ГЕРБ и БСП с по 6 евродепутати, ДПС - с 3, Бареков е на ръба

Проучване: Няма политик с положителен рейтинг, но кабинетът се стабилизира
11 мар 2014 18:09,
120
ГЕРБ и БСП с по 6 евродепутати, ДПС - с 3, Бареков е на ръба
Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП ще имат по 6 депутати в ЕП, ако изборите бяха тази неделя, показват данните от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено на територията на цялата страна. В проучването са участвали 1016 души, които са били интервюирани по домовете си в периода от 1 до 6 март.

14,7 на сто от анкетираните посочват, че ще изберат ГЕРБ на 25 май при зададен открит въпрос, при който те сами посочват отговора си. Резултатът за БСП е 13,5, а трети в подредбата са ДПС, които ще получат три мандата в ЕП, категоричен е социологът Юлий Павлов. При откритата форма на въпросите 5,8% заявяват подкрепа за Движението. Третата позиция на ДПС категорично ще се запази, посочи Павлов и уточни, че евентуални размествания в подредбата няма да засегнат партията на Лютви Местан, тя има три сигурни мандата.

Реформаторският блок ще има един представител в ЕП, показва проучването. 3,3 на сто от анкетираните са посочили предпочитания към дясното обединение в отворения въпрос. На този етап мястото в ЕП остава несигурно за "България без цензура" на Николай Бареков, която ще се бори за един мандат - 2,7% са заявили подкрепа за партията. Изненадващо след това се нарежда Национален фронт за спасение на България (НФСБ) с 2,4%. Партията на Валери Симеонов изпреварва алтернативната лява формация АБВ на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов, която е с подкрепата на едва 2,3 на сто. Следва "Атака", която взима само 1,4%.

Сред твърдо решилите да гласуват, които са 42,3%, 28,4 на сто подкрепят ГЕРБ. Социалистите получават 27,5 на сто, а ДПС - 15,4%.Реформаторите са с одобрението на 6,4 на сто от запитаните, а "България без цензура" получава 5,9%. АБВ е с 5 на сто подкрепа, а НФСБ изпреварва "Атака" и при този показател, взимайки 3,4%. Партията на Волен Сидеров се радва на подкрепата на 2,6 на сто от твърдо решилите да гласуват.

Според Павлов резултатите показват, че на 25 май ще има битка за три мандата, защото ако изборите са тогава, ГЕРБ и БСП ще имат по 5 сигурни евродепутати, ДПС няма да паднат под три мандата, а Реформаторският блок ще вкара поне един евродепутат. Основната битка ще бъде за партията на Николай Бареков, която трябва да прескочи 5,88 процентовата бариера. В момента "България без цензура" е на границата, но мястото й в ЕП ще зависи от кампанията на НФСБ и АБВ, които също ще се борят за представителство в европарламента.

Предсрочни парламентарни избори надали ще се проведат, показват още данните от изследването. Според 35,1% от анкетираните управлението на кабинета "Орешарски" се справя с работата си, както правителството на ГЕРБ се справяше. Ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни избори, в Народното събрание ще влязат 6 партии. Подредбата е почти идентична с тази за евровота. ГЕРБ отново взима по-голям процент от левицата - 18,7. За БСП биха гласували 17,6%, а ДПС получава подкрепа от 8,3 на сто от българите. Реформаторите ще влязат в НС с одобрение от 5,4%, както и партията на Николай Бареков, която е с 4,4%. Под бариерата остават АБВ с 3,7 и НФСБ с 3,2. Доверието към "Атака" е намаляло двойно спрямо резултата, с който националистите влязоха в 42-то Народно събрание - сега подкрепата за партията на Волен Сидеров е едва 1,6%. При евентуални предсрочни избори биха гласували 47,7 на сто от българите, като от тях колебания за кого да гласуват имат 18,1 на сто.

Няма политик с положителен рейтинг, става ясно от допитването. Неодобрението е по-голямо от одобрението при всички политици. Най-харесвана продължава да бъде еврокомисарят Кристалина Георгиева, на която симпатизират 32,5 на сто от анкетираните. Неодобрението за нея е малко над 50 на сто - 56,8%. Висока е подкрепата и за президента Росен Плевнелиев, който има рейтинг от 31,6%. Неодобрението за него е 60.3 на сто. Кметът на София Йорданка Фандъкова е харесвана от 28,4 на сто от българите, а четвъртата позиция е за премиера Пламен Орешарски. Одобрението за него е 28,1%, което е добър резултат, смята Павлов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има преднина от 3% пред лидера на социалистите Сергей Станишев, за когото одобрението е 21 на сто. Лидерът на ДПС регистрира по-добър рейтинг в сравнение с този на почетния председател на Движението Ахмед Доган. Одобрението за Лютви Местан е 12,8 на сто. С най-голямо недоверие се ползват Волен Сидеров, Николай Бареков, Слави Бинев, Росен Петров, Цветан Цветанов.

Данните на Центъра за анализи и маркетинг показват, че на 25 май, когато ще се проведат третите европейски избори, ще гласуват около 2,5 млн. души. В сравнение с предишните два вота не се очаква по-висока активност, смята Павлов. При първите избори за ЕП правото си на глас са упражнили малко под 2 млн. души, а на вторите - около 2,6 млн. души. Това означава, че настоящата прогноза за 2,5 млн. избиратели е реална и постижима, допълни той и отчете, че кампанията ще се води на база случващото се в България, не на ниво ЕС. Преднината на ГЕРБ пред БСП за предстоящия евровот се дължи на рестарта на АБВ. Според Павлов 2/3 от симпатизантите на формацията на Първанов са дошли от БСП. На това се дължи и промяната в нагласите, регистрирани в предишни изследвания, които гарантираха преднина за столетницата.

Няма голяма разлика в съотношението песимисти и оптимисти, но първите са три пъти повече от вторите. Данните показват, че мнозинството българи са реалисти и трудно намират за кого да гласуват. "Остава гласуването с отвращение", каза още Павлов.

Около 60% биха гласували на референдум относно изборните права, което означава, че в допитването биха участвали около 3,4 млн. българи. Павлов заяви, че тези данни са твърде оптимистични и надали толкова хора биха упражнили правото си на глас. 19,2% са категорични, че не биха участвали в провеждането на референдум. Близо 60% от избирателите обаче биха се възползвали от преференциалното гласуване, но по-скоро това е пожелателно мислене, обясни социологът. 

Сред институциите с най-голямо доверие, и дори превес на процента на одобрение, се ползва Българската православна църква, която има 44,5%. Последен по доверие е парламентът с 20,3%. 75,8 на сто от анкетираните не вярват в работата на депутатите. Въпреки това данните показват, че правителството се стабилизира, каза в заключение Юлий Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
panteley преди 10 години
За Евроизборите:В какъв случай бих /евентуално/ гласувал на евродепутатските избори? Отговора - в края.Малко или почти неизвестен факт: в,,антисоциалната''Холандия например, соц.депутатите се разписват ме-сечно за 10000 евро /става въпрос за местните/.От тази сума моменталически превеждат 7000 ев.в социални фондове и си харчат живи и здравиостаналите 3000. При опит за завой от това железно/неписано/ правило излиташ от депутатската банкакато пилот от бомбандиран ,,Стелт''. Каквоще кажете? Питам и отговор не желая!И така. Една елементарна аритметична сметчица.Ако/подч
87
0
 
2
 
! Отговори
Станислав Стоименов преди 10 години
Платени проучвания...добри проценти си дават всички, ама не забравяйте, че не днес, не и вчера бяха евро изборите- има време, ще си покаже кой ще вкара евродепутати...А що се отнася до това, че недоверие има към Атака, това не е вярно- само това, че постоянно ги хулите, плюете и слагате на последно място говори, че са на прав път и ще вкарат евродепутати...минимума е един!!! Хората, виждат всичко, как манипулирате всичко и всички навсякъде.
86
0
 
2
 
! Отговори
Константин Близнаков преди 10 години
Аз пък друго четох някъде, агенция АФИС дава на Атака един евродепутат...сега на кого да вярваме, всички сте си платили, личи си. Но най- важното, в момента, е че Атака има голяма преднина пред всички останали псевдо патриотчета- в това лице Бареков и компания, Слави Бинев и сие,Реформатори, гергьовци- всички са измислени герои, националисти ми били, патриоти големи!!!
85
0
 
2
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
С най- голямо недоверие се гледа на вас, на тези, които си плащат , за да са сред първите в платените си проучвания....Сигурен съм, че Атака ще докаже на вас и на цяла България, че заслужават да имат минимум 1 евродепутат!!! Само защото те са единствената автентична патриотична формация в България, другите са пародия- Бареков, Росен Петров и Слави Бинев
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мисля, че ще имат равен брой депутати. По скоро ГЕРБ ще е с 1 или 2ма повече.
83
0
 
3
 
! Отговори
мими преди 10 години
Изненадата ще бъде голяма. Така както се е случвало през последните няколко избори, а на Бареков ще му се хлопне вратата под носа.
82
1
 
3
 
! Отговори
Ая преди 10 години
ГЕРБ са с доста по- голяма преднина пред всички!
81
1
 
2
 
! Отговори
григор преди 10 години
БАРЕКОВ ДА ВЗЕМЕ ДА ПАДНЕ ОТ ТО1Я РЪБ КЪМ ПРОПАСТТА И ДА СПРЕ ДА НИ ЗАМИНАВА С ГЛУПОСТИТЕ СИ
80
1
 
3
 
! Отговори
Зойка преди 10 години
Ама престанете да редите БСП до ГЕрБ, няма такова нещо. БСП се разпадна, край
79
1
 
3
 
! Отговори
bobi преди 10 години
БСП да изпрати своите избранници в Русия , а ДПС при Доган да му мият краката ,че тях в Турция надали ще ги приемат
78
1
 
3
 
! Отговори
тони преди 10 години
ГЕРБ ще има поне 8 депутати в ЕП народа няма доверие в БПС И ДПС
77
2
 
4
 
! Отговори
tino преди 10 години
Не бива да позволяваме Бареков да се намесва в политиката. Не е здравословно!
76
0
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Аз не вярвам ,че е възможно български политик да подари на партията си 500 000 лв. ! В нашата история има само един дарител и това е Евлоги Георгиев. Не споменавам брат му Христо Георгиев, защото е починал преди освобождението през 1872 г.
75
0
 
6
 
! Отговори
mdsu преди 10 години
От Вашите социологически проучвания само БСП и ГЕРБ са партии.Това го дръбете на глупаците но не и за мислещите хора. Никой не Ви вярва на статиската наречена по точно нагодистика.
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми се вярва, че след водената през целия преход антинародна политика на БСП и нейните сателити, ще има още заблудени, които да гласуват за нея. Да си във властта толкова години и да направиш своите управници милионери, а избирателите си най-големите бедняци е не само неморално, но и престъпно. На социолозите не вярвам. С малки изключения те са силно зависими от тези, дето ги направиха богати. Убедихме се, че тези съглашения нямат нито страх от Бога, нито срам от хората. Обичат палачинки.:)
73
0
 
12
 
! Отговори
Не думайте!? преди 10 години
Как така, Баречето не е ли първа сила? Тц тц, толкова много екскремент се събра в неговата яма, и пак не е първи? Ееее, Пеевски трябва да се понапъне още малко явно! Айде мамин, напъвай...!
72
0
 
7
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Бравос!Нагласиха ги!Евала..........
71
2
 
5
 
! Отговори
Евроидиоти еврофашаг преди 10 години
За който и да гласуваш - грясуваш за еврофашист. Защо ли? Защото Евросъюзът подкрепя една фашистка групировка в Украйна, узурпирала власта с преврат. Така че Евръосъюзът симпатизира на фашизма. Какво се оказа. Че тези, които наричаха АТАКА фашистка и националшовинистка партия, са в един кюп с Украинските фашаги. Тоест, всички, които имат и които се стремят да имат *** в Евросъюза са прикрити фашизирани партии, а не АТАКА, която си е чисто националистическа. Егати парадокса Европейски.
70
0
 
6
 
! Отговори
айдеее преди 10 години
...... и промивката на малкото останали хора нека започне СЕГА. Тези проучвания са пълен тшк...като се зададат избори и занаизлизат едни коментатори политически, едни агенциики, почва се едно писане. Ужас бе братче, не се трае това
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБВ да има по-малка подкрепа от Атака - това е просто абсурдно :D