Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним

Евроизборите ще са на 25 май, Плевнелиев очаква тежка кампания
Обновена: 14 мар 2014 14:09 | 14 мар 2014 10:48, Веселина Йорданова
101
Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним
Росен Плевнелиев в НС Снимка: БТА

Евроизборите ще се проведат на 25 май, стана ясно от обръщението на президента Росен Плевнелив от парламентарната трибуна, в което той обобщи темите от проведения от него „месец на политическите консултации“ с парламентарно представените партии.

Президентът очаква „тежка и изострена кампания“, но посочи, че така не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Недоверието към институциите е симптом на силна ерозия към политическата система, това състояние все още е преодолимо, каза президентът, според когото предстоящият евровот е шанс за това.

Нека партиите да проведат европейска кампания, флашките и СРС-тата да отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред, призова президентът.

Държавният глава призова още политиците към реализъм и честност. „Нека обещаем само това, което можем да изпълним“, апелира Росен Плевнелиев.

2013 година бе година на извънредна нестабилност и липса на реформи, надявам се наближаващите избори да не станат причина за допълнително забавяне на важни реформи, защото избори е имало и ще има, посочи президентът.

Популизмът, агресията и използването на езика на омразата са най-сигурният път към бедността. Нито туристите, нито инвеститорите ще дойдат, убеден е той.

Плевнелиев отново напомни идеята си да има референдуми заедно с всеки следващ вот. Пряката демокрация има смисъл, подчерта той.

По думите му шеста година българската икономика буксува и не може да постигне прогрес.

Плевнелиев акцентира на това, че са необходими решения за икономически растеж, заетост и повишаване на доходите, трябва да се решават демографските проблеми и тези в здравеопазването.

Според него тези проблеми изкушават политиците за популистки обещания, които, неизпълнени, водят до намаляване на доверието към институциите.

Светът не бива да се връща към годините на Студената война. Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни и демократични избори, категоричен беше Плевнелиев в обръщението си. Ако се стигне до ескалация, ще свикам КСНС, уточни държавният глава, след като напомни за предстоящия референдум в Крим.

ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия обаче вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици, заяви президентът, като допълни, че се надяваме на „разум и отговорно отношение, базирано на международното право“.

Той изтъкна още, че е важно политиците у нас да гарантират независимост на българските магистрати, които да работят „по съвест и по закон“. Президентът призова за промяна на подхода при избор на главен съдебен инспектор и председател на ВКС. Няма да подкрепя подхода за законотворчество „на тъмно“ в сектор „Сигурност“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че данъчната политика трябва да бъде прогнозируема и допълни, че са необходими мерки за повишаване на инвестициите. Той изтъкна обаче, че трябва да има сигурност, че законодателството не се променя от днес за утре и че това става прозрачно.

Шеста година потреблението и инвестициите са ниски, като износът е единственият двигател на растежа, каза президентът. Необходимо е да подпомогнем малките и средни предприятия, за да могат да продават по света, допълни още той.

Президентът благодари на парламентарните групи, че са се отнесли отговорно към инициативата за месец на политическите консултации.

Държавният глава посочи, че въпреки тежката конфронтация парламентарно представените политически сили са създали надпартиен консенсус по някои теми и посочи стратегията „България 2020“, Споразумението за партньорство с ЕК.

Можем да кажем, че България има своя дългосрочен план за развитие и ясни приоритети, определени с политически консенсус, изтъкна той.

В изказването си президентът засегна още електронното управление, реформата в образованието, темата за монополите, за диверсификацията на газовите доставки, стратегическите инфраструктурни проекти и др. Най-бедните български региони са тези, които са изолирани, напомни президентът.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
2
 
! Отговори
Maskarad преди 7 години
Това е държавният глава - роб на ГЕРБ.
90
1
 
1
 
! Отговори
Бостан преди 7 години
Роско трябва да подаде оставка, тази работа не е за него.
89
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 7 години
За пореден път се вижда слугинажът на президента.
88
1
 
1
 
! Отговори
Kaliman преди 7 години
Това не е президент, а ***.
87
1
 
1
 
! Отговори
Петров преди 7 години
Като говори Плевнелиев , защо не разкаже и за офшорните фирми.
86
0
 
1
 
! Отговори
Calsito_ преди 7 години
Президентът пак говори празни приказки колко да отбива номера и да се протака нещата
85
0
 
3
 
! Отговори
bezpartien преди 7 години
По-добре да не беше давал толкова дълго изявление, ами направо да беше казал кога ще са изборите и да се приключва. Няма смисъл да разтяга локумите и да губи времето на хората.
84
0
 
3
 
! Отговори
Моника преди 7 години
Стига вече, точно той не трябва абсолютно нищо да зове, защото нито едно негово обещание за времето в което е на този пост не е изпълнил, на нито един въпрос относно минало и пари не ни отговори и не ни чу за всички призиви, сега и ние няма да го слушаме.
83
0
 
2
 
! Отговори
RUSSIA преди 7 години
SMESHNIK I GOVORITEL NA C.C I B.B
82
0
 
1
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 7 години
Граждани аз съм толерантен и изслушах мненията ви демократични които за нас Политиците са една 0Нека бъдем позитивни-както и демократични в голямото Европейско семейство където всички сме равни-Тези които ви управляваме с милиардите окрадени от вас а не вие с 400 лева заплати-200 евро на месецНека има мир просперитет и бели гълъбиКоито сега са срещу моята реч в Народно Събрание нека знаят дума дупка неправи какво толкова е станало?Мая Манолова се скъса от смях докато рецетирах-Сърдит съм!
81
0
 
6
 
! Отговори
Яница преди 7 години
Призива е добър , но той не изпълни нищо от това , което беше обещал , така че е най - добре да си мълчи .
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Росен Плевнелиев го наричате президент? Той е губернатор на най-бедната и унизена задокеанска губерния.
79
0
 
0
 
! Отговори
krokodil преди 7 години
Nablizhava vremeto na "Golemiya trus" ! "7000 ot tozi grad shte izmrat",Koyto razbira-razbira.Drugite da chakat!
78
0
 
0
 
! Отговори
krokodil преди 7 години
do "6666" : Spored tebe zashto v mediite ne se zadavayt tezi vaprosi oficialno,dali