БСП и ГЕРБ в спор за лобизъм за автосервизите

Не трябва държавата да фалира малките, категорични са от левицата
Обновена: 12 мар 2014 14:10 | 12 мар 2014 11:29, Камелия Цветанова
68
БСП и ГЕРБ в спор за лобизъм за автосервизите
Снимка: архив, Булфото

БСП обвини ГЕРБ в лобизъм заради предложените промени от опозицията в Закона за движение по пътищата.

Причина за това стана искането на депутатите на Бойко Борисов да се въведе регистрационен режим за всички сервизи, като основният им мотив, че след като през 2011 г. автомонтьрството и автосервизните услуги отпаднаха от списъка на занаятите, тези дейности вече не попадат в обхвата на нито един действащ нормативен акт, което пък означава, че ремонти могат да правят и хора без квалификации.

Петър Мутафчиев от БСП, бивш транспортен министър, обаче остро се противопостави на идеята на опозицията.

„По този начин всички малки гумаджийници, всички малки сервизи по селата, трябва да минат през регистрационен режим в министерството, да дадат сума ти пари, да им се поставят едни тежки условия, които няма да изпълнят и накрая да фалират”, упрекна той.

В предложението на ГЕРБ е предвидено, че който извършва дейност, без да е регистриран, ще му бъде налагана глоба от 1000 лева или имуществена санкция от 3000 лева, което според социалиста е непосилно.

„Ако си извикам монтьор пред блока да ми оправи колата, ще му вземем 1000 лева за това, че е дошъл да ми погледне релето, значи аз трябва да викам пътна помощ, да й плащам. Не трябва държавата да фалира малките, те си имат своя клиентела, хората с по-ниски доходи разчитат на тях”, настоя Мутафчиев.

Според него като гаранция, че колите са напълно изправни, се правят годишните технически прегледи и то именно в големите сервизи, които само от този факт имат предимство пред малките.

„Сега това, което се прави, е чист лобизъм за големите сервизи”, отсече червеният депутат.

Според ГЕРБ след като нямат регистрация, малките сервизи са в сивия сектор, но Мутафичев настоя, че това не е вярно, защото и те издават касови бележки.

Предложението на ГЕРБ предвижда министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да определя с наредба реда за извършване на регистрация и за извършване на дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за обществено ползване, и за издаване на удостоверение за регистрация. Регистърът ще е публичен, пише в измененията, които парламентът трябва да гласува утре, заедно с предложенията на правителството за поправки в закона.

Според предложението на правителството с промените в закона се въвежда глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение. Така за това провинение ще се налага същата санкция като за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.
 
С промени в закона се цели да се спре практиката граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас. Ако текстовете бъдат приети, преди прехвърлянето на собствеността на превозно средство на лице без адресна регистрация в България ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.
 
Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв. Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили, дори ако те остават с чуждестранните си номера.
 
Новост е и възможността собствениците на пътни превозни средство да предоставят електронен адрес за кореспонденция във връзка с нарушения по закона. Тази опция обаче е възможно само ако те притежават квалифициран електронен подпис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
чочо преди 10 години
*** комунисти.това е ! Естествено,че трябва да има регистрация и да се плащат данъци !
51
1
 
3
 
! Отговори
black sea преди 10 години
Е какво му е лошото на проекта. Че за да извършваш ремонти от които зависи живота на хора ти искат лиценз и сертификат? Ми правилно e. Или и за лекарите и пилотите да махнем изискванията, зер за какво са им ако можеш да слагаш инжекции или да караш делтапланер. Аман от *** комунисти
50
1
 
6
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Сервиза нали е голям или малък няма никакво значение за качеството на услугата.Много добри майстори работят в малки сервизи и собствените си гаражи и то работят много по-качествено и евтино от някой голям сервиз с некадърни майстори.Трябва да се затегне контрола при годишните прегледи а не да се закриват малките сервизи.
49
3
 
3
 
! Отговори
янко преди 10 години
До Анонименсамо без гроб
48
4
 
1
 
! Отговори
кумуне преди 10 години
До не се спряхаКАКВА ИКОНОМИКА БЕ ЧЕРВЕНО *** НЕЩАСТНО
47
0
 
4
 
! Отговори
до Варна преди 10 години
Колега ти си миналлеко на мен самизабравяли единия болт на спичаяниа апарат а другияне беше стегнат.От години и аз рева да се въведе ред всеки сервиз да официално регистриран техниците също и да са длъжни да отразяват всяка една маниполация по колата в сержизната книжка.Защо когато съм купувал кола от Германия там в севизната книжка е описано кога какво е правено и има документ за всичко а тук ни знаеш кой е аконе дай боже има проблем се изправяш срещу вятарни меници
46
2
 
8
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Карайки си колата ,нещо запуши по таблото. Бързо я изключих и откачих клемата на аком-ра и хоп при майстор Гого под комина. Ще Ви струва казва 100 лв. и утре ще е готова. Отивам надругия ден,каза ,че е готово ,платих му,и гледам един куп жици в краката ми, а и централното не работи. Попитах го защо така атой ми отговори, че това ще ми струва нови 50 лв..Касова бележка йок,усетих преметнат от ***. ПРОДЪЛЖАВАЙТИ ДА КОМЕНТИРАТЕ.
45
0
 
11
 
! Отговори
Трябва,трябва... преди 10 години
Преди няколко дни посетих автосервиз в Добрич за смяна на маслото на автомобила ми и ....познайте какво стана?Спукаха ми картера.Колко ли некадърен механик трябва да си,че да направиш такова нещо.На всичкото отгоре ми взеха и пари за отстраняване на повредата.Объркаха ми целия ден-държаха ме до късно да ми кажат,че днес няма да стане.Създадоха ми куп неудобства.Не казвам името на сервиза,защото ще подам жалба до Комисията за защита на потребителите и ще искам да ми се върнат взетите пари.
44
8
 
7
 
! Отговори
эээ преди 10 години
Червените *** винаги са защитавали сенчестия бизнес, защото те от него се хранят. На тях изобщо не им дреме дали се плащат данъци, защото целта им е да откраднат нещо, а не да не направят нещо добро за хората. Абе докато не ги изритаме с оръжие, няма да мирясат!
43
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко не може да дебатира, може само да говори наизустени фрази, които са му прочели 100 пъти докато ги запомни. ГЕРБ се разпада и този сега място не може да си намери.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко жалко е да си гербераст! Държат се като диваци в парламента, после искат да ги уважават хората. Няма как да стане, те са едни диви селяни, които само искат да крадат от държавата.
41
1
 
16
 
! Отговори
Край преди 10 години
Искам Държавата и Общината да свалят колите от тротоарите и градинките - БЕЗУСЛОВНО. Аргумента "няма достатъчно паркинги" е ***. Никъде по света няма достатъчно паркинги и никъде по света няма такова безобразно паркиране.
40
10
 
10
 
! Отговори
лили преди 10 години
Колко клетви са изяли герберастите от управлението си до сега може най-спокойно да си пукнат !
39
13
 
11
 
! Отговори
мими преди 10 години
Никога повече Герб !!!
38
14
 
12
 
! Отговори
мими преди 10 години
Премахнете Герб и малките фирми никога повече няма да фалират !
37
6
 
14
 
! Отговори
ико преди 10 години
Луди хора, тази промяна ще доведе до фалит всички малки сервизи, една камара народ ще остане без работа на улицата..
36
5
 
17
 
! Отговори
венци преди 10 години
Това е съзнателно убиване на конкуренцията в бранша!Искате ли да плащате за една смяна на масло по 300-400 лева?Искате ли за всяка смяна на крушка да тичате в "лицензиран" сервиз и да ви дерат кожата 50-60 лева?АЗ НЕ ИСКАМ ТОВА. Не харесвам Манолова, но в случая ако е предотвратила тази лобистка поправка, шапка и свалям.
35
6
 
12
 
! Отговори
майстора преди 10 години
Манолова спаси бизнеса на десетки хиляди сервизчета, който акулите в бранша искаха да затворят .
34
2
 
7
 
! Отговори
оби преди 10 години
Простащини! Като закрият няколко хиляди малки сервиза, при тези стари европейски трошки, ще има да чакате по опашки месеци наред! Но партизанщината край няма! защо герберите не го направиха при тяхното управление, когато имаха мнозинство?
33
3
 
9
 
! Отговори
социолог преди 10 години
ГЕРБ са предложили очевадно лобистки текст в закона. Това ще даде възможност да се затворят малките сервизи, които работят за да си изкарат хората прехраната. Това е за сметка на големите сервизи където дерат и без това съдраните кожи на БГ граждани. За да се предложи нещо такова под предтекст, че така щели да подобрят безопасността на движението, първо е трябвало да се направи статистика, която да показва, че ПТП с човешки жертви и ранени са предизвикани от управлението на неизправни автомобили преминали ремонти в такива малки сервизи. Такова нещо няма, следователно става въпрос за редовния л