Преразглеждат процедурите за даване на БГ гражданство

Усложнените мерки е повод за напрежение, обясни Вигенин
Обновена: 1 мар 2014 14:29 | 1 мар 2014 14:28, Петя Славова
38
Преразглеждат процедурите за даване на БГ гражданство
Снимка: БТА

Правителството ще преразгледа процедурите за даване на българско гражданство на представители на българските общности в чужбина. Това каза пред журналисти в Рим министърът на външните работи Кристиан Вигенин относно ситуацията в Украйна. Българският външен министър участва в конгреса на ПЕС във връзка с подготовката на партията за изборите за Европейски парламент през май.

По отношение на българското гражданство няма да предприемаме мерки, които да са насочени конкретно към българските общности ведна или друга държава, посочи Кристиан Вигенин. Но доколкото възникнаха проблеми с този въпрос, впрочем не за първи път, с министър-председателя Пламен Орешарски се договорихме в близките дни да съберем експерти и да направим преглед на действащите процедури, добави той. Външният министър отбеляза, че усложнената процедура е създала допълнително напрежение в няколко страни - на първо място в Македония, пише БТА.

От една страна трябва да гарантираме, че хората от български произход, които искат да получат българско гражданство, ще го получат, но също така трябва да гарантираме, че с българското гражданство не се злоупотребява, отбеляза Кристиан Вигенин.

Ще работим с украинската страна да бъдат приети компенсиращи мерки след отмяната на закона за използването на езиците на малцинствата като регионални езици, каза още външният министър. Той добави, че след реакция от България и от други страни в ЕС, в украинския парламент е създадена работна група по този въпрос и изрази очаквания той да бъде решен.

Според Вигенин сега всички усилия трябва да бъдат в посока да бъде окуражено новото правителство в Украйна да работи по начин, който да ангажира всички граждани на страната независимо от техния етнически произход, от техния език, т.е. посланията трябва да бъдат към обединение. Имаме своите притеснения за ситуацията в Крим, защото това е в непосредствена близост до Одеса и Одеския регион, където е концентрирана най-голямата частот българската общност, посочи той. Вигенин добави, че българската страна следи случващото се и е готова, според възможностите си, да реагира.

Българският външен министър се срещна в Рим с италианската си колега Федерика Могерини. Двамата са обсъдили предстоящото председателство на ЕС от Италия и общата работа за кандидатуратана Франко Фратини за генерален секретар на НАТО. Вигенин съобщи, че България и Италия ще обменят опит относно обучението на либийски военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Тъп преди 10 години
А баш комунисти са си, моля Ви се! Не се отричайте от творенията си. И тези днес са същите комунисти, техните деца, мафии заводи днес все ги държат точно от ДС и армията хора.Това което бе построено през комунизма го строи поколението родено и израсло по царско време със ресурси от СССР. Когато СССР фалира 89г. и когато активно стана поколението израсло и възпитано през комунизма - резултата е днешната катастрофа. И сегашното е червено всичко и ДПС и Атака са червени партии и бая от десните
25
0
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Тези хора, които управляват България сега са бивши членове на партията по него време - ДА. Но самия Тодор Живков е казвал в много интервюта - Не бих членувал в нито една от тези нови партии ( след 1989та ). На него му е било пределно ясно, че всички ще го предадат и България ще бъде унищожена от тях. Това не са комунисти - това са национални предатели, които си показаха истинското лице след като Горбачов свали Тодор Живков и започна Перестройката в СССР и България.
24
1
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Абе какви са тия изказвания по всички форуми против комунизма и комунистите. Един от вас живял ли е по него време, че да пише такива глупости. По него време България беше изцяло средна класа, нямаше бедни и нямаше богати. Частния бизнес беше против закона, както и безработицата. Армията ни беше около 360 000 активни и малко над 1 милион в резерв (привиквани на няколко години да си припомнят военното обучение ). Попитайте старите хора да ви обяснят някой неща за България, като вие не знаете.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Haha az pak s udovolstve se otkazah ot nego
22
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимен No.9Вярно комунизмА ви е осЪкатил ! Дори български не знаете !!!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина е много отвратителен.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Външнич ни министър е слаба ракия...гюбре!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този да не е украински татарин...?!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА наглец!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tози червен монголоиден и*иот е най-слабия външен МинистЪр....от времето на Ивайло свинаря до днешно време...червен ***!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много работа ви се насъбра. Няма да остане нищо непреразгледано. Да не забравите да смените и всички посланици, че коалицията се разрасна много и мераклиите за високоплатени места се нароиха.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига със тия двойни гражданства.Омръзна ми на всички избори да се влачат автобуси от Турция.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия кумунета са предатели , крадци , измамници , некадърни гадове , още ли ще ги търпим
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Москва. Руският президент Владимир Путин се обърна към Съвета на Федерациите с искане за използване на въоръжените сили на Русия на украинска територия до нормализирането на обществено-политическата обстановка в страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Кремъл. Путин е отправил искането си във връзка с извънредната ситуация в Украйна и заплахата за живота на руските граждани, намиращи се в източноевропейската държава.
12
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров премиер!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Войната почна ,, ха ха ,, *** сега ще гледат кон боб яде ли.Президент России Владимир Путин в субботу обратился к Совету Федерации за разрешением об использовании Вооруженных сил РФ на территории Украины.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ще борите демографската криза? С ислямизиране на българския народ ли?
9
1
 
14
 
! Отговори
xx преди 10 години
меките китки от комунистическата мафия объркаха всичко до което се докоснаха. Ако останат още няколко години на власт с България е свършено.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питам скапаните коуняги как не ви беше срам да дадете българско гражданство на *** а сега и на араби а своите хора да оставите на заден план !?Ами ако и евреите бяха започнали да раздават израелски гражданства на палестинци и араби къде щеше да има място за техните хора и щеше ли да бъде страната им силна,Голями предатели тези от позитано. Няма ли начин да се отстранят веднъж за винаги от Бългаия и лицето на земята
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В чужбина имах съквартиантка от Молдова. Говореше руски и румънски но разбираше и български каза че баба и е била българка. Бях изненадана когато тя направи пита с късмети за Бъдни вечер, изплете мартеница за първи Март и направи козунак за великден. Запя песента Йовано йованке и сладкопойна чучулига над полето се издигаТова беше една млада жена от която ние българките можехме само да се учим на нашите родни традиции и да се срамуваме че ние не ги познаваме,Комунизма беше осъкатил нарда ни