Българите в Украйна нямали нагласа да се изселват у нас

Вигенин: Не чакаме бежанци оттам, но ако се случи, ще сме отговорни
48
Българите в Украйна нямали нагласа да се изселват у нас
Кристиан Вигенин Снимка: БТА

Не очакваме бежанци от Украйна, но ако това се случи, ще се подходи отговорно, увери външният министър Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна. Вигенин отговори на редица въпроси на депутати, свързани със ситуацията в Украйна.

По думите му в рамките на МВнР се разглеждат различни варианти за действие, в момента най-вече свързани с подкрепа на сънародниците ни на място.

На този етап българите в Украйна не чувствали заплаха за живота и сигурността си и изразили това пред министъра при посещението му преди дни. Няма настроения в българската диаспора за заселване в България, съобщи още той.

Към момента няма предпоставки за засилен миграционен поток към България, само отделни случаи на българи, живеещи на територията на Крим, където българската общност е около 5000 души, уточни министърът.

Още по темата
Вигенин отново напомни позицията на страната ни, че България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна и намирането на мирно решение на кризата при спазване на принципите на международното право.

Той посочи, че референдумът в Крим е нарушение на Конституцията на Украйна и допълни, че по тази причина този референдум, сам по себе си, не може да бъде основание за промяна на териториалните граници на страната.

В сегашната сложна обстановка референдумът задълбочава вътрешно-политическите конфликти и не допринася за мирно разрешаване на кризата, коментира министърът.

Според него няма основание България да признае този референдум, а официалната позиция на МВнР по въпроса ще бъде съгласувана с българските институции.

Вигенин не е съгласен с тезата, че посещението му в Украйна е било „някаква форма на легитимация на новата власт“. Той коментира, че визитата му в страната не е била нито първата, нито последната на представители на страни-членки и на международни организации в Киев. Министърът посочи, че в момента тази власт е единствената, която съществува в страната и смята за свое задължение да разговаря с представителите й за гаранции за българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Продължение на 16 преди 10 години
Гледам една щастлива двойка. Те сигурно си говорят на български, обичат се по български Минава майка с детето си, явно недоволна за нещо от него. Вслушвам се в нейната реч, за да чуя как му се кара по български. Върви един мъж самотно по улицата. Той сигурно си мисли на български. И ако заговори, ще говори на български И птиците тук чуруликат по български. И по телеграфните жици, на които те са кацнали, върви също българска реч. БЪЛГАРИЙО! Благодаря ти, че мога да усетя тук, как с този звук сладък, най-мил в звуковете е напоено всичко: студените планини и горещите пясъци, красивите
12
2
 
3
 
! Отговори
Продължение на 15 преди 10 години
Излизам от влака и се вливам в твоя живот, вглеждам се в твоите очи, прислушвам се към твоето сърце и те познавам. БЪЛГАРИЙО! Това си ти; такава, каквато си те представях; такава, каквато те мечтах; такава, каквато те исках! И все пак ти ме изненада. Всичко тук наистина е много по-дълбоко, по-искрено, по-истинско, по-българско. За мен е необикновено, че всички наоколо говорят на български, че всички табелки и ценоразписи са също на български. А гласът на радиоговорителя еди-кой си влак пристигна на еди-кой си коловоз ме спря да се вслушам в мелодията на омайващата сила на родния език,
11
2
 
2
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
Ето отношението на българите от чужбина към прародината им, изказано от поетесата Таня Танасова от Молдова:Аз, която никога досега не съм усещала дъха на българската земя, лъха на българския вятър, вкуса на българския въздух, мириса на българските цветя, не съм чувала гласовете на българските птици, шумоленето на българските гори, мълчанието на българските планини. Ти, която имаш всичко това, ме приемаш в своята прегръдка с толкова обич и желание, за да ме направиш наистина щастлива.
10
1
 
1
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
Познавам преселили се в България украински българи, както и младежи, които учат в нашите университети. Хората имат трепетно отношение към всичко българско, ако и мнозина да са позабравили езика. Които са го съхранили, говорят като през времето на Възраждането - старинна първозданна реч, например, за "всички хора" казват "всинцата човеци", много е любопитно да ги слушаш. Най-добре е да си останат по домовете и България да се разширява нататък, а не да се свива насам, но каквото сабя покаже.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ги притеснява ,нали са българи искате. Сирииците и араби ги настанихте и ги храните за сметка на гърба на българина Той българин или или еврейн
8
1
 
4
 
! Отговори
Comment преди 10 години
No Comment
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вигенин хубаво прави изявления, ама от БСП да не забравят как след бомбардировките над Сърбия заради Косово голяма част от избирателите на ОДС по време на местните избори през есента на 1999 г. отидоха, както се изрази Евгений Бакърджиев, кой за гъби, кой за риба, кой на село... Бойко Борисов явно има информация за преобладаващите настроения на българите относно събитията в Украйна и не обелва нито дума на тази тема. Май ще има изненадани след изборите за ЕП...
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NAPRAVI SI IZVODI ZA6TO BYLGARITE V UKRAINA NE ISKAT DA DOIDAT TUK.V TAQ BYLGARIQ DETO VIE BSP I DPS Q UPRAVLQVATE I KU4ETA NE ISKAT DA JIVEQT NE XORA.I VOINATA E PO DOBRO OT JIVOTA V BYLGARIQ SIRIICITE VI GO KAZAXA V O4ITE
5
3
 
19
 
! Отговори
Кaшчeй Безсмертний преди 10 години
Амбрияж ***, бегай при господарите, че след подобни изказвания газчицата може да стане 1000$, а за бензина не ми се мисли!*** смотан.
4
5
 
22
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Тоя *** ли беше,дет щеше да върви пеш до Брюксел ,за да защитава Българските интереси?Така ли се защитават наши сънародници бе еврейско ***?!*** на света приемаме под предтекст,че са бежанци,а Българите от чужди държави-кучета ги яли тцтцт
3
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе да идват вече сме в ЕС да видят колко хубаво е ЕС не е като ес ес ес ре сега от чешмите тече вино и се храним в златни чинии .....
2
4
 
30
 
! Отговори
Пълно ку-ку преди 10 години
И Джигитайци няма да дойдат тука докато има такива управници.
1
8
 
25
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
БСП е поредната про европейска партия, без да гледа интереса на България. Само разни пенсии и седесари си мислят, че била проруска!