Политолог: Нужна е политическа воля, за да има референдум

Заради кратките срокове е огромно предизвикателство евровотът да се съчетае с допитване
Обновена: 26 фев 2014 12:07 | 26 фев 2014 11:58,
2
Политолог: Нужна е политическа воля, за да има референдум
снимка: Bulgaria On Air

За да има успех идеята за референдум, относно начините на гласуване, е нужно да има комуникация между всички участници в процеса, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на сдружението "Болкан асист" Славея Христова.

Според нея е огромно предизвикателство да се комбинират евроизборите и общественото допитване, заради изключително кратките срокове.

„Доколкото разбрах, вече са събрани над 300 000 подписа и технически е възможно да се проведе референдум. Проблемът е в срока, в който Народното събрание трябва да разгледа предложението и след това да го препрати към президента, който от своя страна да насрочи дата. В момента по закон парламента има 3 месеца, в които да обсъжда общественото допитване. Разбирате, че ако депутатите искат, могат да разтеглят дебата до безкрай по комисии.

След това президентът трябва да насрочи дата, но не по-рано от 2 месеца и по-късно от 3 месеца, след като предложението е било внесено в Народното събрание“, обясни Христова.

Според нея е необходима политическа воля, за да бъдат направени нужните законови промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: референдумBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До ЧовекЕлектронното гласуване и задължителното гласуване поставят пд въпрос влизането на ДПС в НС, а БСП остава последна политическа сила. Да за Референдума!
1
2
 
10
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Значи за Белене имаше време,а за по-важните въпроси няма,този референдум ще наруши статуквото в управлението и за това *** от БСП и ДПС не го искат. Това е истината,понеже ще паднат от борда на властта, за дълго и мъчително отсвирване от политиката.