоръжението. Със затопляне на времето също може да се очаква увеличаване на бежанския поток от Турция през България, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
27
 
! Отговори
БСП с нула, ДПС с 11 преди 10 години
Тук БСП има 0 назначени, а ДПС 11 нови! Тук, в Хасковска област, за пръв път всички длъжности за началници са дадени на ДПС, от областен,до шофьорите, тук са пуснати 4 турски казина, във всеки град се вее турско знаме, лесно може да се снима и провери, турски знамена, се веят до българските, надписите на магазините са на турски, говори се турски, налага ти се да знаеш турски, без турски си никой, няма млади хора, докога медиите ще мълчат, никой не снима, защото хвърчи от вестника или радиото!
21
5
 
15
 
! Отговори
хохо преди 10 години
кой ще потърси сметка на пигмейчето Желю Митев Желев затова, че премахна най- сигурните гранични заграждения в Еврпа. За сметка на това сега получава 3000 лева на месец пенсия и си пита патката за блатото, в което натика България.
20
4
 
22
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Маналова успя да го изучи и този. Така е в семейната партия, всички крадат на корем след лидера и моника.
19
4
 
23
 
! Отговори
политолог преди 10 години
В момента БСП-ДПС-ДС са проклятието на България. Тези партии винаги ще бъдат такива, защото в генезиса им е престъпно минало и настояще. И двете партии са участвали в атентати и избиване на невинни хора. Не е нормално такива терористи да управляват. Погледнете какво става всеки ден-убийства, грабежи, кражби и пак повтарям ВСЕКИ ДЕН. И какво прави правителството -нищо но от сърце. Продължава битовата престъпност, по границата минават нелегални имигранти , а те пускат опорни точки и пазят властта
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом е замесено котилото на Мая Манолова- комисионната е поне 50%.
17
3
 
14
 
! Отговори
Калинов преди 10 години
"на командира на Сухопътните войски /СВ/"-Казва се командващия на СВ,господин министър!!!Вземете научете малко терминологията в армията!
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този освен да изчуква кюнците на манолова за друго не става! То и за изчукването не е ясно дали става.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз виждам ограда, която ще ограничи гладните гърла и по-голям удар върху бюджета, както и съответни последствия от трайното заселване на бежанци насред конфликт, чийто край не се вижда.
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВРЪЩАЙ ПАРИТЕ , И МОНИКА ДА ВРЪЩА
13
0
 
12
 
! Отговори
маалата Сигантия преди 10 години
НЕМА А СЕ ПЛАШИТЕ. ПРАЕТЕ ОГРАДКАТА А ПА НИЕ ОТ МААЛАТА СИГАНТИЯ ЩЕ ДОЙДЕМЕ ДА Я ДОВЪРШВАМЕ БЕЗ ПАРЕ. САМО ГЛЕЙТЕ ДА Я НАПРАИТЕ ПО УБАВО И ПО СКАПО. ОТИ КОЛКО Е ПО СКАПА ТОЛКО ПОЕЧЕ ПАРЕ ШЕ НИ ДАВАТ ОТ ТОРИЧНИТЕ СУРОИНИ. ТЕ У ТОРИЧНИ СУРОИНИ ГЛЕДАТ ДА Е ПО НОВО ДА НЕЕ РАЖДАСАЛО. А ТЕ ТОА НА ФОТОТО Е НОГО УБАВ ЧИЛЯК. И ОН КАТО НАЗЕ У МААЛАТА РАБОТИ ТОВА ДЕКА НЕ РАЗБИРА. АМА НИЕ ПОНЕ НЕ СЕ НАТИСКАМЕ ДА РАЗБИРАМЕ. А ОН СЕ НАТИСКА. ТЕ ТОА Е РАЗЛИКАТА МЕЖУ НАЗЕ И НЕГО.
12
12
 
9
 
! Отговори
varg преди 10 години
Ще продължават да търсят това са терористите от герб като не ги вкарахте навреме по затворите така ще бъде.
11
6
 
15
 
! Отговори
Българийо, събуди се преди 10 години
Крадци! Това са шумкарите. Таква са били и такива ще си останат. Оставка!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако не беше Мая Манолова да излъже така позло миналата година за бюлетините ,сега нямаше да живеем в този кошмар
9
1
 
15
 
! Отговори
ДО 7 преди 10 години
Това не е новина, братле! Това го разправях на мои познати преди 3 години още, 4е пенсии ще видим на кукуу лято и 4е вси4ко заминава за инвестиционен фонд *** ПРОМ, понеже това им е бъдещето на краставите ни партии.....както виждате всяка партия тях ухажва. Там потъва вси4ко и пенсии и социални и данъци и манъци и т.н. БЪлгарите сме бита карта понеже ве4е сме малцинство и са ни отписали тотално....така 4е и пенсии не се предвиждат ве4е за нас....Това е положението!
8
1
 
18
 
! Отговори
tuuutt преди 10 години
търси се истината - НАГЪЛ КОМУНИСТ
7
1
 
23
 
! Отговори
Истината преди 10 години
ЩОМ КОМУНИСТИ ГО СТРОЯТ РАБОТАТА Е ЯСНА КАТО БЯЛ ДЕН - БАТКО, БРАТКО, ВУЙЧА, ЛЕЛЯ, СТРИНА, БАЛДЪЗИ И БАДЖАНАЦИ ХАХАХАХАХА А ЗА НАРОДА - ГОЛИ Т*ШАЦИ!!!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На времето каква хубава ограда имахме на турската граница. Може би някой ще публикува името на умника който я събори
5
23
 
8
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Брюксел не беше съгласен да изграждаме ограда на границата с Турция.ГЕРБ като верен слуга на ционистко-юдейската световна мафия правят всичко възможно, за да провалят строежа на оградата. Факт !
4
0
 
17
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
То няма процедура кво нарушение да има?
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво изграждане? Не виждам изграждане.